La Universitat de València organitza un autobús de repatriació d’estudiants Erasmus des de Portugal

  • Gabinet de la Rectora
  • 28 d’abril de 2020
Image de la noticia
Autobús estudiants Erasmus des d'Oporto

La Universitat de València ha coordinat amb el Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE) i amb la col·laboració de les universitats públiques valencianes i la Universidad de Murcia, la tornada d'un grup de 17 estudiants Erasmus que s'havien quedat confinats a Portugal sense possibilitat de regressar a les seues cases per l'estat d'emergència declarat al país veí i l'estat d'alarma a Espanya.

Arran de la pandèmia mundial per la COVID-19 i el tancament de les fronteres internacionals, la Universitat de València, a través del Servei de Relacions Internacionals i Cooperació de la UV i amb la coordinació del vicerector Carles Padilla, va contactar amb un grup d’estudiants que estava en Oporto (Portugal) amb la docència suspesa en la universitat, i que tenia voluntat de tornar el més aviat possible a les seues cases.

Al grup inicial d'estudiants de la UV es van unir posteriorment altres companys de les universitats valencianes (Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Politècnica de València, Universitat d’Alacant i Universidad de Miguel Hernández d’Elx) i de la Universidad de Murcia, fins arribar a les 17 persones, que era el número màxim permés fins a completar un terç de la capacitat total de l'autobús que els havia de replegar i poder així mantindre les mesures de seguretat i distància personal exigides.

Paral·lelament, es van encetar les gestions per aconseguir els permisos necessaris. Per una banda, a través del SEPIE es va contactar amb els ministeris d'Exteriors i de Sanitat, per d’altra, el propi vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació va contactar amb Estrangeria, Guardia Civil i Policia Nacional per tal d’aconseguir totes les autoritzacions, a més de l'agència de viatges.

Finalment, el passat divendres 24 d'abril, l'autobús va partir d'Oporto a les 9:00h i, després de recórrer més de 1.000 quilòmetres, va portar els estudiants a les poblacions de Castelló, València, Gandia, Benidorm i Múrcia.

El vicerector Carles Padilla ha mostrat la seua satisfacció per la tornada dels estudiants, ‘una preocupació que tenia la UV des del tancament de les fronteres al principi d’aquesta crisi’. Padilla ha agraït la col·laboració de les altres universitats públiques valencianes, del SEPIE i del Ministeri d’Exteriors en tramitar les gestions necessàries que han permès el retorn a les seues llars d’aquests estudiants.

Des del principi de la crisi de la COVID-19, la Universitat de València, a través de la seua rectora, M. Vicenta Mestre, i del vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació, ha estat en contacte permanent amb l'estudiantat i personal dels diferents programes internacionals a l'estranger. Primer de tot va ser a la Xina, Japó i Corea del Sur quan es va iniciar la crisi pel coronavirus, d'on els estudiants tornaren ja en febrer. Posteriorment, els esforços se centraren en Itàlia i França. En l'actualitat, queda un nombre molt reduït d'estudiants i investigadors fora de les nostres fronteres, en la majoria dels casos a l'espera que les comunicacions regulars es puguen restablir.

Imatges: