Logo de la Universitat de València Logo Pla Estratègic de la Universitat de València Logo del portal

Presentació Pla Estratègic 2023

La Universitat de València complirà, en 2024, els seus 525 anys d’existència.

Una fita història a la qual arribarem amb la satisfacció de ser la primera universitat: la primera universitat d’Europa en recepció d’estudiants Erasmus i en programes internacionals; la primera universitat presencial d’Espanya en estudiants amb discapacitat; la primera universitat d’Espanya en participació en competicions esportives universitàries, i la primera universitat pública d’Espanya en resultats esportius.

Som la primera universitat valenciana en la història, però també ho som en resultats en tots els àmbits: en la docència, amb uns excel·lents resultats del nostre estudiantat; en la investigació i transferència de coneixement, situant-nos com un referent que assoleix la tercera posició a Espanya en tots els rànquings de recerca, i com la primera en diferents matèries, i entre les tres primeres posicions a nivell de l’Estat, situant-nos entre les 100 primeres universitats d’Europa i com una de les universitats espanyoles capdavanteres en els rànquings mundials; som la primera universitat valenciana en activitats culturals i en accions de cooperació internacional; i també en esports.

Aquestes destacades posicions, a les quals podem afegir uns excel·lents resultats en altres àmbits, també, són conseqüència del treball de generacions al llarg de la història.

Des del somni de Jaume I en el segle XIII, quan va aconseguir l’autorització papal per erigir una nova universitats al nou Regne de València que acabava de crear, fins els resultats dels plans estratègics que han precedit a aquest que presentem.

El desig dels Jurats de València en crear la Universitat de València l’any 1499 era esdevenir una institució universitària de referència europea.

I els resultats del treball de tota la nostra comunitat universitària ens permeten encarar el futur amb orgull.

En un context en continu canvi com és l’actual, la planificació estratègica esdevé clau per conduir els passos de qualsevol organització. Més encara una institució pública com és la Universitat de València.

Una Universitat que ha encarat al llarg de la història totes les dificultats a què s’ha enfrontat la nostra societat, i que ha anat creixent i desenvolupant-se en paral·lel al nostre territori.

Una Universitat que té la responsabilitat de contribuir al progrés intel·lectual i material de la societat valenciana, i també de la resta de pobles del món; que ha de projectar-se sobre la realitat valenciana i, també, contribuir als valors de la pau, de la sostenibilitat, de la igualtat efectiva entre homes i dones.

Eixa responsabilitat emana dels nostres Estatuts. I a aquestes funcions ens apliquem.

I ho fem amb la planificació necessària per realitzar una gestió eficaç i eficient dels recursos que la societat valenciana posa a la nostra disposició, així com dels fons que obtenim en les nostres activitats de recerca i de transferència de coneixement.

En aquest pla estratègic trobaran  una acurada anàlisi de la situació actual, i també el full de ruta per assolir els objectius que ens plantegem com a institució pública en el marc de l’exercici de l’autonomia universitària establerta en la Constitució Espanyola de 1978, que recentment ha complit 45 anys d’existència.

És, doncs, aquest l’espai per agrair el treball de totes les persones que han fet possible aquest nou Pla Estratègic i, també, a totes i cadascuna de les persones que formem aquesta comunitat universitària; a totes i tots els que fan possible, cada dia, la Universitat de València.

 

Mª Vicenta Mestre
Rectora