University of Valencia logo Logo Web and Marketing Unit Logo del portal

Les utilitats dels espais web col·laboratius

L'espai web de grup disponible en nombrosos òrgans de la Universitat de València, on s'allotgen tot tipus de documents per a la publicació en la xarxa, té diverses utilitats al gestor web corporatiu.

29 september 2022

Una de les més habituals és l'actualització d'imatges publicades al web només substituint-la a l'espai web del disc respectant el seu nom. Un exemple senzill seria un spot de portada al qual se li ha d'incorporar una modificació per l'entrada d'un nou organitzador o patrocinador de l'activitat, o per un canvi de dates. Una vegada refeta la imatge, aniríem a la carpeta de l'espai web on està allotjada, la carregaríem amb el mateix nom que l'antiga, i sense més la imatge s'actualitzarà allà on estiga publicada.
Aquesta funció és ben útil per a imatges que estan publicades de forma simultània en desenes o centenars de portals web de la UV, de forma que per a actualitzar-les no hem d'anar 'site' per 'site' substituint la imatge. Bastarà amb actualitzar-la a l'espai web on està allotjada i el canvi s'aplicarà de forma automàtica a tots els portals.

Els mateixos passos podem donar si la imatge que hem de substituir és un dels cercles o destacats de la portada, sempre que estiga allotjada a l'espai web. 

I el mateix passa també amb les url de documents pdf o word allotjats a l'espai web. Per exemple, si en un text lliure tenim una frase enllaçada a un document pdf que s'ha d'actualitzar de forma periòdica, no cal entrar al gestor web per editar el text lliure, podem substituir el pdf o el word a l'espai de disc respectant el nom, i s'actualitzarà de forma automàtica. Una de les tasques en les quals més pràctica pot resultar aquesta utilitat és l'actualització de documents word o pdf amb calendaris o horaris que han de modificar-se de manera constant per cursos, per quadrimestres, i fins i tot per períodes inferiors. Si allotgem aquests documents en l'espai web, només substituint-lo en la mateixa carpeta i respectant el nom, s'actualitzarà de manera automàtica en tots aquells enllaços en els que aparega en publicació, amb la qual cosa ens estalviarem accedir al gestor web i editar textos.

Altra de les utilitats és l'actualització de les galeries d'imatges per a incorporar noves fotografies o retirar-ne d'altres. Com ja sabem per entrades anteriors d'aquest blog, la galeria d'imatges es genera a l'espai web. Una vegada publicada, la galeria es pot actualitzar afegint o eliminant imatges a la carpeta de l'espai web on està allotjada, i l'actualització s'executarà de forma automàtica sense necessitat d'entrar al gestor de continguts. 

El servidor DISC

Cal recordar que el servidor DISC  permet crear espais col·laboratius amb altres usuaris de la Universitat.  Els espais poden ser de dos tipus: un espai WEB per a publicar documents en la xarxa, i un espai DISC que funciona com un disc virtual particular per als usuaris/àries autoritzats, accessible únicament registrant-se amb usuari i contrasenya.
Tots els espais dels grups als quals pertany un usuari/ària apareixen com subespais de l'espai individual i es pot accedir a tots ells en lectura i escriptura sempre que s'estiga autoritzat.
La persona o persones que exerceixen com administrador d'un grup són els únics que poden donar d'alta i de baixa als usuaris, i les altes poden ser de tres tipus: editors (que poden llegir i escriure), lectors (que tan sols poden llegir) i Webauts (que poden modificar els espais www)
Aquest servidor DISC permet compartir i accedir a les dades i documents allotjats des de qualsevol lloc de la xarxa UV, i crear espais col·laboratius amb altres usuaris de la universitat.

 

Tags