UVocupacióFundació GeneralUniversitat de València Logo del portal

 

 

     

MARI CARMEN ÁLVAREZ ABRIL

Directora de Projecte

TETRANEURON SL

Soc doctora en Biologia per la Universitat de València. Després d’acabar la meua llicenciatura en Biologia, vaig constituir juntament amb el Dr. Manuel Pérez Alonso Valentia, Biopharma, una de les primeres spin-offs de la Universitat dedicada a la recerca de fàrmacs contra les malalties rares.

Durant els més de vuit anys que va durar el projecte, vaig tenir l’oportunitat de complementar el meu perfil tant amb coneixements científics com de gestió de projectes empresarials. Després d’acabar la meua etapa a Valentia Biopharma, vaig formar part durant quasi cinc anys d’Imegen, una de les majors empreses a escala nacional en l’àmbit del diagnòstic genètic. Durant la meua etapa a Imegen, vaig fer tasques relacionades amb la gestió de la innovació.

Actualmente, forme parte de Tetraneuron, una spin-off del CSIC dedicada al desenvolupament d’una nova teràpia gènica davant la malaltia d’Alzheimer. El meu paper dins de la companyia és el de controlar el bon desenvolupament del projecte per tal de complir fites tant de tipus tècnic com corporatiu. Al llarg de la meua trajectòria he participat en diferents publicacions científiques i he publicat una patent. Soc una entusiasta de la comunicació i m’encanta compartir la meua experiència en xarrades i congressos.

+info:

     

SALVADOR MENA MOLLÁ

Soci Cofundador i assessor científic

EpiDisease SL

Salvador Mena és llicenciat en Bioquímica (2004) i doctor en Fisiologia (2010) per la Universitat de València; ha estudiat la biologia molecular del càncer i teràpies experimentals en models animals i cel·lulars.

Ha treballat en diversos laboratoris dedicats a la investigació: l’empresa Green Molecular SL, una start-up dedicada a l’estudi de l’activitat antitumoral de polifenols; el Laboratori de Marcadors Tumorals del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques (CNIO, Madrid) i el Centre de Reconeixement Molecular i Desenvolupament Tecnològic (IDM) a la Universitat Politècnica de València en el desenvolupament de biosensors per a aplicacions sanitàries. Actualment és professor contractat doctor en el Departament de Fisiologia de la Universitat de València. Autor de 35 articles, 3 capítols de llibres i 3 patents.

D’altra banda, ha cursat el màster en Creació i Gestió d’Empreses Innovadores de la Universitat de València l’any 2012. En 2014 va fundar, juntament amb els doctors José Luis García i Lorena Peiró, l’empresa d’R+D EpiDisease SL, la primera spin-off del Centre d’Investigacions Biomèdiques en Xarxa (CIBER) i spin-off reconeguda per la Universitat de València i l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA.

+info:

     

DAVID PAJUELO GAMEZ

Investigador principal

BIONOS BIOTECH

David va obtenir la llicenciatura en Ciències Biològiques en 2006, el màster en Genètica, Biologia Molecular i Cel·lular Biologia en 2007 i el doctorat en Microbiologia en la Universitat de València (UV) en 2014, i va ser premiat amb la beca de pregrau de convocatòria pública, beca de col·laboració, i la beca predoctoral FPI. Mentre treballava a la UV, va participar en activitats docents (un total de 161 hores).

En 2015 va començar el postdoctorat al laboratori del Dr. Niederweis (UAB, Estats Units) per estudiar la toxina necrotitzant de la tuberculosi (TNT), la primera (i fins ara, única coneguda) toxina de Mycobacterium tuberculosis (Mtb). El seu treball va revelar com l’activitat enzimàtica NAD-glicohidrolasa de la TNT destrueix el NAD cel·lular i activa les proteïnes de l’hoste RIPK3 i MLKL, mediadors clau de la necroptosi, una ruta de mort cel·lular necròtica programada que va evolucionar per protegir els organismes de patògens intracel·lulars com els virus.

