Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La Universitat de València impulsa un homenatge a María Moliner

  • 8 de febrer de 2021
Image de la noticia

Dos professores de la Universitat de València, Mercedes Quilis Marín i Maria José Martínez Alcalde, han estat les promotores d' aquest reconeixement de la ciutat que ha consistit en un acte d’homenatge i el descobriment d’un monolit. María Moliner, lexicògrafa i autora del Diccionario de uso del español, va residir a València des de 1930 a 1946.

La primera part de l'acte es va realitzar al saló d’actes de l'Escola d'Artesans i va comptar amb les intervencions de, president del Patronat de las Escuelas de Artesanos, Javier Messana, la regidora d’Igualtat i Polítiques de Gènere i LGTBi, Lucía Beamud; la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la Universitat de València, Elena Martínez; la professora de Filologia Espanyola de la Universitat de València, Mercedes Quilis; i el nét de Maria Moliner, Pedro Pitarch.

En l’acte estagueren presents diverses besnétes de la lexicògrafa i la seua biògrafa, Inmaculada de la Fuente.

La segona part de l’acte va ser el descobriment del monòlit en la seua memòria instal·lat davant de l’edifici on va residir a la Gran Via.

María Moliner, ja casada i amb fills, es va traslladar a València en els anys de la II República, on va ser directora de la biblioteca universitària de València i del projecte de biblioteques populars. Va col·laborar així mateix amb l'Escola Cossío, inspirada en la Institució Lliure d'Ensenyament i especialment en l'organització de les Biblioteques Rurals.

Va residir, així, a València i en eixe temps va desenvolupar una important carrera professional sempre inclinada a la difusió de la cultura.

València tenia un homenatge pendent, un reconeixement públic a María Moliner. El seu nom està present en carrers, biblioteques, escoles i instituts, però faltava un reconeixement públic per a visibilitzar el seu pas per la nostra ciutat, on va residir 16 anys i on va estar compromesa amb la difusió de la cultura particularment en l'àmbit valencià.

Imatges: