Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

La Facultat de Dret de la Universitat de València ha fet 520 voltes al sol des de la seua fundació l'any 1499. Des d'aleshores, molts personatges il·lustres han ocupat les seues aules, despatxos, laboratoris, sales i corredors. Gregori Maians, Tomás i Valiente, Manuel Broseta, Blasco Ibáñez, Carmen Alborch...

La importància d'aquesta Facultat a la vida cultural, política i social de la Comunitat Valenciana i de l'Estat Espanyol és inqüestionable, però la finalitat d'aquest recull no és fer una lloança a la Facultat, sinó més bé projectar la seua realitat actual, qui som, què fem i allò que ens diferencia són les preguntes que tractem de respondre en les següents pàgines, sota la ferma convicció que obrir les portes de la Facultat al món és un deure que com a servei públic hem d'oferir no sols a la comunitat universitària, sinó a tota la societat valenciana.

La Facultat de Dret de la Universitat de València acaba de traure a la llum el llibre que recull la major part dels seus cinc segles d’història (1499-1975). És una trajectòria plurisecular, difícil i atzarosa en ocasions, que es va fent més rica i complexa amb el temps. De fet, en aquest cas no pot dir-se que qualsevol temps passat fou millor. Per donar algunes dades que ho demostren, els professors i grups de recerca de la Facultat han aconseguit, en els últims dotze anys, la concessió de més d’un centenar de projectes de R+D+i en convocatòries competitives; això ha suposat l’obtenció –en un context de greus restriccions pressupostàries- de més de sis milions d’euros en fons per a la recerca en matèries jurídiques, politològiques i criminològiques. En el centre hi ha constituïts una vintena de grups de recerca consolidats i reconeguts per la UVEG.

Les accions “Jean Monnet” dotades, les càtedres institucionals (una desena), el nombre de beques pre i postdoctorals aconseguides, el volum de publicacions, els sexennis reconeguts o els congressos, jornades i simpòsiums que s'hi organitzen (uns 150 cada curs acadèmic), situen a la Facultat de Dret, dins de l’àmbit de la recerca en ciències socials, com el centre de referència en la nostra Universitat. La repercussió d’aquest fet en àmbits com la docència, la difusió del coneixement o la transferència de resultats és molt notable, i en el seu conjunt situa a la Facultat entre les més importants del sistema universitari espanyol.