El proyecto CADENUSA concluye con diversos recursos multimedia y la publicación de un manual sobre comunicación en alimentación saludable

  • Grup d'Investigació en Cultura Científica (SCIENCEFLOWS)
  • Paula Von Polheim Franco
  • 29 de juliol de 2022
Image de la noticia

El projecte CADENUSA (campanya de sensibilització sobre desinformació i faules en nutrició i seguretat alimentària) conclou este 31 de juliol de 2022 amb els següents resultats:

1.    La creació del ‘Manual de bones pràctiques en comunicació i promoció de l'alimentació saludable’. Este manual és accessible per a la seua escolta.
2.    Set entrevistes a mode de píndoles informatives realitzades a experts de diferents àmbits de la comunicació científica, alimentació, nutrició i seguretat alimentària:

  • Dra. María de la Muntanya Cambra Furtat, catedràtica de Farmàcia en la Universitat Complutense de Madrid.
  • Dra. Patrícia Morales Gómez, professora titular de Farmàcia en la Universitat Complutense de Madrid.
  • Dr. José Miguel Mulet, catedràtic de Biotecnologia en la Universitat Politècnica de València.
  • Dr. Jose Ramón Mauleón, doctor en sociologia i professor en la Universitat del País Basc.
  • Dra. Marisa Vázquez de Agredos Pascual, coordinadora de l'Observatori de Cultura Immaterial i Llogaret Global de la Universitat de València.
  • Dr. Raúl Fortes, professor de la Universitat de València, especialista a Àsia Oriental. Ha coordinat el cicle Cultura Immaterial i Llogaret Global.
  • Dra. Carolina Moreno Castro, catedràtica en Periodisme a la Universitat de València.

 

Accedix al manual                          Accedix a les entrevistes


Activitats paral·leles
A més dels qüestionaris i la campanya en les xarxes socials, al llarg del projecte CADENUSA, s'han anat duent a terme diferents activitats complementàries, com ara la jornada sobre ‘Mites i veritats sobre alimentació saludable en els mitjans de comunicació i en les xarxes socials‘. Durant les diferents ponències, presentades per la investigadora principal del projecte, la catedràtica en Periodisme Carolina Moreno Castro, hem comptat amb la presència de la Dra. María de la Muntanya Cambra Furtat, catedràtica de Farmàcia en la Universitat Complutense de Madrid, Dra. Patrícia Morales Gómez, professora titular de Farmàcia en la Universitat Complutense de Madrid i la Dra. Vanessa Roger Monzó, professora en el ESIC Business&Màrqueting School. Així mateix, les investigadores en formació i integrants del projecte Ana Serra i Paula von Polheim han intervingut mostrant els principals objectius de CADENUSA i els resultats de les enquestes.
La jornada ha girat entorn de diferents blocs que a continuació es detallen:
•    Mitges veritats, mites i faules sobre alimentació.
•    La utilització de les xarxes socials per a promocionar l'alimentació saludable.
•    Dietes confinades: anàlisi del discurs de la premsa sobre la nutrició en temps de COVID-19.

Dra. María de la Montaña Cámara Hurtado, catedrática de Farmacia en la Universidad Complutense de Madrid

Dra. María de la Montaña Cámara Hurtado, catedrática de Farmacia en la Universidad Complutense de Madrid

Dra. María de la Muntanya Cambra Furtat, catedràtica de Farmàcia en la Universitat Complutense de Madrid

Una altra de les activitats realitzades ha sigut un taller amb els alumnes de quart curs de Periodisme, concretament els que han cursat l'assignatura de ‘Periodisme Científic’. Juntament amb la professora de la matèria i Dra. Susanna Ligero, les investigadores en formació de CADENUSA, Ana Serra i Paula von Polheim, els alumnes han col·laborat en els qüestionaris de CADENUSA i han aportat els seus diferents perspectives i maneres d'informar-se sobre alimentació saludable. De la mateixa forma, han rebut uns sotagots elaborats per l'equip de CADENUSA en els quals es trobaven impresos els QR amb l'enllaç als qüestionaris.

Taller CADENUSA dirigido a los alumnos de 4º curso de Periodismo en la asignatura de ‘Periodismo Científico’

Taller CADENUSA dirigido a los alumnos de 4º curso de Periodismo en la asignatura de ‘Periodismo Científico’

Taller CADENUSA dirigit als alumnes de 4t curs de Periodisme en l'assignatura de ‘Periodisme Científic’
Finançament
El projecte d'investigació ESMODA-ECO-RTI2018-099663-B-I00, finançat per MCIN/ AEI /10.13039/501100011033/ i per FEDER: Una manera de fer Europa i el Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació de la Universitat de València, a través de les beques Càtedra UNESCO del curs acadèmic 2021-2022.