La Universitat de València estrena, hui dimarts, un documental sobre Pep Gimeno, ‘Botifarra’

Pep Gimeno, Botifarra.

La Universitat de València presenta hui dimarts, a l’Aula Magna de La Nau, el documental ‘Pep Gimeno, ‘Botifarra’, el cant de les arrels’, que ha estat produït per TV3 i Òptim TV, amb la col·laboració de la pròpia Universitat.

Es tracta d’un documental televisiu, dirigit per Albert Montón i produït per TV3 i ÒptimTV amb la collaboració del Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València. Fa un recorregut per la trajectòria de Pep Gimeno, ‘Botifarra’, cantador de Xàtiva (La Costera), que durant la dècada de 1980 va enregistrar cançons tradicionals de les comarques centrals valencianes, interpretades pels darrers cantadors i cantadores que ja no trobaven hereus per continuar una tradició condemnada a la desaparició. L’èxit posterior de Botifarra ha fet que les noves generacions canten aquelles cançons oblidades de la mateixa manera que canten la música comercial que senten als mitjans.

Botifarra és el protagonista i fil conductor del documental. Nascut a Xàtiva l’any 1960, fill de llauradors, lligat a la terra i a la seua gent. Començà a cantar l’any 1975 –durant la transició política– als carrers de la ciutat, encoratjat per l’àvia Otília. Té un carisma especial i una veu que transmeten al públic les arrels valencianes més fondes. Treballa al servei de manteniment de l’Ajuntament de Xàtiva. Amb trets “a l’antiga” (no té mòbil ni carnet de conduir, manté una petita granja i un hort en una casa a l’horta de Xàtiva), tanmateix revela un pensament molt modern sobre el país i les seus tradicions.

Amb ell  produeix un miracle quan un dia, cap al 2006, un bon amic l’anima a gravar un disc en solitari i pujar als escenaris amb aquelles peces recopilades 20 anys abans. És llavors que es desferma un carisma inèdit, una veu potentíssima i una espectacle que rememora les arrels més profundes. Tot plegat fa que el públic responga com potser no ho havia fet mai abans amb un artista semblant al País Valencià. I el jovent del món globalitzat del segle XXI acabarà coneixent i cantant les cançons dels ‘güelos’.

La presentació del documental tindrà lloc a l’Aula Magna de La Nau, Centre Cultural de la Universitat de València (carrer de la Universitat, 2) dimarts 29 d’abril a les 19:30 hores. En cas d’omplir-se, també hi haurà connexió a les aules de formació del mateix edifici. Al dia següent, 30 d’abril, a les 20 hores es presentarà al saló d’actes de la Casa de la Cultura de Xàtiva.

 

 

Data d'actualització: 29 de d’abril de 2014 07:00.

Llista de notícies