L'equip de Goalball de la UV, plata en el CAEU

  • Unitat Web i Màrqueting
  • Cristina Soriano Cabellos
  • 2 de març de 2023
Equip de Goalball UV

El dimecres 1 de març es va celebrar en Alacant el Campionat Autonòmic d'Esport Universitari (CAEU) de Goalball, l'únic esport paralímpic creat específicament per a persones amb discapacitat visual.

L'equip de Goalball de la Universitat de València, format pels jugadors Iván Perelló (Facultat de Fisioteràpia), Tomás Gil, Luís Jorge Ruiz i Guillén Gil (els tres de la Facultat de Ciències de l'Activitat Física i l'Esport), va acabar en segona posició en el CAEU que va organitzar la Universitat Miguel Hernández (UMH) d'Elx en el Pavelló de Goalball del Centre de Recursos Educatius d'Alacant.

Sota les ordres del seu entrenador, Vicente Juan Alda, els quatre estudiants de la Universitat de València van superar a la Universitat Catòlica i a la Universitat d'Alacant. Van disputar el partit final contra la universitat amfitriona, la Miguel Hernández (UMH). El conjunt de la UV va començar la final perdent, després va remuntar, però en la segona part la UMH va tornar a avançar-se i el partit va finalitzar amb el marcador 12-7 a favor dels locals. L’or no va poder ser, però l’equip va fer un gran treball i va tornar a casa amb una merescuda medalla de plata en el CAEU.

El Goalball és un esport paralímpic creat específicament per a persones cegues o amb baixa visió, “és un esport poc conegut encara, per això a la Universitat de València volem fomentar-lo” explica l'entrenador de l'equip, Vicente Juan Alda. Fora de l'àmbit universitari només les persones amb discapacitat visual poden jugar en campionats oficials de Goalball, però dins de la universitat tothom pot practicar-ho, de fet cap dels 4 membres de l'equip de Goalball de la UV té discapacitat visual. “És l'únic esport no adaptat, és a dir, s'ha creat concretament per a persones amb discapacitat, i el que pretenem obrint la participació a tot l'estudiantat universitari, amb o sense discapacitat, és donar-lo a conéixer, donar-li visibilitat”, assegura Vicente Juan.

Les regles del Goalball són senzilles, participen dos equips de tres jugadors que intenten ficar gol en la porteria contrària mitjançant el llançament de la pilota amb la mà. Això sí, la pilota ha d'anar rodant pel sòl perquè sonen els cascavells que porta en el seu interior. Es basa principalment en el sentit auditiu per a detectar la trajectòria de la pilota en joc i requereix, a més, una gran capacitat espacial per a saber estar situat a cada moment en el lloc més apropiat, amb l'objectiu d'interceptar o llançar la pilota. Tots els jugadors porten antifaços opacs per a igualar la visibilitat de tots els participants

Tacte, oïda i percepció són sentits que desenvolupen els esportistes que practiquen Goalball a més, com qualsevol esport té grans beneficis a nivell físic, psicològic i social. Vicente Juan, que és esportista d'elit de la Comunitat Valenciana en atletisme adaptat, coneix bé els avantatges de practicar esport amb regularitat. “Quan estudiava el grau de Fisioteràpia a la UV jo era una persona amb poca visió, competia en els campionats universitaris en 100 metres llisos i no coneixia el Goalball, quan el vaig descobrir em va semblar un esport divertidíssim, vaig començar a entrenar i vam acabar fent els primers equips”, relata l’actual entrenador de l'equip de Goalball. “En la UV fem habitualment exhibicions de Goalball perquè la gent conega aquest esport, és fonamental donar-lo a conèixer perquè tots els estudiants amb alguna discapacitat visual sàpiguen que existeix i s'animen a practicar-lo, tothom que el prova repeteix” assegura Vicente Juan.

Partit Goalball