Recentment, ha desxifrat el mecanisme molecular de la secreció i el trànsit de TNT mitjançant una anàlisi exhaustiva dels cinc sistemes de secreció de tipus VII de Mtb, que va revelar que TNT és secretada pel sistema de secreció ESX4, mentre que els sistemes ESX-2 i ESX-4 són necessaris per a la permeabilització de la membrana fagosomal.
El 2019 se li va concedir la subvenció de finançament pilot del CFAR (centre de recerca de la SIDA) per dirigir el seu propi projecte com a investigador principal. L’objectiu d’aquest projecte era manipular selectivament les rutes de mort cel·lular en els macròfags infectats pel VIH per eliminar aquesta part del reservori viral i aconseguir una cura completa de la SIDA. A més, va estudiar la resposta inflamatòria i les rutes de mort cel·lular en macròfags coinfectats amb VIH/Mtb mitjançant múltiples enfocaments "òmics" (RNAseq, proteòmica, quinòmica), amb l’objectiu a llarg termini de desenvolupar nous mitjans terapèutics per a tractar els individus coinfectats.

+info:

     

FRANCISCO JAVIER PASCUAL MARTÍNEZ

Director Departament Biotecnologia Microbiana

Darwin Bioprospecting Excellence SL

Llicenciat i doctor en Ciències Biològiques per la Universitat de València i actualment és el director del Departament de Biotecnologia Microbiana de l’empresa valenciana Darwin Bioprospecting Excellence SL. La seua trajectòria investigadora va començar fa 18 anys en la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus (CECT) i en el Departament de Microbiologia i Ecologia de la Universitat de València. Des d’aleshores, la seua recerca ha estat centrada en l’estudi de l’ecologia microbiana, la taxonomia, i en la bioprospecció de microorganismes amb aplicacions industrials. És expert en l’estudi de sistemes biològics des  d’una perspectiva global, en què s’ integren diverses àrees del coneixement: microbiologia, genòmica i bioinformàtica.

El Dr. Pascual compta amb una àmplia experiència en centres d’investigació tant nacionals (Institut Cavanilles de Biologia Evolutiva i Biodiversitat-UV, Estació Experimental del Zaidín-CSIC, Universitat de Santiago de Compostel·la i Fundació MEDINA-Granada) com internacionals (Leibniz Institut-DSMZ a Alemanya i Laboratori di Molecole di Interesse Biologico-CNR a Itàlia), cosa que li ha permès acumular més de 50 publicacions científiques en revistes d’impacte a escala global i 17 capítols de llibre. Un dels seus articles científics ha rebut més 241 cites, i és una referència per a nombrosos treballs taxonòmics. El 2010 el Dr. Pascual va ser guardonat amb el premi al millor treball de biodiversitat, taxonomia i filogènia, presentat al XXI Congrés organitzat per la Societat Espanyola de Microbiologia (SEM), i el 2013 va rebre el premi a un dels millors treballs presentats al V Congrés organitzat per la Federació Europea de Societats de Microbiologia (FEMS).

+info:

     

SILVIA GIRALT NAVARRA

Oceanògrafa i responsable de l’Àrea d’Investigació i Conservació

Fundación CRAM - Rescat i conservació de d’animals marins

Em vaig formar com a oceanògrafa a la Universitat de Vigo, on vaig obtenir coneixements sobre el funcionament i les característiques dels oceans des de tots els seus vessants: la física, la química, la geològica i la biològica; i sobre els organismes que hi habiten. Durant els estudis vaig desenvolupar diferents campanyes oceanogràfiques i embarcaments en vaixells oceanogràfics, on vaig anar agafant diversos coneixements pràctics i de recerca; i també vaig fer diferents cursos de submarinisme per a la realització d’estudis científics amb mostreig submarí.

Mentre estudiava vaig començar a col·laborar amb la Coordinadora para o Estudo dos Mamíferos Mariños (CEMMA) a Vigo, on vaig aprendre i vaig començar a treballar amb diferents mamífers marins, cetacis i pinnípedes. Vaig fer les practiques externes durant tres mesos a l’Oceanogràfic de València dins de l’Àrea de Biologia-Peixos, on vaig passar per les diferents seccions on hi havia peixos i invertebrats marins i vaig cobrir el lloc d’aquarista; posteriorment vaig entrar a treballar durant uns mesos dins de la Secció d’Oceans, on es troben la majoria dels elasmobranquis, i on vaig començar a especialitzar-me en aquests organismes. Actualment i des del 2018 treballe com a oceanògrafa a la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) a Barcelona.

Dins del CRAM treballe a l’Àrea de Clínica i Rescat, on realitzem l’assistència i recuperació dels animals marins que ho necessiten al llarg del litoral de Catalunya (tortugues marines, cetacis, elasmobranquis i aus marines), i com a responsable de l’Àrea de Recerca i Conservació, on realitzem diferents projectes de recerca i conservació d’organismes marins,  principalment de les tortugues marines, els principals dels quals són la protecció i l’estudi de la nidificació de les tortugues marines i el projecte de Head-Starting amb les cries de tortuga marina.

+info:

     

ANTONIA ROJAS MARTÍNEZ

Microbiology Director

ADM - Biópolis: empresa biotecnològica nascuda l’any 2003 como una spin-off del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques)

La Dra. Antonia Rojas és llicenciada en Química per la Universitat de Granada (Espanya) i va fer la seua tesi doctoral entre l’Estación Experimental del Zaidín (EEZ-CSIC) i la Universitat de Granada, en el programa de Biotecnologia. Posteriormente, va fer una estada postdoctoral al Massachusetts Institute of Technology (MIT, Cambridge, MA, EUA) i es va especialitzar en enzimologia.

Després d’un breu pas per la Universitat de Valladolid, els seus quasi 20 anys de carrera els ha dedicat a la investigació en microbiologia industrial. Durant 10 anys ha sigut responsable dels projectes de química verda i biorefineries en Biopolis, a Espanya; i en els últims 4 anys ha estat responsable de microbiologia enfocada a la caracterització i desenvolupament de processos probiòtics, en ADM-Biopolis. És coautora de més de 20 publicacions i 3 patents.

+info:

     

MARÍA LAIRÓN PERIS

Data Scientist - Biocurator

Igenomix

María Lairón Peris, PhD, és analista de dades clíniques i bioinformàtica a l’empresa Igenomix (part del grup Vitrolife). Actualment, treballa al Departament de Cura de Dades i Desenvolupament Clínic Aplicat d’aquesta empresa, i desenvolupa i implementa proves genètiques basades en tècniques de seqüenciació massiva (NGS) per al diagnòstic clínic. Aquesta posició comporta la revisió i selecció de panells de gens i resultats de les mostres.

A més, és professora associada en la Universitat Internacional de València (VIU) on la seua principal àrea d’investigació és l’anàlisi de dades òmiques per a poblacions: metagenòmica i metataxonòmica en el màster universitari en Bioinformàtica.

La seua formació és de graduada en Biotecnologia per la Universitat de València (UV) amb un màster en bioinformàtica (UV), diploma d’especialització en Assessorament Genètic i Genòmica Clínica, Genètica Mèdica Humana (UV) i doctorat en Biomedicina i Biotecnologia (UV). En els últims anys ha dut a terme la seua tesi doctoral en Microbiologia i Genòmica en el grup de Biologia de Sistemes en llevats d’interès biotecnològic a l’IATA-CSIC.

+info:

     

MÓNICA HERNÁNDEZ HERNÁNDEZ

Responsable de la Unitat d’Investigació Clínica i Activitat Biològica (UICAB)

Institut d’Investigció Sanitària La Fe de València

Llicenciada en Ciències Biològiques per la Universitat de València, em vaig especialitzar en Assajos Clínics després d’acabar la carrera i he centrat la meua vida laboral en la investigació clínica.

Actualment soc la responsable de la Unitat d’Investigació Clínica i Activitat Biològica (UICAB) de l’IIS La Fe, on fem assajos clínics de tots els serveis de l’hospital, inclosos els de fases primerenques.

+info:

     

MARÍA ÁNGELES MORCILLO PARRA

Investigadora postdoctoral

Institut de Biologie Physico-Chimique

Graduada en Biotecnologia per la Universitat de València, on a més, faig el màster d’investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica. Després, em vaig doctorar en Biotecnologia i Enologia per la Universitat Rovira i Virgili i vaig centrar el meu tema en l’ús de llevats com a model en camps que van des de la microbiologia alimentària fins a l’estudi de malalties neurodegeneratives. Actualment soc investigadora postdoctoral a París, on estudie la implicació de les mitocòndries en malalties como ara la de Charcot Marie Tooth.

