Els Grups d'Investigació de la UV (GIUV), regulats al capítol I del Reglament ACGUV48/2013, pel qual es desenvolupa el procediment per a la creació d’estructures d’investigació, són estructures bàsiques d'organització i desenvolupament de l'activitat investigadora, resultat de la agrupació d'investigadors, lliure i voluntària, per raons de coincidència estable en els seus objectius, infraestructures i recursos, compartits entorn d'unes línies d'investigació comunes, afins o complementàries amb compromís temporal d’estabilitat, consolidació i treball conjunt, i capacitat de finançament sostenible.

Els Grups d’Investigació inclosos en l’àmbit d’aplicació de l'esmentat Reglament estan inscrits al Registre d’Estructures d’Investigació de la Universitat de València (REIUV), sota la dependència del Vicerectorat d’Investigació. La seua informació bàsica pot consultarse en aquesta pàgina web.

Participants

Les dades relatives als grups d'investigació que figuren en els diferents mitjans de difusió de la informació que s'utilitzen no suposaran, en cap cas, un pronunciament ni un compromís respecte de la vinculació laboral o acadèmica de les persones que figuren, amb la Universitat de València, sent la seua inclusió responsabilitat exclusiva de els/as directors/as dels grups. La seua actualització es realitzarà a petició de les persones interessades.

.

  • Grups inscrits al Registre d'Estructures d'Investigació de la Universitat de València - REIUV

Diversitat Microbiana i Taxogenòmica de procariotes - TAXGEN-PRO

Referència del grup:

GIUV2014-187

 
Descripció de l'activitat investigadora:
L'activitat investigadora del grup de la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus cobreix aspectes bàsics, encaminats a generar coneixement, i aspectes aplicats amb projecció social i de transferència de tecnologia. En el primer aspecte s'abasta principalment la taxonomia microbiana, i el segon es desenvolupa entorn de la millora de la seguretat i qualitat microbiològica i funcional dels aliments. Dins del primer enfocament, les investigacions actuals comprenen la caracterització polifàsica de ceps microbians (fonamentalment bacteris) amb finalitats taxonòmics i es tradueix en la descripció formal i conservació de nous tàxons bacterians i la generació de bases de dades d'utilitat en la seua identificació. La seua activitat suposa la utilització de multitud d'eines de caracterització del fenotip dels ceps microbians: caràcters estructurals, fisiològics, bioquímics i nutricionals, a més de la determinació de dades quimiotaxonòmiques, com la composició en àcids grassos, lípids polars, quinones, proteïnes majoritàries mitjançant MALDI-TOF, contingut G+C, etc. Es duen a terme, a més, estudis filogenètics basats en gens conservats, utilitzant tant el gen 16S rRNA, com a diversos gens...L'activitat investigadora del grup de la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipus cobreix aspectes bàsics, encaminats a generar coneixement, i aspectes aplicats amb projecció social i de transferència de tecnologia. En el primer aspecte s'abasta principalment la taxonomia microbiana, i el segon es desenvolupa entorn de la millora de la seguretat i qualitat microbiològica i funcional dels aliments. Dins del primer enfocament, les investigacions actuals comprenen la caracterització polifàsica de ceps microbians (fonamentalment bacteris) amb finalitats taxonòmics i es tradueix en la descripció formal i conservació de nous tàxons bacterians i la generació de bases de dades d'utilitat en la seua identificació. La seua activitat suposa la utilització de multitud d'eines de caracterització del fenotip dels ceps microbians: caràcters estructurals, fisiològics, bioquímics i nutricionals, a més de la determinació de dades quimiotaxonòmiques, com la composició en àcids grassos, lípids polars, quinones, proteïnes majoritàries mitjançant MALDI-TOF, contingut G+C, etc. Es duen a terme, a més, estudis filogenètics basats en gens conservats, utilitzant tant el gen 16S rRNA, com a diversos gens essencials (recA, rpoD, gyrB, mreB, ftsZ, ...) mitjançant l'aproximació Multilocus Sequence Analysis (MLSA). Les afinitats genòmiques es determinen bé mitjançant hibridació DNA-DNA i/o determinació de l'índex ANI (Average Nucleotide Identity) a partir de seqüències genòmiques. A més, comprén la implementació de metodologies de genòmica comparada en el camp taxonòmic, algunes d'elles en comú amb els interessos del segon camp o àmbit d'investigació del grup. Els tàxons bacterians que han rebut més aportacions del nostre grup d'investigació en els últims anys comprenen diversos gèneres i espècies de Alfaproteobacteris, Gammaproteobacteris i Bacteroidetes marins, però també s'han estudiat bacteris làctics d'origen alimentari (Lactobacillus spp.), actinomicets i altres tàxons. La investigació aplicada en el camp de la seguretat i qualitat microbiològica d'aliments se centra en el desenvolupament de mètodes ràpids i quantitatius, basats en PCR a temps real, per a detecció quantitativa de patògens en aliments, i la seua aplicació en l'anàlisi rutinària. Concretament el grup compta amb experiència en detecció quantitativa (qPCR) dels patògens Escherichia coli O157:H7, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Bacillus cereus i virus entèrics, norovirus i virus de l'hepatitis A (VHA) en diferents matrius alimentàries, i especialment en vegetals d'IV gamma. Així mateix, s'han desenvolupat procediments que combinant la incorporació de reactius amb afinitat pels àcids nucleics amb la PCR (v-qPCR) permeten la detecció quantitativa, exclusivament de patògens viables o infecciosos. Aquestes metodologies estan sent avaluades per a la seua aplicació a determinar l'efectivitat de diferents processos d'higienització i/o conservació d'aliments. D'altra banda, el grup aborda estudis de biodiversitat de bacteris làctics en aliments fermentats mitjançant aproximacions basades en el cultiu, seguint l'aïllament i identificació molecular (genotipat per PCR) i, per mètodes independents de cultiu, utilitzant tècniques de seqüenciació de nova generació (NGS). Aquests estudis estan dirigits a la cerca de ceps amb capacitats d'aplicació biotecnològica. En el camp dels aliments funcionals s'aborda la caracterització de bacteris làctics quant a la producció de compostos d'interés per a millorar la qualitat tecnològica i nutricional dels aliments com són la producció de exopolisacàrids, vitamines, aminoàcids o enzims i la seua aplicació biotecnològica.
[Llegir més][Ocultar]
 
