
El Consell de Govern de la Universitat de València ha aprovat aquest dimarts el que serà el I Pla de diversitats de la institució, que compta amb 43 accions incloses en 5 línies de treball a desenvolupar en quatre anys (2024-2027).
Aquest Pla es planteja com a objectiu essencial garantir la igualtat de tracte i d’oportunitats de les persones que formen part de la comunitat universitària amb independència del seu origen racial o ètnic, religió, model de família, identitat o expressió de gènere, desenvolupament sexual u orientació afectivosexual.
L’aprovació d’aquest document culmina el treball iniciat en 2019, amb l’aprovació del Protocol d’atenció a la identitat i expressió de gènere de la UV que, en el seu article 4.1, establia que la UV havia de dissenyar i adoptar un pla d’igualtat en la diversitat, amb els objectius concrets que calia assolir, amb les estratègies i les pràctiques que s’havien d’adoptar i amb sistemes eficaços de seguiment i avaluació.
Mirant de preparar el camí cap a l’elaboració d’aquest Pla, es van encarregar dos estudis que han estat elaborats pel grup d’investigació Migracions, diversitat i cohesió social (MIDICO) de la UV. El primer estudi va abordar les realitats de l’alumnat LGTB, gitano, afrodescendent i alumnes amb hijab[1] i el segon va aprofundir en la realitat de l’estudiantat d’origen llatinoamericà, de l’Europa de l’Est i de tercer cicle, així com del personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis (PTGAS) i del personal docent i investigador (PDI)[2].
Segons les dades del diagnòstic, que ha servit de base per l’elaboració del Pla, persisteixen importants asimetries en l’accés a la universitat i el dret a l’educació de l’estudiantat, i per això cal adoptar mesures d’acció positiva que ajuden a construir una universitat més inclusiva.
Hui culmina un intens procés participatiu en què s’ha implicat tota la comunitat universitària, amb una especial contribució de l’estudiantat a través de la representació estudiantil i el Consell Assessor d'iniciatives estudiantils en matèria LGTBIQ+ de la UV, constituït en novembre de 2022.
El Pla va ser aprovat definitivament en la reunió del passat 12 d’abril de 2024 de la Comissió de diversitats, que es va crear l’any 2021 amb l’objectiu de dissenyar i monitorar les polítiques inclusives, que va donar el vistiplau a la darrera versió del document i el va traslladar per al seu debat i aprovació al Consell de Govern.
El punt ha estat presentat hui per la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Sylvia Martínez Gallego, qui ha destacat el consens i el treball al darrere d’aquest Pla de totes les persones que al llarg dels anys han treballat en la seua elaboració. “Confie en el compromís de la comunitat universitària per fer d’aquest Pla una eina de treball que permeta transformar la universitat en un espai d’igualtat i lliure de violències. Amb l’aprovació d’aquest Pla, ja sols queda el més difícil. Posar-ho en marxa”.
L’aprovació del Pla coincideix de ple en el marc de la celebració de dues dates rellevants en matèria de diversitat sexual, com són el 17 de maig, Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, i el 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull. Tot el calendari d’activitats previstes, en permanent actualització es pot consultar ací.
[1] Mut Montalvà, Elena; Torres Pérez, Francisco José; Pérez Alonso, Yaiza; y Giner Monfort, Jordi. (2021). Diagnosi sobre diversitats LGBT i etnoculturals entre l'estudiantat de la Universitat de València. Primera Fase. Universitat de València: https://hdl.handle.net/10550/85857
[2] Mut Montalvà, Elena; Torres Pérez, Francisco José; Pérez Alonso, Yaiza; y Giner Monfort, Jordi. (2023). Diagnosi sobre diversitat LGTB i etnocultural de la comunitat universitària de la U.V. Segona fase. Universitat de València: https://hdl.handle.net/10550/85856