Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

Arranca Març per la Igualtat amb més de seixanta activitats que fomenten la igualtat de gènere

  • 28 de febrer de 2023
Image de la noticia

La Universitat de València celebra, com cada any, el Dia Internacional de les Dones amb un ampli programa d'activitats culturals i didàctiques que tindran lloc durant diversos dies propers al 8 de març, dia de la commemoració, i que duraran vàries setmanes.

Dimarts, 7 de març està prevista una concentració a les portes del rectorat i la lectura del manifest institucional per part de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre. 

Video

Dins dels actes institucionals, divendres, 10 de març a les 12 hores s'ha programat una trobada amb l’escriptora Djaimilia Pereira d'Almeida al saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. L'escriptora Djaimilia Pereira és una activista feminista portuguesa, que destaca per la defensa dels drets de les dones i de les comunitats racialitzades.

La programació ha arrancat, dilluns 28 de febrer a la Facultat d’Infermeria i Podologia amb la convocatòria de la tercera edició del concurs de cartells del dia de les dones i a partir del dia 1 de març, accions de sensibilització per tots els campus a càrrec de les voluntàries de l’Espai Violeta al campus de Blasco Ibáñez. Unes accions que s'han programat divendres 3 de març al Campus de Burjassot, dilluns 6 i dimarts 7 de març al campus de Tarongers i dijous 9 de març, de nou, al campus de Blasco Ibáñez.

De fet, tots els campus han programat activitats tant a les aules, vinculades a assignatures com conferències, xerrades, debats o exposicions obertes a públic en general. 

La Facultat de Geografia i Història i la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació han inaugurat a més a més, dues sales de lactància que es sumen així a les quatre sales ja obertes de Rectorat, Palau de Cerveró i Facultat d'Infermeria i Podologia.

A la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, Amparo Montaner i Amparo Ricós són les responsables del Seminari: “La dona al cinema japonès. Perspectives nacionals i internacionals de l'apoderament femení en la indústria audiovisual japonesa” per a dimecres 1 de març de 15:00-17:00  a la Sala de Graus. També a la Facultat de Dret, a les 17 hores al Saló de Graus està prevista la xerrada “Prostitució i violències: parlen les protagonistes” organitzada per la Comissió d’igualtat del mateix centre.

La Facultat de Geografia i Història  ha previst també jornades, debats, presentacions de llibres i col·loquis per a la programació del Març per la Igualtat i des de l'1 de març i fins el 15 està col·locat el Photocall 'Dones i Arqueologia’.

Dijous 2 de març l’activitat continua a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació en concret amb una activitat d’aula coordinada per la professora Patricia Picazo amb la ponència: El bosc fang i la resiliència feminista”, a càrrec de Trifonia Melibea Obono. Al mateix centre a partir de les 17 hores s’inauguren les exposicions:  “Un èxode sense Moisés” de Whithey Godoy al corredor del 1r pis i “Ausencias” de Naia Aristondo Rodrigo a l’Espai Cultural.

A la Facultat de Ciències Socials, està prevista a les 11 hores la xerrada "Ampliant l’espai violeta: Estratègies enfront l’assetjament sexual" a càrrec de Sonia Rodríguez i Isabel Muñoz i a les 16 hores, la xerrada: “Violència Obstètrica i interseccionalitat” a càrrec de Serena Brigidi.

La Jornada de debat: Gènere, nació i cultura popular està prevista divendres 3 de març a la Facultat de Geografia i Història.

Dilluns, 6 de març a les 19 hores, al Paranimf de la Universitat està prevista la presentació del llibre: "El lugar de las mujeres en la Historia. Ampliando los límites del conocimiento histórico” d’Isabel Morant

A la Facultat de Socials, s’inaugura l’exposició de ceràmica ''Reinvindicarla'' de Roser García i Antonia Carbonell. A la la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, estan previstes diverses activitats com ara, un taller “Les poetes també tenen veu en les llengües peninsulars”, la presentació del llibre ''Ser invisible. Testimonis literaris i documentals femenins'' i la conferència:  “Misogínia i filogínia en les lletres medievals”.

