La Universitat, guardonada amb els Premis cermi.es 2013 per la seua dimensió inclusiva de la discapacitat

Un alumne amb ceguesa treballa amb un ordinador en la UPD.

La Universitat de València ha sigut guardonada amb els Premis cermi.es 2013, en la categoria Institucional, “per haver assumit amb decisió la dimensió inclusiva de la discapacitat en totes les esferes universitàries”, segons assenyalen des del jurat. Aquests guardons són atorgats pel Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) en deu categories diferents.

Els Premis cermi.es 2013 reconeixen les iniciatives o accions, així com la tasca de persones o institucions que més s’hagen distingit en àmbits com la inclusió laboral, la recerca social i científica i l’accessibilitat universal, o en l’esfera institucional, com és el cas de la Universitat de València, en favor de les persones amb discapacitat i les seues famílies. L’edició d’enguany ha reunit 115 candidatures aspirants a alguna de les deu categories que conformen el premi.

La Universitat de València, a través de la Unitat per a la Integració de Persones amb Discapacitat (UPD), disposa d’una sèrie de programes d’inclusió que es gestionen mitjançant l’atenció a l’alumnat amb discapacitat, la recerca, la docència i la responsabilitat social. La institució acadèmica ha compartit el guardó en la seua categoria Institucional amb l’Oficina del Parlament Europeu i la Representació de la Comissió Europea a Espanya. 
 
Afavorir la igualtat d’oportunitats
La UPD, integrada en la Fundació General de la Universitat de València, és un servei constituït per un equip multidisciplinari l’activitat del qual consisteix a proporcionar atenció, assessorament i suport en matèria de discapacitat a tota la comunitat universitària. La seua missió principal és afavorir la igualtat d’oportunitats entre totes les persones que integren la Universitat a través d’una sèrie d’actuacions arreplegades en programes d’assessorament psicoeducatiu; equiparació d’oportunitats; sensibilització, formació i voluntariat; accessibilitat universal i atenció al professorat.
 
Des de l’any 2005, la UPD disposa de la certificació del Sistema de Gestió de Qualitat, segons la Norma ISO 9001:2008, i d’una Carta de Serveis elaborada en 2008. En setembre de 2012, la Universitat de València va obtindre el certificat d’Accessibilitat Universal d’Aenor per a la Biblioteca d’Educació María Moliner, un reconeixement emmarcat en el programa Campus Sostenible, finançant pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport mitjançant el programa d’Accessibilitat Universal i Integració del VLC/Campus.
 
Així, la tasca desenvolupada per la Universitat de València ha sigut reconeguda en diferents ocasions, entre les quals destaca l’obtenció del Premi a la Millor Organització del Sector Públic, atorgat en el marc dels Tefónica Ability Awards 2012, uns guardons que reconeixen a les empreses i institucions espanyoles per la seua aposta i impuls social en matèria d’atenció a la discapacitat com un valor afegit dins de les organitzacions.
 
Altres premiats
El jurat, encapçalat pel president del CERMI, Luis Cayo Pérez Bueno, ha estat integrat per representants de l’ONCE i la seua Fundació, FEAFES, CNSE, COCEMFE, FIAPAS, FEDACE i FEDER; i ha sigut assessorat per una comissió d’experts independents especialitzats en responsabilitat social empresarial.
 
Els premis han sigut concedits en les categories d’Inclusió Laboral al Programa de Lluita Contra la Discriminació del Fons Social Europeu; de Recerca Social i Científica a l’Institut Nacional d’Estadística (INE); d’Acció Social i Cultura al Projecte Teatre Accessible d’Aptent Be Accesible; d’Accessibilitat Universal-Fundación Vodafone a l’Ajuntament de Valladolid pel Pla Municipal d’Accessibilitat ‘Eliminant barreres, incloent persones’; de Millor Acció en benefici de les dones amb discapacitat a la Fundación Vodafone, a l’organització COCEMFE i a la Comissió d’Igualtat del Congrés dels Diputats; de Mitjans de Comunicació i Imatge Social al Programa Capacitados, produït per Fundación ONCE i emés per TVE, i a la iniciativa Dia Mundial del Síndrome Down, promogut per Down España; de Millor Acció Autonòmica i/o Local a l’Ajuntament de Logroño; de Responsabilitat Social Empresarial/Discapacitat a la Fundación Mapfre; i de Trajectòria Associativa a Antonio Ventura Díaz.
 
L’ONCE i la seua Fundació també han sigut guardonades amb un Premi Especial en el seu 75é i 25é aniversari, respectivament, per la seua contribució de la discapacitat espanyola a la vida en comunitat.
 

Data d'actualització: 26 de de setembre de 2013 14:55.

Llista de notícies