GIUV2021-513
La presència de contaminants en els aliments és un greu problema de seguretat alimentària. Superar els límits màxims establits per a alguns d'ells porta a la indústria alimentària a descartar-los, per la qual cosa és important utilitzar tecnologies innovadores per mitigar els nivells de contaminants. D'altra banda, aquests contaminants i les seues barreges presenten un risc tòxic significatiu per al consumidor. El grup de recerca ¿Alternative Methods for Determining Toxic Effects and Risk Assessment of Contaminants and Mixtures (RiskTox)¿¿ està format per un equip multidisciplinari d'investigadors experts en l'ús de metodologies sofisticades basades en tècniques cromatogràfiques acoblades a espectrometria de masses amb analitzadors de triple quadrupolo i temps de vol per a l'elucidació, quantificació i confirmació de contaminants d'origen alimentari i ambiental. Així mateix, aquest grup de recerca estudia la mitigació dels nivells d'aquests contaminants en els aliments mitjançant l'ús de tecnologies de conservació innovadores basades en tractaments no tèrmics (com els polsos elèctrics d'alta intensitat) en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), els quals...La presència de contaminants en els aliments és un greu problema de seguretat alimentària. Superar els límits màxims establits per a alguns d'ells porta a la indústria alimentària a descartar-los, per la qual cosa és important utilitzar tecnologies innovadores per mitigar els nivells de contaminants. D'altra banda, aquests contaminants i les seues barreges presenten un risc tòxic significatiu per al consumidor. El grup de recerca ¿Alternative Methods for Determining Toxic Effects and Risk Assessment of Contaminants and Mixtures (RiskTox)¿¿ està format per un equip multidisciplinari d'investigadors experts en l'ús de metodologies sofisticades basades en tècniques cromatogràfiques acoblades a espectrometria de masses amb analitzadors de triple quadrupolo i temps de vol per a l'elucidació, quantificació i confirmació de contaminants d'origen alimentari i ambiental. Així mateix, aquest grup de recerca estudia la mitigació dels nivells d'aquests contaminants en els aliments mitjançant l'ús de tecnologies de conservació innovadores basades en tractaments no tèrmics (com els polsos elèctrics d'alta intensitat) en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), els quals aposten per la sostenibilitat i l'economia circular. Endemés, l'equip de recerca des de fa més de vint anys investiga els mecanismes d'acció tòxica (MoA) a nivell cel·lular i molecular dels contaminants alimentaris i ambientals i la seua combinació simultània mitjançant models "in vitro" en cultius cel·lulars. Recentment s'ha posat en marxa una nova línia de recerca sobre models nous i millorats (els models 3D). Per a l'estudi dels efectes tòxics s'utilitzen tècniques de biologia molecular (RT-PCR, microarrays), bioquímica (western blot, immunofluorescència, ELISA) i biologia cel·lular (cultius en monocapa, tridimensionals, citometria de flux, bioimatge). El grup també està introduint models computacionals (QSAR) com a eina predictiva de la toxicitat. Aquesta línia s'ajusta a la legislació que regula l'ús d'animals en procediments científics per fomentar i desenvolupar els principis de les 3R (reemplaçar, reduir i refinar els mètodes amb animals d'experimentació). A més, el grup utilitza la combinació d'aquestes tècniques juntament amb la biomonitorització en mostres biològiques humanes mitjançant la mesura de contaminants i/o els seus productes de biotransformació com a indicador més fiable de l'exposició simultània de la població a aquestes substàncies, la qual cosa afavoreix un enfocament integrat en la presa de decisions respecte a l'avaluació del risc tòxic. L'activitat investigadora desenvolupada ha permès els membres del grup de recerca col·laborar amb diferents grups nacionals i internacionals, empreses i formar part del comitè científic de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN). El grup està finançat, principalment, per projectes de R + D internacionals, nacionals i regionals i ha donat lloc a la publicació en revistes internacionals d'alt impacte com Food and Chemical Toxicology, Food Chemistry, Journal of Agricultural and Food Chemistry, Food Control, Toxicology Letters, Antioxidants, Toxins, Journal of Food Science and Technology, Trends in Food Science and Technology, Current Opinion in Food Science, Food Analytical Methods, Chemosphere, etc.
[Llegir més][Ocultar]
[Llegir més][Ocultar]
- Analisis de contaminantes alimentarios y ambientales en alimentos. Identificacion no dirigida de contaminantes de la dieta en muestras biologicas
- Monitorizacion de contaminantes alimentarios y de origen ambiental y sus metabolitos en muestras biologicas
- Mitigacion de contaminantes en alimentos mediante tecnicas de conservacion alternativas
- Uso de modelos celulares para determinar mecanismos d toxicidad: citotoxicidad, estres oxidativo, genotoxicidad, defensa y antioxidantes de la dieta
- Evaluacion de los posibles riesgos toxicologicos asociados a la ingesta de alimentos con contaminantes alimentarios o ambientales
- Determinació de mecanismes d'acció tóxica i sistemes de defensa en models cel·lulars.Determinar els efectes citotòxics, genotòxics i immunotòxics produïts per micotoxines, pesticides i els seus metabòlits, en exposicions individuals i combinades, utilitzant cultius cel·lulars (2D i 3D). Avaluar els mecanismes de defensa antioxidant (enzimàtics i no enzimàtics) a escala cel·lular.
