Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

Especialistes de la Universitat investiguen les amenaces a la seguretat global i el seu impacte en els drets fonamentals

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 19 de novembre de 2018
(De dreta a esquerra.) Fernando Flores i Rosario Serra. (Baix, en el mateix ordre.) José Luis González Cussac i Elena Górriz.
(De dreta a esquerra.) Fernando Flores i Rosario Serra. (Baix, en el mateix ordre.) José Luis González Cussac i Elena Górriz.

Un equip de la Facultat de Dret investiga, en col·laboració amb l’Institut Espanyol d’Estudis Estratègics, les amenaces a la seguretat global i la seua incidència en els drets fonamentals. El resultat d’aquest projecte d’investigació en el qual participen quatre docents de la Universitat s’ha recollit en un número monogràfic de Cuadernos de Estrategia (el número 188), revista editada pel Ministeri de Defensa.

El treball s’ha desenvolupat conjuntament amb integrants de l’Institut d’Estudis Estratègics i investigadors d’altres universitats i es va presentar recentment a la seu de l’Institut d’Estudis Estratègics (Madrid). Per la Facultat de Dret han participat en la seua elaboració José Luis González Cussac, catedràtic de Dret Penal; Rosario Serra Cristóbal i Fernando Flores Giménez, professora i professor de Dret Constitucional; i Elena Górriz Royo, professora de Dret Penal.

En el treball, liderat pels professors González i Flores, es parteix de la necessitat d’aproximar-se holísticament a la qüestió, i que únicament pot parlar apropiadament de seguretat integral si es considera l’impacte que les respostes poden tenir sobre l’ordre constitucional i els drets fonamentals. La metodologia utilitzada destaca la necessitat d’una conversa constant entre els especialistes de tots els camps, imprescindible en un món multidimensional i canviant com el de les amenaces a la seguretat en el segle XXI.

El projecte desenvolupat (DER2015-65288-R, MINECO/FEDER) presenta una metodologia per acostar-se a la seguretat i la defensa sense perdre la garantia dels drets i les llibertats, factors fonamentals de legitimitat que, per pertànyer al patrimoni de qualsevol Estat democràtic, no es poden obviar i la restricció dels quals ha de ser objecte d’especial cautela i estudi.

 

Annex:

Presentació de la monografia en el Centre Superior d’Estudis de la Defensa Nacional (CESEDEN). D’esquerra a dreta: Rosario Serra, Jose Luis González Cussac, Fernando Flores, Elena Górriz, Alicia Cebada Romero (Universitat Carlos III de Madrid) i el general Miguel Ángel Ballesteros, director operatiu de Seguretat Nacional.

Imatges: