Llegir en obert
La biblioteca ofereix l’accés a diferents recursos que té subscrits la Universitat. Per tal d’accedir els recursos que necessites consultar, primer fes la cerca al nostre catàleg. Si no tenim subscrit un recurs determinat, recorda que pots provar les següents alternatives:
- Ús de plugins:
- Unpaywall (https://unpaywall.org/). S'instal·la com a extensió en navegadors (Chrome, Firefox, etc.) i, en visitar la pàgina d'un article, consulta automàticament la seva base de dades per a detectar versions en accés obert associades al DOI.
- Open Access Button (https://openaccessbutton.org). Funciona de manera similar a Unpaywall. En ingressar el DOI, el títol o inclós l’URL de l’article, l’eina cerca versions legals i accesibles de manera gratuïta.
- OpenAlex (https://openalex.org/). Permet localitzar i recuperar versions en accés obert dels articles.
- Lazy Scholar (http://www.lazyscholar.org/). Aquesta extensió no només cerca versions en accés obert, també ofereix informació adicional com mètriques de citació i enllaços a versions alternatives del document.
- EndNote Click (abans denominada Kopernio) (htpps://Kopernio.com/). Ayuda a localizar versiones PDF disponibles de artículos, combinando búsquedas en repositorios y otras fuentes para ofrecer acceso inmediato cuando existe una versión libre.
- Botó de Google Acadèmic. Extensió de Chrome que afegeix un botó al navegador per accedir directament a Google Scholar des de qualsevol web.
- Cerca als repositoris:
- BASE (https://www.base-search.net/) per a repositoris internacionals
- RECOLECTA (https://www.recolecta.fecyt.es/) per a repositoris nacionals
- Prova l’accés mitjançant el Portal de Producció Científica
- Fer servir el nostre servei de Préstec Interbibliotecari
Publicar en obert
La via daurada a l’accés obert es refereix a la publicació en revistes d’accés obert revisades per experts:
- Les revistes d’accés obert pur són aquelles en les quals l’autor reté el copyright sobre els seus treballs cedint els drets no exclusius de la seua publicació. Normalment estàn vinculades a institucions acadèmiques o societats professionals (consultar DOAJ Directory of Open Access Journals).
- Existeixen casos OA en els quals l’autor o institució paga per la seua publicació (exemples com la revista BioMed Central).
- Un tercer model intermedi o híbrid en el qual s’ofereix la possibilitat de pagar per publicar a canvi que el treball romanga en open access, juntament amb uns altres que no ho estan (tendència de les grans editorials com Elsevier, Springer, etc.). La quantitat que l’autor abona a la revista per publicar en obert és la taxa APC.
- Altre model és el conegut com a Revistes diamant, en les quals no es paga ni per llegir ni per publicar. Normalment, son revistes publicades per institucions públiques, associacions científiques i acadèmiques. Segueixen les directrius de la Ciència Oberta i posen a disposició del públic els continguts de les seues publicacions. Les revistes diamant es poden consultar en cercadors com:
- Digitalab-SSIE: cercador de revistes diamant elaborat per la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM). Té diversos filtres de cerca: àrees del coneixement (categoria i subcategoria), país, regió i idioma de publicació de la revista. La llista de resultats inclou informació sobre els indicadors d’impacte de la revista (Factor d’impacte de Web of Science, CiteScore de Scopus i Scimago Journal Rank). Els llistats es poden descarregar en format .CSV.
- Sistema de Información Científica Redalyc: catàleg de revistes diamant elaborat per Redalyc, projecte acadèmic de la Universidad Autónoma del Estado de México que va nàixer el 2003 amb la finalitat de donar visibilitat, consolidar i millorar la qualitat editorial de les revistes de Ciències Socials i Humanitats de la regió llatinoamericana. Més tard, s’afegiren revistes d’altres disciplines a més de revistes editades a la Península Ibèrica. El catàleg permet cercar per país, idioma, institució o disciplina. Es pot accedir al darrer fascicle de la revista o consultar nombres anteriors.
Si es publica en una revista d’accés obert, cal revisar el contracte de llicència signat amb l’editorial, on es recull quins drets ha retingut l’autor de la seua obra i/o quins se n’ha reservat l’editorial.
L’autor pot escollir el tipus de llicència d’accés obert que vol atorgar al seu article, com les llicències Creative Commons (CC) i segons la que es trie el preu variarà, i d’altres vegades és la mateixa editorial que imposa una determinada llicència.