- Identificació de biomarcadors d'exposició per monitorització dels seus nivells en mostres biològiques.Monitoritzar micotoxines, pesticides i els seus metabòlits en fluids biològics humans mitjançant mètodes multiresidu validats i selectius, basats en l'espectrometria de masses en tàndem. Avaluar-ne el risc a través de biomarcadors d'exposició mitjançant metabolòmica i un enfocament quimiomètric.
- Avaluació del risc d'exposició a contaminants alimentaris i ambientals per a la salut humana.Avaluació integrada de riscos mitjançant el seguiment i la biovigilància dels nivells de micotoxines, pesticides o els seus metabòlits en fluids biològics humans.
- Anàlisi de contaminants alimentaris i d'orige ambiental en aliments i fluids biològics.Desenvolupament i validació de mètodes multiresidu d'anàlisi ràpida, precisa i selectiva amb espectrometria de masses d'alta resolució en tàndem per a l'anàlisi simultània de contaminants i els seus metabòlits en aliments i biofluids per tal d'avaluar l'exposició de la població a través de la dieta.
- Mitigació de contaminants en aliments.Reducció o degradació dels nivells de contaminants en els aliments mitjançant l'ús de tecnologies no tèrmiques (com polsos elèctrics, PEF) en totes les etapes del processament dels aliments i identificació dels productes de degradació generats.
Nom | Caràcter de la participació | Entitat | Descripció |
---|---|---|---|
MARIA JOSE RUIZ LEAL | Director-a | Universitat de València | Catedràtica/Catedràtic d'Universitat |
Equip d'investigació | |||
MÓNICA FERNÁNDEZ FRANZÓN | Membre | Universitat de València | Titular d'Universitat |
HOUDA BERRADA RAMDANI | Membre | Universitat de València | Titular d'Universitat |
ANA JUAN GARCIA | Membre | Universitat de València | Titular d'Universitat |
YELKO RODRIGUEZ CARRASCO | Membre | Universitat de València | Titular d'Universitat |
JOSEFA TOLOSA CHELOS | Membre | Universitat de València | Prof. Permanent Laboral Ppl |
VERONICA ZINGALES | Membre | Universitat de València | Professor/a Distinguit/da |
MERCEDES TARONCHER RUIZ | Membre | Universitat de València | Ajudant Doctora/Doctor |
FELIPE ANDRES FRANCO CAMPOS | Membre | Universitat de València | Personal Investigador |
CARMEN MARTINEZ ALONSO | Membre | Universitat de València | Personal Investigador/a |
CRISTINA FUENTES LOPEZ | Membre | Universitat de València | Ayudante Doctor/a |
CRISTINA FUENTES LOPEZ | Membre | Universitat Politècnica de València | investigador-a |
EMILIA FERRER GARCIA | Col·laborador-a | Universitat de València | Titular d'Universitat |
NOELIA PALLARES BARRACHINA | Col·laborador-a | Universitat de València | Ajudant Doctor/a |
FRANCISCO JUAN MARTI QUIJAL | Col·laborador-a | Universitat de València | Ajudant Doctora/Doctor |
ALBERT SEBASTIA DUQUE | Col·laborador-a | Universitat de València | Personal Investigador |
LUNA BRIDGEMAN TORRES | Col·laborador-a | Universitat de València | Personal Investigador |
LUNA BRIDGEMAN TORRES | Col·laborador-a | Universitat de València - Estudi General | estudiant-a de doctorat UVEG |
RAQUEL PENALVA OLCINA | Col·laborador-a | Universitat de València | Personal Investigador/a |
RAQUEL PENALVA OLCINA | Col·laborador-a | Universitat de València - Estudi General | estudiant-a de doctorat UVEG |
- Otra investigación y desarrollo experimental en ciencias naturales y técnicas.
- Medicina Prev. i Salut Púb., C. Aliment., Toxic. i Med.Legal
- Micotoxinas, plaguicidas, nuevos alimentos, biofluidos, LC-MS/MS, GC-MS/MS, Q-TOF-MS
- micotoxinas, plaguicidas, alimentos, PEF, Q-TOF-MS
- Micotoxinas, plaguicidas, metabolitos, cultivos celulares, citotoxicidad, estrés oxidativo, mecanismos de defensa, daño al ADN
- Micotoxinas, plaguicidas, metabolómica, q-TOF-MS, tecnología HRMS, METLIN DB
- Micotoxinas, plaguicidas, metabolitos, Human Biomonitoring for Europe initiative (HBM4EU)