Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

.
.
.
.
.
.

Incorporar el gènere als pressupostos universitaris no és gastar més diners sinó fer les coses de manera més eficient

  • 18 de maig de 2016

El dilluns 16 de maig és va celebrar a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València, la II Jornada de Pressupostos amb Perspectiva de Gènere.

Aquesta iniciativa, coordinada pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat i la Unitat d’Igualtat, ha tingut el suport de la Gerència de la UV i del vicerector d’Economia i Infraestructures. Els dos vicerectors van acompanyar el rector de la Universitat en la inauguració de la jornada i va quedar clar el posicionament institucional, amb un compromís ferm en les polítiques d’igualtat i una aposta per fer transversal la perspectiva de gènere en tots els àmbits, inclòs el pressupostari.

Amb la intenció de donar continuïtat a la I jornada formativa sobre com incorporar el gènere en la gestió pressupostària, que va tenir lloc al maig de 2015, aquesta vegada s’ha fet extensible la invitació a la resta d’universitats del Sistema Universitari Valencià, especialment a totes les persones que tenen un lloc de treball vinculat a la planificació, elaboració i/o execució de pressupostos. 

Va resultar una jornada molt productiva i enriquidora, amb una sessió al matí oberta al públic general, amb dues conferenciants de reconegut prestigi en la matèria. Capitolina Díaz, professora al Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV, va obrir la jornada introduint les problemàtiques lligades a la selecció i promoció del professorat i plantejant polèmiques preguntes com la de si no seria el moment d’incorporar mesures d’acció positiva per a afavorir que augmente la presència de dones en el cos de titulars o catedràtiques.

A continuació, Thamar Heijstra, professora de la Universitat d’Islàndia, va presentar la realitat d’un país amb una “il·lusió d’igualtat de gènere”, que en realitat encara amaga grans desigualtats i resistències internes a seguir avançant. En aprofundir en la perspectiva de gènere dels pressupostos universitaris, en les seues recerques ha emergit el concepte de “treball domèstic acadèmic”, que es refereix al treball no reconegut i no valorat que realitza el PDI als departaments, com és la gestió, la participació en comissions, o l’acompanyament i seguiment d’estudiants per a tenir una docència de major qualitat. Igual que ocorre amb el “treball domèstic” tradicional, són les professores dones les qui assumeixen en major mesura les càrregues de treball menys reconegudes.

El taller de la vesprada, de caràcter pràctic, va ser impartit per personal directiu de la Conselleria andalusa d’Hisenda, que compten amb la valuosa experiència de la posada en marxa dels Pressupostos amb Perspectiva de Gènere (PPG) en Andalusia des de fa més de 10 anys. El taller ha estat dirigit a un nombre limitat d'assistents amb responsabilitats en la gestió pressupostària, tant de les universitats, les conselleries del Govern valencià o l'Ajuntament de València. La secretària general de la Conselleria d'Hisenda d'Andalusia afirma que l'estratègia per a implementar els pressupostos amb perspectiva de gènere a la seua comunitat funciona perquè té una ferma voluntat política i un lideratge de la Conselleria d'Hisenda. Han aconseguit que un nombre ampli de professionals es qüestione en el seu treball diari l'impacte de les partides pressupostàries en homes i dones, i no siguen només sensibles a les xifres, sinó també a la igualtat.

Enllaç al vídeo institucional que va mostrar en el taller:

Amb aquestes II Jornades de Pressupostos amb Perspectiva de Gènere s'ha aconseguit informar i formar les persones que formen part d'òrgans de govern i de gestió de les universitats valencianes per poder iniciar el treball d'elaboració dels PPG, presentar l'Informe d'avaluació d'impacte de gènere, així com identificar les necessitats vinculades al seguiment pressupostari des d'una perspectiva de gènere.

Llista d'enllaços:

Imatges: