Tecnologies innovadores per a una alimentació sostenible - ALISOST

Referència del grup:

GIUV2021-494

 
Descripció de l'activitat investigadora:
El grup té una àmplia experiència en l'avaluació de l'impacte de les tecnologies de processament emergents/innovadores (altes pressions hidrostàtiques, polsos elèctrics, descàrregues elèctriques d'alta tensió, ultrasons, microones i extracció en fluids supercrítics, entre d'altres) per tal d'obtenir nous processos tecnològics. Aquestes tecnologies es poden utilitzar preservant millor les característiques nutricionals, en particular, els compostos bioactius, així com els organolèptics d'aquests. A més a més, el grup també té un ampli coneixement en l'aplicació de diferents tecnologies no convencionals (electrotecnologies, fluids supercrítics, extracció accelerada per dissolvents, ultrasons, microones, etc.) per a la recuperació de compostos, amb interès nutricional, i que es poden utilitzar com a potencials additius alimentaris d'origen natural i/o nutracèutics. En aquest sentit, una de les línies de publicació recents ha sigut avaluar l'activitat antimicrobiana, prebiòtica i antiinflamatòria dels extractes obtinguts de plantes, subproductes agroalimentaris, etc., per mitjà de tècniques convencionals i innovadores, identificant els compostos individuals responsables, i una...El grup té una àmplia experiència en l'avaluació de l'impacte de les tecnologies de processament emergents/innovadores (altes pressions hidrostàtiques, polsos elèctrics, descàrregues elèctriques d'alta tensió, ultrasons, microones i extracció en fluids supercrítics, entre d'altres) per tal d'obtenir nous processos tecnològics. Aquestes tecnologies es poden utilitzar preservant millor les característiques nutricionals, en particular, els compostos bioactius, així com els organolèptics d'aquests. A més a més, el grup també té un ampli coneixement en l'aplicació de diferents tecnologies no convencionals (electrotecnologies, fluids supercrítics, extracció accelerada per dissolvents, ultrasons, microones, etc.) per a la recuperació de compostos, amb interès nutricional, i que es poden utilitzar com a potencials additius alimentaris d'origen natural i/o nutracèutics. En aquest sentit, una de les línies de publicació recents ha sigut avaluar l'activitat antimicrobiana, prebiòtica i antiinflamatòria dels extractes obtinguts de plantes, subproductes agroalimentaris, etc., per mitjà de tècniques convencionals i innovadores, identificant els compostos individuals responsables, i una posterior avaluació dels extractes/compostos en l'impacte sobre la microbiota intestinal. També s'ha avaluat l'efecte d'aquestes tecnologies sobre la bioaccessibilitat i la biodisponibilitat sobre els nutrients i compostos bioactius. En els últims anys, i gràcies a la col·laboració amb altres grups capdavanters tant a nivell nacional com internacional, el grup també ha treballat en l'estudi amb diferents fonts alternatives de nutrients, en particular centrant-se en proteïnes, greixos saludables i antioxidants (microalgues, insectes, xia, quinoa, subproductes del peix, etc.), ja siga per ser utilitzats com a tals o per al desenvolupament de nous productes alimentaris més saludables (per exemple, productes càrnics més saludables).A causa del gran coneixement de tecnologies innovadores per part del grup, també s'estan desenvolupant i optimitzant nous processos per a la mitigació de contaminants de processament, així com noves tècniques de deshidratació, descongelació, extracció, etc., que són més efectives i menys agressives per a nutrients i compostos bioactius, un tema en el qual els Drs. són experts. Berrada i Barba. La Dra. Berrada és una experta de renom mundial en l'avaluació de riscos, així com en l'anàlisi de contaminants alimentaris mitjançant diferents tecnologies avançades d'una anàlisi com la cromatografia líquida i de gas acoblada a múltiples detectors, la qual ha participat en nombrosos projectes nacionals i internacionals relacionats amb la matèria. Així mateix, els Drs. Sacristán i Carbó tenen experiència en l'avaluació de la contaminació del sòl per metalls pesats, la fitoremediació i l'ús de productes vegetals de fitoremediació, tenint en compte que la seguretat del sòl és una qüestió clau vinculada a la seguretat alimentària i hídrica, i als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU. Açò inclou l'ús de tècniques no destructives per a la determinació del contingut total de metalls pesats, que han estat en auge en els últims anys. El Dr. Sacristán també té una àmplia experiència investigadora en la gestió sostenible dels sòls per a una fertilització adequada, així com en la gestió nutricional de grans i cereals. Actualment estan treballant en l'avaluació de diferents modificacions orgàniques (noves o tradicionals) per millorar la qualitat i fertilitat del sòl, mitjançant l'anàlisi de la biodiversitat i el seu estat nutricional, i relacionar aquesta millora amb l'estat nutricional de la planta i la qualitat/valor del producte obtingut (per exemple, vinya).
[Llegir més][Ocultar]
 
