University of Valencia logo Logo Web and Marketing Unit Logo del portal

Nocions bàsiques d'edició web amb el gestor de continguts de la UV

La creació de continguts digitals als portals web corporatius de la Universitat de València (UV) no ha de representar cap dificultat per als editors i editores si es coneixen els conceptes bàsics del gestor a través del qual centenars d'empleats de la UV creen, modifiquen o eliminen continguts de forma quotidiana als vora sis-cents portals web que té actius la institució. 

 

31 january 2023

 

 

El primer que cal tenir present és en quins portals web estem donats d'alta com a editor/a, atés que en la majoria dels casos cada responsable de l'edició té accés a més d'un portal. És comú que una persona responsable de l'edició web d'un centre de la UV siga alhora editor/a dels portals de departaments o de les titulacions adscrites al centre. En aquests casos la persona que ha d'editar un portal web en concret se n'ha d'assegurar que està treballant en eixe portal. Evitarem així l'inconvencient d'haver generat un contingut que no ens servirà si l'hem creat per error a un portal diferent del que desitjàvem. 

Una vegada feta eixa primera comprovació cal conèixer els conceptes bàsics de l'edició web, començant pels elements més senzills: pàgines, literals (LIT) i textos lliures (TL). Si ens fixem en l'arbre d'edició situat a la part esquerra de la interfície del gestor observarem que, en desplegar la pàgina Home, la successió de les primeres pàgines es correspon amb el menú principal de la publicació, que admet un màxim de set pestenyes. És l'estructura web bàsica: pàgina, literal i text lliure. 

La pàgina és un contenidor que en sí mateix no reprodueix res en publicació i tampoc s'ha de traduir, però que admet diversos elements (incloses altres pàgines que formarien un submenú) amb diferents funcions que anirem veient més endavant, però cal insistir en què el contingut més bàsic és el literal i el text lliure. Amb aquests dos elements a l'interior de la pàgina, i la pàgina situada al lloc adequat de l'arbre d'edició, estarem reproduint en publicació el contingut més bàsic. 

En un post anterior vam explicar les diferències entre els dos tipus de pàgines, MENÚ i NO MENÚ, que s'hi poden generar al gestor de continguts. 

El literal sí reprodueix contingut en publicació, es correspon amb les pestanyes del menú principal i dels submenús, i per tant s'ha de generar en totes les versions idiomàtiques. És a dir, en crear un nou LIT se'ns obri la versió en valencià que nomenarem (nom intern) i posarem títol (ix en publicació), guardarem, clicarem en el botó 'Traduir' del menú del gestor, i després sobre la paraula 'Traduir' de la versió de castellà. El mateix farem, en el seu cas, si volem generar la versió d'anglés. És a dir, no estem davant de tres literals, sinó d'un únic literal amb tres versions lingüístiques. La icona del literal en valencià és la que arrossegarem al camp corresponent de l'interior de la pàgina per a que es reproduïsca en publicació.

En aquest punt convé recordar que tots els elements nous generats al gestor, tret de les pàgines, els trobarem a la pestanya 'Mi trabajo' situada a la part inferior esquerra de la pantalla, on hi romandran mentre la sessió estiga oberta. En el cas de voler guardar un element de forma permanent l'hem d'afegir a la 'Llista activa' fent clic a aquest botó del menú del gestor. 

Tenim ara una pàgina amb el seu literal, i ens falta el TL, que és el que propiciarà la publicació del contingut de la pestanya. El TL s'ha de generar també en totes les versions idiomàtiques, i de la mateixa manera que el LIT, des de la pestanya de 'Mi trabajo' s'arrossegarà al camp corresponent de la pàgina. No hem d'oblidar aprovar cadascun dels nous elements si desitgem que es publique. 

Tenim doncs l'estructura bàsica completa. Ara cal que desde la pestanya 'Páginas no colocadas' situada a la part inferior de l'arbre d'edició, l'arrosseguem al lloc que volem que ocupe a l'arbre d'edició. Totes les pàgines han de portar el seu LIT i TL, però cal tenir en compte que aquelles que contenen altres subpàgines poden ubicar-se a l'arbre sense TL, atés que el que reproduiran en publicació es un desplegable del submenú. 

El següent element bàsic de l'edició web amb el gestor UV és l'enllaç. En generar un nou enllaç tenim les opcions de triar entre intern, extern o imatge. Ens ocupem ara del més habitual, l'intern, que permet fer funcionar el desplegable dels submenús i indicar la pàgina de destinació del submenú. Cal tenir en compte que aquest element no és necessari en el segon nivell de l'arbre d'edició, doncs el primer submenú es desplega de forma automàtica, però sí és obligatori en la resta de nivells. A la imatge sobre aquestes línies veiem un exemple d'enllaç ubicat en tercer nivell. Està col·locat dins la pàgina de segon nivell 'Projectes' i la seua funció és que en publicació es despleguen les tres pàgines del submenú. 

Pel que fa a les novetats, altre dels contiguts més freqüents als web corporatius de la UV, es diferencia dels elements anteriors en què no s'ha d'arrossegar a cap lloc de l'arbre d'edició, la seua publicació és automàtica i el seu ordre de publicació s'estableix mitjançant la data de publicació que es fixa de forma manual en el moment de creació de la novetat en el camp específic per a aquest valor. La localització de les novetats per a la seua modificació s'ha de fer mitjançant el cercador disponible a la part superior dreta del gestor de continguts. 

Tags