Els Grups d'Investigació de la UV (GIUV), regulats al capítol I del Reglament ACGUV48/2013, pel qual es desenvolupa el procediment per a la creació d’estructures d’investigació, són estructures bàsiques d'organització i desenvolupament de l'activitat investigadora, resultat de la agrupació d'investigadors, lliure i voluntària, per raons de coincidència estable en els seus objectius, infraestructures i recursos, compartits entorn d'unes línies d'investigació comunes, afins o complementàries amb compromís temporal d’estabilitat, consolidació i treball conjunt, i capacitat de finançament sostenible.
Els Grups d’Investigació inclosos en l’àmbit d’aplicació de l'esmentat Reglament estan inscrits al Registre d’Estructures d’Investigació de la Universitat de València (REIUV), sota la dependència del Vicerectorat d’Investigació. La seua informació bàsica pot consultarse en aquesta pàgina web.
Participants
Les dades relatives als grups d'investigació que figuren en els diferents mitjans de difusió de la informació que s'utilitzen no suposaran, en cap cas, un pronunciament ni un compromís respecte de la vinculació laboral o acadèmica de les persones que figuren, amb la Universitat de València, sent la seua inclusió responsabilitat exclusiva de els/as directors/as dels grups. La seua actualització es realitzarà a petició de les persones interessades.
.
- Grups inscrits al Registre d'Estructures d'Investigació de la Universitat de València - REIUV
Referència del grup:
Descripció de l'activitat investigadora: L'activitat de recerca del grup té com a objectiu donar suport al desenvolupament de la biotecnologia de base microbiològica oferint serveis tant a la comunitat científica com al sector empresarial. El grup està vinculat a la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipològics (CECT), l'únic Centre de Recursos Microbians (mBRC) públic a Espanya que actua com a dipòsit i proveïdor de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos i ofereix, entre d'altres, serveis d'identificació i caracterització de microorganismes. L'equip de tècnics que integren el personal del CECT aporta els seus coneixements i experiència en recerca relacionada amb la conservació de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos; la identificació i caracterització de microorganismes utilitzant tècniques clàssiques de microscòpia i cultiu i tècniques moleculars avançades (NGS, MALDI-TOF, FAME-MIDI); la taxonomia microbiana i la caracterització de soques per a la recerca o millora d'aplicacions biotecnològiques. A més, també dona suport en aspectes legals relacionats amb l'ús i la gestió de soques, inclòs el compliment de la normativa d'accés i participació en beneficis derivades del Protocol de Nagoya,...L'activitat de recerca del grup té com a objectiu donar suport al desenvolupament de la biotecnologia de base microbiològica oferint serveis tant a la comunitat científica com al sector empresarial. El grup està vinculat a la Col·lecció Espanyola de Cultius Tipològics (CECT), l'únic Centre de Recursos Microbians (mBRC) públic a Espanya que actua com a dipòsit i proveïdor de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos i ofereix, entre d'altres, serveis d'identificació i caracterització de microorganismes. L'equip de tècnics que integren el personal del CECT aporta els seus coneixements i experiència en recerca relacionada amb la conservació de bacteris, arqueobacteris, llevats i fongs filamentosos; la identificació i caracterització de microorganismes utilitzant tècniques clàssiques de microscòpia i cultiu i tècniques moleculars avançades (NGS, MALDI-TOF, FAME-MIDI); la taxonomia microbiana i la caracterització de soques per a la recerca o millora d'aplicacions biotecnològiques. A més, també dona suport en aspectes legals relacionats amb l'ús i la gestió de soques, inclòs el compliment de la normativa d'accés i participació en beneficis derivades del Protocol de Nagoya, el dipòsit de microorganismes amb finalitat de patent o qüestions de bioseguretat.La recerca abasta, d'una banda, estudis de biodiversitat de bacteris làctics alimentaris orientats a la recerca de soques amb capacitat d'aplicació biotecnològica, incloent-hi l'aïllament, la identificació, l'anàlisi genòmica i l'avaluació de la seguretat alimentària. D'altra banda, s'aborda la identificació, detecció i quantificació mitjançant tècniques de PCR i la seqüenciació massiva de patògens en aliments i aigua, inclosos els virus entèrics humans i els bacteris resistents als antibiòtics, així com les seues formes viables / infeccioses (vqPCR); la validació dels mètodes qPCR i vqPCR per a la detecció de patògens en matrius d'aliments i aigua i la seua adaptació a l'anàlisi rutinària, per a avaluar el risc per a la salut i la seua implicació en la seguretat alimentària. En aquest sentit, el grup de recerca compta amb experts reconeguts internacionalment en contaminants microbians de preocupació emergent, entre ells la pandèmia SARS-CoV-2, amb especial atenció al desenvolupament de noves tècniques òmiques i bioinformàtiques per a la seua identificació i caracterització.[Llegir més][Ocultar]
Pàgina Web:
Objectius cientificotècnics: - Identificacion, conservacion y valorizacion de recursos microbianos para aplicaciones biotecnologicas
- Desarrollo de metodologias de deteccion, identificacion y cuantificacion de microorganismos de importancia en seguridad alimentaria
Línies d'investigació: - Caracterització de bacteris lactics d'interes en agroalimentació.Caracterització de noves estirps de bacteris làctics: identificació i tipificació mitjançant tècniques moleculars i seqüenciació genòmica. Estudi del seu potencial biotecnològic i la seua aplicació en aliments funcionals i agroalimentació.
- Detecció de patógens microbians en aliments per PCR.Desenvolupament de mètodes ràpids basats en PCR en temps real per a la detecció quantitativa de patògens d'interès en els aliments (bacteris i virus entèrics), així com de les formes viables/infeccioses.
Components del grup:
CNAE: - Investigación y desarrollo experimental en biotecnología.
- Otra investigación y desarrollo experimental en ciencias naturales y técnicas.
Paraules clau: - Bacterias lácticas; identificación; potencial probiótico; bioconservación; biodiversidad
- Seguridad alimentaria; qPCR; patógenos alimentarios; métodos rápidos; viabilidad; infectividad; virus entéricos