El projecte RECIMAP ha finalitzat amb uns resultats molt prometedors, contribuint a l'augment d'informació i coneixements en la matèria de residus tèxtils i la seua gestió.

  • Francisco Javier Alvarez Hornos
  • 18 de desembre de 2024
Image de la noticia

El Grup d'Investigació en Enginyeria ambiental (GI2AM), gràcies al finançament de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI), finalitza el projecte "Reciclat de residus plàstics complexos de mescles cotó-polièster (INNEST/2022/205)" (RECIMAP), executat en el període comprés entre setembre 2022 i juny 2024.

En el projecte ha participat el grup GI2AM, de la Universitat de València, al costat de les entitats AIMPLAS, Consorcio Valencia Interior V3 i Bespoke Factory Group SL.

En primer lloc, fruit de les primeres tasques d'anàlisis de recollida de residus tèxtils, es va confirmar la falta de sistemes eficients de recollida de tèxtils i, per tant, la necessitat d'una millora en els sistemes de recol·lecció per a este residu. També, es va poder observar la dificultat que presenta la posterior identificació i classificació de materials en corrents purs aptes per al reciclatge. Este fet s'ha associat principalment a tres motius: (1) Ineficiència dels sistemes de detecció òptics actuals (NIR) quan es tracta de residus tèxtils; (2) alta presència de peces multimaterial que dificulten molt la classificació i alteren la composició dels corrents purs i; (3) necessitat d'un processament posterior d'eliminat de cremalleres, botons, tintes, triturat etc. per a poder obtindre un corrent apte per al reciclatge. Estos aspectes suposen un coll de botella crític per a l'èxit dels processos posteriors i han de ser abordats amb urgència.

En segon lloc, quant a la investigació de noves tècniques de reciclatge per als tèxtils complexos, el procés estudiat en el projecte RECIMAP, ha resultat tindre un gran èxit i posicionar-se com una opció prometedora per al tractament de residus multimaterial. El pretractament dut a terme amb Líquids Iònics (LI) va permetre una separació dels tèxtils compostos per cotó i polièster amb una eficiència superior al 90%, sense presentar efectes nocius posteriors per al procés d'hidròlisi enzimàtica del cotó. A més, es va demostrar la possibilitat de recuperar el 80% del líquid iònic emprat en el procés amb menys d'un 10% de contingut en aigua i ser reutilitzat en fins a 4 cicles posteriors amb digestibilitats del cotó superiors al 80%.

En tercer lloc, quant a l'obtenció de nous materials d'alt valor afegit a partir dels corrents obtinguts. Es va demostrar la possibilitat de reciclar mitjançant tècniques Mecanoquímiques la fracció polièster recuperada després del procés de separació amb líquids iònics (LI) amb una eficiència de recuperació d'àcid tereftàlic (TPA) del 56% i amb una puresa superior al 80%, sent estos resultats molt similars als obtinguts per al reciclatge de PET verge.

Respecte a la fracció cotó, es va demostrar la possibilitat de ser hidrolitzat enzimàticament i fermentat per a l'obtenció d'àcid làctic amb un ràtio de transformació de sucre pròxim al 100%. L'àcid làctic obtingut va ser combinat amb àcid làctic verge en un procés de polimerització per a l'obtenció de PLA.

Així doncs, el projecte RECIMAP proposa un procés innovador, amb alts rendiments, que permet la separació de residus tèxtils complexos i el posterior reciclatge de les seues fraccions per a la producció de molècules d'alt valor afegit que poden ser posteriorment emprades en processos de polimerització.

logo AVI-FEDER