I a la Facultat de Dret, amb motiu de la setmana per la igualtat ha organitzat algunes activitats obertes a la participació.Un dels actes principals és una jornada que porta per títol “El dret dels cossos no normatius” i que es realitzarà des de les 10 fins les 19 hores al Saló de Graus organitzada per la Comissió d’Igualtat i amb la participació de Ruth Mestre, Fabiola Meco, Nina Navas, Fernando Flores, Amparo Bonilla entres d’altres.

La Facultat de Fisioteràpia es suma també a la commemoració dels actes amb motiu del 8M i inaugura una exposició sobre les pioneres valencianes de la fisioteràpia i que estarà fins el 27 de març al hall de la facultat. L´exposició s´inaugurarà el proper dimarts 7 de març de 2023, a les 13 hores en el Saló de Graus de la Facultat i comptarà amb la presència de les homenatjades, així com d´altres personalitats de l'àmbit universitari (estem pendent de la confirmació per part de la Rectora), polític i social.

També la Facultat de Medicina celebra el Dia de les Dones amb una jornada sobre Salut sexual y benestar emocional el proper 9 de març.

L’Aula Arts Escèniques ha programat durant tot el mes de març diverses activitats que es realitzaran al Centre Cultural La Nau.així com l’Aula de Música, amb el concert de Piacere dei traversi  a la Capella de la Sapiència.

Dimarts 7 de març la Facultat de Socials ha programat la conferència “Misogínia online: la cultura de la manosfera” a les 10.30 hores al saló d’actes i el visionat de 2 migmetratges sobre la segona ona del feminisme i sobre el consentiment sexual a les 15.30 hores a càrrec de Sara Mansanet, directora del Festival Internacional de la Cabina.

A la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació han programat les jornades “Aules morades”,  tria i lectura de textos sobre “Les veus de les narradores catalanes contemporànies”, per part de l’alumnat i micro curtmetratges de l'alumnat coordinats per Isadora Guardia.

La Facultat de Filosofia i CC Educació realitzarà a la Sala de Juntes a les 11 hores, el vídeo-fòrum sobre el documental SHE'S BEAUTIFUL WHEN SHE'S ANGRY (2014). Sota el lema ‘el personal és polític’, aquest documental narra la història de les dones que van encapçalar el moviment feminista als Estats Units en els anys 60, alhora que analitza el naixement d'un moviment que lluitava per la igualtat d'oportunitats, drets civils i per la llibertat a poder decidir l'estil de vida que volien tindre. Mostra els enregistraments reals d'algunes manifestacions i de les pròpies protagonistes, que també acollien problemàtiques de raça, sexualitat o lideratge.

Xerrades sobre treball industrial de les dones i el llenguatge inclusiu i no sexista són algunes de les activitats que acaben de donar forma al programa previst a Socials i FFTiC.

A la Facultat de Matemàtiques s’ha programat la taula rodona “de professió matemàtica” per al proper dia 9 i en diferents espais de la Universitat, les jornades “JOLIN” sobre innovació en llibres il.lustrats i còmics que enguany posen el focus en la conciliació i la corresponsabilitat. La Facultat de Física segueix amb l'acvtivitat "Tornem als instituts" que va arrancar el passat 11 de febrer amb motiu del Dia Internacional de la Xiqueta i la Dona en la Ciència.

La Facultat d’Economia celebra també el Dia de les dones divendres 10 de març amb lliurament de premis i conferències al llarg del matí.

UVGandia  ha programat la conferència "La protecció penal de la llibertat sexual a la llei del 'Sols sí és sí'" a càrrec la catedràtica de Dret Penal de la Universitat de València, Paz Lloria el proper 9 de març a les 19h al Centre Internacional de Gandia de UV.

Calendari d'activitats

Manifest institucional elaborat per RUIGEU (Xarxa d'Unitats d'Igualtat per l'Excel.lència Universitària)

Imatges: