Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

Amb esta salutació, volem en primer lloc donar-vos la benvinguda a la Facultat de Dret de la Universitat de València i agrair-vos l’interès que mostreu a l’hora de fullejar el seu lloc web. El nostre centre està obert a tots els membres de la comunitat universitària, siguen estudiants, professorat o personal d’administració i serveis; però també a les persones curioses que volen conèixer-nos (i qui sap si incorporar-se en el futur a eixa gran comunitat) i, per descomptat, a totes i tots els que un dia es graduaren en les nostres aules i volen continuar en contacte i rebre notícies de l’activitat incessant de la Facultat.

La web del centre vol acostar-vos bona cosa d’informació, des d’eixes activitats característiques del funcionament acadèmic (congressos, jornades, simpòsiums, etc.) als tràmits i procediments administratius que habitualment es fan a les nostres dependències (preinscripció, matrícula, convalidacions, horaris i exàmens...). Però també teniu al vostre abast una idea de la investigació (bàsica i aplicada) que fem, apunts i detalls de la nostra història, notícies de l’activitat de l’AdR i de tot l’estudiantat, les millores que a poc a poc anem introduint, els triomfs i èxits dels equips d’oratòria i argumentació o dels nostres esportistes, esbossos dels primers treballs i eixides professionals dels graduats i graduades, el certamen “Pensat i Dret”, enllaços a les nostres xarxes socials... Tot això té cabuda en la web que ara visiteu, i amb la major transparència de què som capaços. Alhora, volem que siga també un instrument dinàmic i participatiu i per això, des de Deganat estarem atents a les vostres demandes i suggeriments per fer, entre tots, una Facultat encara millor.

La Facultat de Dret de la Universitat de València compta amb més de cinc segles d’història, i és una de les més antigues d’Espanya. Al llarg d’esta trajectòria, ara recollida en una esplèndida monografia, s’ha convertit (primer com a doble Facultat de Lleis i Cànons, i des del segle XIX, de Dret) en la referència en la formació de juristes, polítics, professionals liberals, funcionaris de tota classe, etc.: presidents i ministres del Govern de la nació, de la Generalitat Valenciana, de les Diputacions Provincials de la nostra Comunitat, consellers/es, alcaldes... s’han format a les nostres aules, conformant així un claustre de graduats i graduades sense parió a terres valencianes. Penseu que 20 dels 99 diputats i diputades elegits per a les Corts Valencianes a l’abril de 2019 s’han format a la Facultat: una autèntica escola de lideratge des de fa segles! Així mateix, ha aportat una gran quantitat de professionals al Notariat, als Registres de la Propietat, a l’Advocacia i la Judicatura, la Fiscalia... i fins tot al món de la literatura (Blasco Ibáñez, Azorín, Manuel Vicent).

Però aquesta llarga història, que configura una tradició a la que no volem renunciar, es combina amb la modernitat que demana l’adaptació constant als canvis i requeriments del món professional i social. Actualment, la Facultat de Dret de la UV, la més gran de la Comunitat Valenciana, ofereix estudis de grau en els àmbits del Dret, de la Ciència Política i de l’Administració Pública, i de la Criminologia i la Seguretat. Aquesta oferta formativa es complementa amb onze màsters oficials, un programa de doctorat amb onze línies d’investigació diferents, i una gran quantitat de cursos i programes de postgrau propis. A més, disposa d’una presència internacional sòlida a través del grup d’Alt Rendiment de Dret (amb la docència en anglès), dels programes de doble titulació i diversos programes de mobilitat d’estudiants i professorat. Igualment, la Facultat fa una aposta decidida per la qualitat i la innovació en la docència, resultat de la qual és l’elevat nombre de professors i professores guardonats amb premis i reconeixements a la qualitat docent. La combinació de tot plegat fa que, any rere any, estudiants i estudiantes de la Facultat de Dret de la Universitat de València es troben entre els guanyadors dels premis nacionals d’estudis de grau, així com dels premis que es convoquen a la Comunitat Valenciana per als millors expedients acadèmics.

L’oferta formativa es complementa amb una activitat incessant de recerca que ha portat la Facultat de Dret a ser el centre de referència de les ciències socials dins la Universitat de València: hi ha més de vint grups d’investigació consolidats, i s’han obtingut més de cent projectes d’R+D+i en convocatòries competitives al llarg de l’última dècada (amb prop de sis milions i mig d’euros de finançament addicional). Les càtedres i accions “Jean Monnet”, les càtedres institucionals (més d’una desena), el nombre de beques pre i postdoctorals aconseguides, el volum de publicacions o el nombre de sexennis d’investigació reconeguts confirmen el lideratge de la Facultat de Dret en aquest camp.

Tota aquesta activitat acadèmica es desenvolupa en les instal·lacions del Campus de Tarongers. Ací es troben els dos edificis principals (la Facultat i l’Aulari Nord), així com la Biblioteca de Ciències Socials (la més gran en ciències jurídiques de la Comunitat, i una de les majors de tot Espanya) i el recinte esportiu. Són unes instal·lacions modernes i funcionals, situades molt prop de la mar i amb unes comunicacions immillorables amb el centre històric i els principals barris de la ciutat.

Les activitats acadèmiques, la investigació, les instal·lacions, la història que s’hi ha anat conformant... tot es dissenya i té lloc pensant en tu: en l’alumnat que cursa en les aules, en el professorat que s’incorpora per a una estada d’investigació, en els homes i dones que un dia estudiaren al centre i encara el recorden amb estima i, sobretot, en les persones que hi treballen diàriament. Entre tots, fem la Facultat cada dia més gran i continuem escrivint el relat de la seua història de segles.