Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

.
.
.

IV JORNADES DE DESENVOLUPAMENT ESTATUTARI I PROMOCIÓ DE L’AUTOGOVERN

  • 13 d’octubre de 2016
Image de la noticia

Dilluns 17 i dimecres 19 d'octubre, a la Sala de l'Hemicicle "Joaquin Tomás de Villarroya" (1P020)

LA FACULTAT DE DRET CELEBRA LES IV JORNADES DE DESENVOLUPAMENT ESTATUTARI I PROMOCIÓ DE L’AUTOGOVERN

Un any més, la Facultat de Dret celebra les Jornades de Desenvolupament Estatutari i Promoció de l’Autogovern en la seua quarta edició. Organitzades per la Càtedra de Dret Foral Valencià, enguany les Jornades se centren en dos temes de gran actualitat per als valencians.

El primer dia, dilluns 17 d’octubre, s’abordarà la qüestió de l’infrafinançament valencià. Amb el títol de ‘Finançament i autogovern: els límits de la solidaritat’, les diferents ponències s’ocupen d’exposar el concepte de balança fiscal, les claus de l’infrafinançament valencià i els límits del principi constitucional de solidaritat interterritorial. Per a tal fi es compta amb la col·laboració de l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), un dels instituts de recerca més prestigiosos del nostre país en aquesta matèria. Els professors Ezequiel Uriel i Francisco Pérez exposaran els fonaments econòmics del problema, mentre que Juan Martín Queralt, catedràtic de Dret Financer i Tributari, tractarà la seua vessant jurídica i constitucional. Tots ells s’han integrat en diferents grups d’experts que han abordat el finançament autonòmic i l’estructura tributària dels ingressos de la Generalitat Valenciana. Per a finalitzar, una taula redona estudiarà un tema central: si el problema de finançament de la Comunitat Valenciana ha de superar-se mitjançant una disminució de les despeses de la seua administració, o bé a través d’un increment de la recaptació tributària. El conseller d’Hisenda, Vicent Soler; el Síndic de Comptes, Vicent Cucarella; el director del periòdic “València Plaza”, Javier Alfonso; i el professor d’Economia Política, Miguel Puchades, intervenen en ella, amb la moderació de Carmelo Lozano, catedràtic de Dret Financer i Tributari i membre del Comitè d’experts per a la reforma del sistema tributari valencià.

El segon dia, dimecres 19, les Jornades se centraran en els reptes de l’autogovern valencià. Tres ponències exposaran successivament els dèficits de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana després de la redacció primera de 1982 i la reforma de 2006; els marges reals de millora de l’Estat autonòmic; i els desafiaments que podria enfrontar la Comunitat en el cas de plantejar-se una reforma de la Constitució amb la finalitat de crear una estructura federal en el nostre país. Tres catedràtics de Dret Constitucional de tres universitats valencianes (José Asensi, Remedio Sánchez i Manuel Martínez Sospedra) es faran càrrec de l’exposició d’aquests temes. També en aquest cas la Jornada es tancarà amb una taula redona sobre els reptes de l’autogovern valencià en els pròxims anys. Moderada per Joaquín Martín Cubas, director del Departament de Dret Constitucional i Ciència Política, en ella Josep Ochoa, Juan Valero de Palma, Anna Marrades i Francesc Miralles tractaran dels interessos i incògnites que s’obrin davant el govern autonòmic en un temps de profundes transformacions.

Les sessions de les IV Jornades de Desenvolupament Estatutari i Promoció de l’Autogovern tindran lloc en la Sala de l’Hemicicle “Joaquín Tomás Villarroya” (1P20) de la Facultat de Dret (Dpt. Dret Constitucional).

Consulta ací el Programa

Cartell