+info:

     

DIEGO ORZAEZ CALATAYUD

Investigador científic

Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP) - Centre Mixt d’Investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Politècnica de València (UPV)

Diego és investigador científic del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i líder del Grup de Biologia Sintètica Vegetal de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular Vegetal de València (IBMCP). Desenvolupador del sistema GoldenBraid per a biologia sintètica de plantes (https://goldenbraidpro.com/). Coautor del primer estàndard d’assemblatge d’ADN per a biologia sintètica vegetal. Inventor de quatre patents, autor de més de 80 articles d’investigació en revistes internacionals. Supervisor de 13 estudiants de doctorat i més de 15 estudiants de pregrau durant les seues tesis de màster o llicenciatura.

Coordinador de dos grans projectes internacionals de la UE en el camp de les plantes biofactoria. Investigador principal de diversos projectes de col·laboració amb socis industrials en el camp de la biotecnologia vegetal. Copromotor de dues empreses spin-off, Madeinplant SL i Naplatech SL, en l’àmbit de les biofactories vegetals i l’enginyeria metabòlica.

+info:

     

BÁRBARA SILVERA GIJÓN

Embrióloga

Equipo Juana Crespo - Clínica de fertilitat especialitzada en medicina reproductiva de d’alta complexitat

Graduada en Biotecnologia amb màster en Reproducció Assistida, treballe com a embriòloga des del 2018. 

Com a mentora, m’agradaria poder ajudar-te en el teu camí professional.

+info:

     

CARLOS SAAVEDRA CARBALLIDO

Científic Titular, Cap del grup d'investigació sobre Biologia i Cultiu de Mol·luscos

Consell Superior d'Investigacions Científiques- Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal

Llicenciat i doctor en ciències Biològiques per la Universitat de Santiago de Compostel·la (1991). Formació postdoctoral en els laboratoris del Prof. Eleftherios Zouros en Dalhousie University (el Canadà), Universitat de Creta i Institut de Biologia Marina de Creta (Grècia), becat per la Xunta de Galícia, el Ministeri d'Educació i el programa Marie Curie de la UE.

Des de 1999 treballa en l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), primer amb un contracte del programa Ramón y Cajal i posteriorment com a Científic Titular. Dirigix el grup d'investigació sobre Biologia i Cultiu de Mol·luscos del IATS. Ha sigut co-descubridor del sistema d'herència mitocondrial DUI dels mol·luscos bivalvos, únic en el regne animal.

És especialista en genètica de poblacions i filogènia molecular, i en l'ús de marcadors genètics com a ADN mitocondrial, microsatèl·lits i SNPs per a estudis de biologia de poblacions, ecologia molecular i aqüicultura. Ha desenvolupat la majoria dels seus estudis en bivalvos (ostres, cloïsses, clòtxines, petxines de pelegrí), però també en peixos (Girella) i crustacis (Artèmia).

Altres línies de treball en curs se centren en la genòmica i la transcriptòmica de diverses espècies de bivalvos, especialment en l'estudi de les bases genòmiques del creixement i de l'adaptació al calfament oceànic. El seu treball està arreplegat en més de 40 publicacions científiques.

+info:

     

REEM ABUMALLOUH ABOUMEDIENE

Investigadora

Fisabio

Reem Abumallouh té un doctorat en Ciències Biològiques per la Universitat de València, un màster en Neurociència Cognitiva i Necessitats Educatives Especials, i un màster en Medicina i Cirurgia de Malalties Tropicals. A més, ha completat nombrosos cursos i participat en conferències sobre salut mental, sexualitat, trastorn per hiperactivitat, health coaching, gestió de conflictes, entre altres.

Ha fet treball voluntari en diverses ONG i actualment està a càrrec de l'Àrea de Salut d'Infàncies i Dones del Món”. Participa en diverses línies d'investigació, com el Projecte Infància i Medi Ambient (INMA) i en l'estudi de la qualitat de vida i la salut vaginal de les dones en FISABIO-Salut Pública (València).

+info: