Logo de la Universitat de València Logo Facultat de Dret Logo del portal

La Facultat de Dret exigeix l'actualització del nivell d'experimentalitat aplicat als estudis de Dret

  • 19 de juliol de 2021
Aulari

La Junta de Facultat ha aprovat en la seua reunió de 14 de juliol exigir a la Conselleria d’Universitats que actualitze el nivell d’experimentalitat aplicat als estudis de Dret en el decret autonòmic de taxes universitàries, passant-lo de l’1 al 2, per adaptar-lo a la realitat i a les exigències del temps present. És una petició formulada per escrit pels quatre Deganats de les Facultats amb estudis de Dret en les Universitats públiques valencianes (formulada per primera vegada en 2018), i secundada, també per escrit, pels seus quatre Rectorats, per Col·legis professionals i per diverses autoritats i personalitats.

Des de 2005, primer any en què es van aplicar aquests nivells, la Generalitat situa als estudis jurídics en l’índex 1, que és el menor, i que només s’aplica a altres 8 disciplines de les més de 100 que en recull el decret. Mai s’ha donat una raó científica per a aquest fet ni s’ha justificat de cap manera. I resulta especialment absurd i incongruent si es té en compte que la pràctica totalitat dels estudis de ciències socials es troben en el nivell 2, entre elles Criminologia i Ciències Polítiques i de l’Administració Pública, titulacions que també imparteix la nostra Facultat.

Les conseqüències d’aquest fet són lesives per als estudis i per a l’alumnat. Així, la Facultat ha deixat d’ingressar més d’un milió i mig d’euros en l’última dècada, que li haurien correspost per finançament ordinari. A més, els fons que rep per a laboratoris i millores docents són molt menors que els d’altres centres.

La discriminació per nivells d’experimentalitat respecte de ciències que tenen un mateix origen i s’agrupen en la mateixa branca del saber –les socials– suposa privar d’oportunitats als estudiants que reben un índex menor. Dotar hui dia de major experimentalitat a uns ensenyaments suposa dotar-los, també, de majors recursos i millors oportunitats.

Resulta contradictori, a més, amb el fet que les Facultats de Dret siguen un autèntic planter dels quadres directius i polítics de la nostra societat. Un estudi recent demostrava que, dels 151 alts càrrecs de la Generalitat Valenciana, 40 hi havien estudiat Dret. La Junta de Facultat entén que no és raonable que es penalitze la formació d’un estudiantat que en el futur ha d’assumir importants responsabilitats de gestió, administració i govern.

Per tot l’anterior, la Junta va acordar per unanimitat exigir a la Conselleria d’Universitats que situe els estudis de Dret juntament amb les titulacions que tenen un nivell 2 d’experimentalitat en el decret autonòmic de taxes universitàries.