Pàgina Web:
 
Objectius cientificotècnics:
  • Valorizacion de subproductos de la industria alimentaria
  • Impacto del procesado no convencional/ no termico en nutrientes y compuestos bioactivos
  • Mitigacion de contaminantes mediante estrategias innovadoras
  • Evaluacion de riesgos
  • Evaluacion de la contaminacion de los suelos y su influencia en los cultivos
 
Línies d'investigació:
  • Avaluació de l'aplicació de tecnologies tèrmiques i no tèrmiques en el tractament d'aliments.Estudi de l'efecte de les diferents tecnologies tèrmiques i no tèrmiques (per exemple, altes pressions hidroestàtiques, polsos elèctrics, etc.) sobre els nutrients, compostos bioactius, contaminants, etc. dels aliments.
  • Extracció de nutrients i compostos bioactius a partir d'aliments, residus i subproductes agroalimentaris.Extracció de nutrients i compostos bioactius d'aliments, residus i subproductes agroalimentaris i de l'aqüicultura, etc. (valorització i sostenibilitat) mitjançant tècniques de processament convencionals i innovadores.
  • Avaluació de riscos.Avaluació de riscos.
  • Qualitat del sòl.Qualitat del sòl. Estudi dels sòls en l'entorn mediterrani i aplicació de metodologies per avaluar-ne la capacitat i aptitud per a diferents tipus d'aprofitament en la recerca d'alternatives que no causen degradació ni destrucció dels recursos edàfics.
  • Indicadors de la salut del sòl.Indicadors de la salut del sòl. Estudis sobre els diferents tipus de degradació del sòl (principalment erosió, salinització, contaminació, pèrdua de biodiversitat, pèrdua de carboni orgànic, segellament) i les seues conseqüències (inseguretat alimentària, etc.).
  • Importància de la seguretat alimentària, metalls pesants i biorremediació.Importància de la seguretat alimentària, els metalls pesants i la bioremediació.
  • Avaluació de compostos bioactius i altres nutrients en aliments mitjançant tècniques avançades d'anàlisis.Avaluació de compostos bioactius i altres nutrients en aliments d'origen vegetal mitjançant tècniques d'anàlisi avançades (cromatografia líquida [HPLC] acoblada a detector DAD, MS/MS, HPLC-MS/MS-TripleTOF, cromatografia de gasos [GC-MS/MS], mètodes fluoromètrics, NIR, RMN, etc.).
  • Avaluació activitat biològica, bioaccesibilitat i biodisponibilitat de nutrients i compostos bioactius.Biodisponibilitat (digestió in vitro [BA] i cèl·lules Caco-2 com a model validat d'epiteli intestinal [BD]). Activitat antiproliferativa/anticancerígena i protecció contra l'estrès oxidatiu en línies cel·lulars. Avaluació de l'activitat antimicrobiana, prebiòtica i antiinflamatòria.
  • Avaluació i utilització de fonts alternatives de nutrients i antioxidants.Avaluació i ús de fonts alternatives de nutrients i antioxidants (microalgues, insectes, subproductes del peix, etc.) per al desenvolupament de nous aliments amb un perfil més saludable.
  • Desenvolupament de nous aliments i estudis de vida útil.Determinació del perfil nutricional i característiques especials dels aliments i de la innovació alimentària. Estudi de la vida útil dels aliments envasats.
 
Components del grup:
Nom Caràcter de la participació Entitat Descripció
FRANCISCO JOSE BARBA ORELLANADirector-aUniversitat de ValènciaCatedràtic/a d'Universitat
Equip d'investigació
PEDRO V MARTINEZ CULEBRASMembreUniversitat de ValènciaTitular D Universitat
PATRICIA ROIG MONTOYAMembreUniversitat de ValènciaProf. Permanente Laboral Ppl
EMILIA FERRER GARCIAMembreUniversitat de ValènciaTitular d'Universitat
NOELIA PALLARES BARRACHINAMembreUniversitat de ValènciaAjudant Doctor/a
DANIEL SACRISTAN MORAGAMembreUniversitat de ValènciaProf. Permanent Laboral Ppl
FRANCISCO JUAN MARTI QUIJALMembreUniversitat de ValènciaAjudant Doctora/Doctor
JUAN MANUEL CASTAGNINI MembreUniversitat de ValènciaAyudante Doctor/a
ALBERT SEBASTIA DUQUEMembreUniversitat de ValènciaPersonal Investigador
MARA CALLEJA GOMEZMembreUniversitat de ValènciaPersonal Investigador
MIN WANG -MembreUniversitat de València - Estudi Generalestudiant-a de doctorat UVEG
ANA FLORENCIA ALANIS MembreUniversitat de ValènciaPersonal Investigador
JOAQUIM CALVO LERMAMembreUniversitat de ValènciaAjudant Doctor/a
MANUEL SALGADO RAMOSMembreUniversitat de ValènciaPersonal Investigador
ESTER CARBO VALVERDECol·laborador-aUniversitat de ValènciaProf. Permanent Laboral Ppl
HOUDA BERRADA RAMDANICol·laborador-aUniversitat de ValènciaTitular d'Universitat
SERGIO MARTINEZ TEROLCol·laborador-aUniversitat de ValènciaPersonal Investigador/a
Jianjun ZhouCol·laborador-aUniversitat de València - Estudi Generalestudiant-a de doctorat UVEG
MANUEL BERNABEU LORENZOCol·laborador-aUniversitat de Barcelonainvestigador-a
YIXUAN LIUCol·laborador-aUniversitat de València - Estudi Generalestudiant-a de doctorat UVEG
KATARZYNA DAWIDOWICZ Col·laborador-aUniversitat de ValènciaPersonal Investigador/a
 
CNAE:
  • Investigación y desarrollo experimental en biotecnología.
  • Elaboración de preparados alimenticios homogeneizados y alimentos dietéticos.
 
Estructura associada:
  • Medicina Prev. i Salut Púb., C. Aliment., Toxic. i Med.Legal
 
Paraules clau:
  • Tecnologías no térmicas;Compuestos bioactivos;Nutrientes;Altas Presiones Hidrostáticas; Pulsos eléctricos;Ultrasonidos
  • Valorización;Green Extraction;Tecnologías innovadoras
  • Evaluación de riesgos;seguridad alimentaria.
  • Recursos edáficos;degradación suelo;calidad suelo.
  • Degradación de los suelos;salinización;contaminación;pérdida de la biodiversidad;pérdida de carbono orgánico;sellado;inseguridad alimentaria
  • Seguridad alimentaria;metales pesados;biorremediación
  • Nutrientes;compuestos bioactivos;polifenoles;glucosinolatos;isotiocianatos;carotenoides;proteínas;aminoácidos;ácidos grasos;CG-MS/MS;LC-TOF-MS/MS
  • Biodisponibilidad;Caco-2;actividad antiproliferativa/anticancerígena;actividad antimicrobiana;prebiótica;antiinflamatoria
  • Microalgas;insectos;subproductos de pescado
  • Desarrollo de alimentos;vida útil;envasado