University of Valencia logo Logo Equality Unit Logo del portal

La Universitat de València lliura els Premis Olga Quiñones que incorporen la perspectiva de gènere i aposten per la igualtat entre dones i homes

  • May 14th, 2021
Image de la noticia
Fotos de Miguel Lorenzo

Raquel Borges (tesi doctoral), Abraham Devís (treball final de màster) i Marta Galindo (treball final de grau) són els guanyadors dels els premis Olga Quiñones 2021, lliurats aquest dijous al Jardí Botànic de la Universitat de València.

La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, acompanyada per la directora de l’Institut Valencià de les Dones, María Such, la directora de l’Institut Universitari d’Estudis de les Dones, Gabriela Moriana, i de la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, ha atorgat de la sisena i de la setena edició dels guardons que, degut a la pandèmia de la Covid-19, no s’havien pogut lliurar encara.

El Premi A. Olga Quiñones Fernández té com a finalitat premiar estudis sobre les dones, feministes, que aborden les discriminacions que pateixen les dones, incorporen la perspectiva de gènere o aposten per la igualtat efectiva entre dones i homes.

En aquesta ocasió l’acte, que s’ha celebrat al Jardí Botànic, ha estat conduït per la directora de la Unitat d’Igualtat, Amparo Mañés, i ha comptat com a madrina amb la catedràtica de Sociologia de la Universitat de València Capitolina Díaz, qui ha destacat la importància de promoure i incentivar la recerca amb perspectiva de gènere i de comptar amb les dones tant com a objecte i subjecte de les investigacions.

Pel que fa a la modalitat 3 dels estudis de doctorat, la tesi doctoral premiada en la 7a edició ha estat La construcción de Europa a través de la cooperación judicial en materia de protección de víctimas de violencia de género, de Raquel Borges Blázquez.

També en aquesta setena edició i en la modalitat del Treball Final de Màster ha estat premiat Abraham Devís Matamoros per la investigació El control mediante la tecnología en la adolescencia y la juventud.

Se li ha concedit un acèssit a Virginia Mora Roda pel seu treball Sobrediagnóstico emocional en mujeres. Producciones narrativas sobre la experiencia de mujeres que han vivido sobrediagnósticos en salud emocional.

I finalment, el premi al millor treball Final de Grau ha estat per Marta Galindo Caro per Paternitat positiva i el seu vincle amb el desenvolupament professional de les dones en la província de València.

En l’acte celebrat al Jardí Botànic i que ha comptat amb la violoncel·lista Irene Casañ, integrant de l’Orquestra de la Universitat, que ha interpretat diverses peces a l’inici i a la cloenda, s’han lliurat a més a més els premis concedits en la sisena edició i que degut a la pandèmia generada per la Covid-19 i el confinament de l’any passat, no es varen poder lliurar.

Els quatre treballs premiats en l’edició de 2019 corresponen a la modalitat 2: Treball Final de Màster i han estat ex-aequo per a Claudia Cordero Contreras pel seu treball Devenir con otros: Hacia la construcción de vínculosigualitarios en parejasheterosexuales, i per Iris de Benito Mesa pel seu treball Lo que más duele es la mirada: investigadoras del género negro en 'La casa de papel' y 'Las niñas perdidas'.

Així mateix, s’ha lliurat l’accèssit a Irina Girón Juarez pel seu treball Alternativas a la dispensa de declarar del artículo 416 LECrim para víctimas de violencia de género i la menció especial a Marcela Hincapié Martínez pel seu treball Entre la identidad y la integración: reflexiones, contradicciones, añoranzas y sueños de cuatro mujeres migrantes latinoamericanas perquè aporta epistemologies del Sud que ajuden a reflexionar sobre les dones migrants i plantegen la possibilitat de vides més lliures.

El premi porta el nom de A. Olga Quiñones Fernández, la primera directora de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de València i una dona lligada a aquesta institució i a la lluita per la igualtat de gènere en record de la qual es va instituir aquest premi. Un premi que a més a més forma part de l'eix cinquè del II Pla d'Igualtat de la Universitat de València (2013-2017), dedicat a investigació i docència, on es reafirma la voluntat de fomentar i consolidar la perspectiva de gènere en els estudis de grau i postgrau així en els continguts de investigació i que s’ha mantingut com una acció a acomplir en l’actual III Pla d’Igualtat (2019-2022) de la institució.

En aquesta ocasió, l’acte no ha pogut ser obert i ha tingut un aforament molt limitat a les persones premiades i acompanyants així com el professorat que ha tutoritzat els diferents treballs i el jurat.

Enllaç a la gravació

Images: