Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La Universitat de València celebra el Dia Internacional de la Xiqueta i la Dona en la Ciència

  • 7 de setembre de 2020
Image de la noticia

La Universitat de València celebra el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència i aposta per visibilitzar el paper de les dones en la divulgació científica

 

Des que en 2015, l'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) va proclamar el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència l’11 de febrer, la Universitat de València ha venint realitzant diversos tipus d’activitats amb l'objectiu d'aconseguir una major participació i progrés de les dones i les xiquetes en la ciència en commemoració d’aquest dia. Tanmateix, aquest serà el primer any que es celebre un acte institucional per recordar la importància de promoure la participació plena i en condicions d'igualtat de les dones i les xiquetes en l'educació, la capacitació, l'ocupació i els processos d'adopció de decisions en la ciència

“El paper de la dona en la divulgació de la ciència” és el títol de la taula rodona que dóna contingut a l’acte institucional previst per al mateix 11 de febrer a les 16.30 hores i en format virtual per al qual serà necessària inscripció prèvia:

https://encuestas.uv.es/index.php/222615?lang=ca

 

Amb les intervencions d’expertes en la divulgació científica i actives en les xarxes socials com ara Sara Robisco Cavite, enginyera en informàtica  i experta en Intel·ligència Artificial i Enginyeria del Software  (La Enzima Inquieta-@SaraRC83), Esther Sánchez García, Comunicadora científica (Impacientífica-@impacientifica) i Ana Isabel Salvador Junco, doctora en Física Teòrica i divulgadora científica (Anisotropía-@Anianisotropia).

 

L’acte estarà conduït per Silvia Rueda Pascual, directora del departament d’informàtica de la Universitat de València i de la càtedra de bretxa digital GVA-UV i per Anabel Forte Deltell, investigadora en estadística i professora de la Universitat de València.

La Universitat de València es suma a la iniciativa de commemorar l’11 de febrer que busca eliminar tot tipus de discriminació contra les dones i les xiquetes. mitjançant polítiques i plans d'estudi en el camp de la ciència que fomenten una major participació de les dones i les xiquetes i  reconeguen les seues contribucions.

Com cada any s’han programat diverses activitats a la Universitat de València i el tret més característic és el format online al qual obliga la situació de la pandèmia de la Covid-19.

D'una banda, una nova Jornada de Neurocientífiques https://donesineuro.blogs.uv.es/ que organitzades per un grup de dones de la Facultat de Medicina que formen part també del Grup de Dones de Neurociència de la Societat Espanyola de Neurociència aborden el perquè d’aquesta celebració.  Aquesta jornada permet visibilitzar dones investigadores, en matèria de neurociència i alhora investigacions realitzades amb perspectiva de gènere.

 

Coincidint amb la iniciativa “11 de febrer” s'han programat, repetint les experiències d'anys precedents també, diferents xerrades en  instituts on participen alumnes de la Universitat de València, del Grau de Biologia i participants en el projecte SWI (www.smallworldinitiative.org. Es tracta d'un projecte participatiu dirigit a la comunitat educativa que es va iniciar en la Universitat de Yale en 2013 per a acostar la cultura científica i la recerca biomèdica al nivell preuniversitari mitjançant una estratègia de crowdsourcing dirigida al descobriment de nous microorganismes productors d'antibiòtics enfront de malalties infeccioses. En el nostre cas són alumnes de la Universitat de València les que imparteixen aquesta formació i per tant l'objectiu és doncs doble, tant per l'interès científic de la proposta, com el de motivar a les alumnes a cursar carreres STEM (Ciències, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques).

 

Finalment el jardí Botànic presenta l'habitual cicle "Dones i ciència al Botànic" que arriba a la quarta edició i que aquest any es realitza en format virtual. Més info: http://www.jardibotanic.org/

 

Al volant de l’11 de febrer es presentarà el programa d'activitats que consisteix en el llançament d'un vídeo motivacional dirigit a xiquetes i joves interessades en ciència amb frases de les 12 científiques que han participat en les tres edicions anteriors del “Dones i ciència”.

 

En concret, per al 18 de febrer, està prevista una taula rodona sobre projectes de divulgació de ciència i dones amb les intervencions de Silvia Rueda (Girls4STEM), Clara Grima (Científicas, pasado, presente y futuro), Victoria del Toro (No more Matildas), Anabel Morales (Recordant a Lise Meitner) i Laura Morron (A hombros de gigantas). I per al 25 febrer altra taula redona sobre les vocacions de dones en el camp de la botànica.

 

La Universitat de València, en compliment del Pla d’Igualtat, desenvolupa doncs una cultura d’igualtat i aposta per consolidar la marca d’Universitat igualitària. Programar conferències, debats i activitats de sensibilització en dates assenyalades com són els Dies Internacionals 8 de març, 25 de novembre i també l’11 de febrer és un dels compromisos i una de les accions a executar en el desplegament de les Polítiques d’Igualtat.