Pàgina Web:
 
Objectius cientificotècnics:
  • Generacion de conocimiento en torno a la diversidad microbiana de ambientes acuaticos.
  • Clasificacion taxonomica de bacterias marinas heterotrofas.
  • Caracterizacion genomica de cepas de origen acuatico, incluyendo sus posibles aplicaciones biotecnologicas.
 
Línies d'investigació:
  • Taxonomia de bacteris marins.Classificació, identificació i nomenclatura de bacteris marins: caracterització polifàsica (fenotípica, genòmica i filogenètica), especialment d'alfa/gamma proteobacteris i bacteroïdets mitjançant MLSA, hibridació DNA-DNA, índexs ANI, quimiotaxonomia (fames/ maldi-tof) i fenotipat clàssic.
  • Genòmica aplicada a la taxonomia procariota.Estudis d'aplicació de la genòmica comparada a la taxonomia procariota. Inclou tant l'obtenció de dades (noves seqüències, ampliació i/o tancament) de ceps tipus i ceps addicionals d'interés per al grup així com la seua posterior anàlisi amb eines informàtiques i seqüències públiques.
 
Components del grup:
Nom Caràcter de la participació Entitat Descripció
M JESUS PUJALTE DOMARCODirector-aUniversitat de ValènciaCatedràtica/Catedràtic d'Universitat
Equip d'investigació
DAVID RUIZ ARAHALMembreUniversitat de ValènciaCatedràtic/a d'Universitat
 
Estructura associada:
  • Microbiologia i Ecologia
 
Paraules clau:
  • Bacterias marinas; taxonomía bacteriana; filogenia bacteriana; MLSA; DDH; ANI; AAI; Vibrionaceae; Rhodobacteraceae; Gammaproteobacteria; Alphaproteobacteria, Bacteroidota gammaproteobacteria; alfaproteobacteria
  • Genómica comparada; especie procariota; ANI; inferencia fenotípica; secuenciación masiva; genómica funcional; ensamblado; anotación, bioinformática