University of Valencia logo Logo Web and Marketing Unit Logo del portal

Normes d'estil UVnotícies

Normes d’estil de redacció de notícies en UVNotícies

 

UVNotícies és un portal web que es va posar en marxa al 2018 i que es nodreix de la informació que genera la comunitat universitària. Està dissenyat per a fer navegar notícies de diferents seccions (Estudis i formació complementària, Recerca, innovació i transferència, Cultura, Esports i Campus). Tot i que també es reserven finestres per a entrevistes, reportatges, articles d’opinió, elements audiovisuals... la immensa majoria d’elements són notícies en sentit estricte: gènere periodístic informatiu Notícia.

Qualsevol text d’entre 15 i 45 línies no és una notícia. Les notícies tenen una estructura determinada, responen a les cèlebres W del periodisme, el seu contingut s’organitza seguint l’estructura de piràmide invertida, divideixen els paràgrafs de forma equilibrada, empren connectors entre els paràgrafs... I s’escriuen en un llenguatge comú, però no vulgar; comprensible per un públic ampli (no necessàriament especialitzat en una matèria determinada), amb frases construïdes de forma senzilla; evitant en la mesura d’allò possible les subordinades de les subordinades... Per a més dades, qualsevol manual de redacció periodística recull les característiques del gènere periodístic informatiu anomenat notícia.

Les notícies han de constar d’un titular, una entradeta i un cos de la notícia. També, en aquesta web, cal incorporar almenys una imatge (amb les característiques que s’han determinat per a la nova web). A més, poden portar més imatges, vídeos, referències, links... Però allò obligatori és el titular, l’entradeta, el cos i la imatge de portada.

 

El titular

  • El titular es prefereix en afirmatiu, amb pocs (o cap) signes de puntuació, guionets o parèntesis; i amb una estructura senzilla i ordenada en subjecte, verb i complements (es pot optar per estructures diferents, si així ho requereix la frase, però si se sap què s’està fent). Els verbs es prefereixen en veu activa abans que en la passiva.
  • Com sabeu, el titular té una doble funció: resumir amb exactitud el contingut de la notícia i atraure a la lectura (per a la qual cosa cal ser imaginatius, però no sensacionalistes).
  • Per a més dades: llibre de Josep Lluís Gómez Mompart "Los  titulares en prensa" (editorial Mitre).

 

L'entradeta

  • L’entradeta haurà d’estar entre els 300 i els 500 caràcters amb espais, i ha de respondre a les W de la notícia.

 

Les imatges

  • La imatge principal d'una notícia ha de tindre necessàriament les següents mides: 725x508 píxels. Han d'evitar-se absolutament la publicació de fotografies de menor resolució, perquè es visualitzen pixelades i per açò deterioren l'aspecte de la notícia en concret, del portal UVNotícies i del web institucional UV.
  • D'una altra banda el pes de la imatge principal de la notícia no ha de superar els 150kb de pes, perquè pesos superiors de la imatge afecten la càrrega de la pàgina, perjudicant així tant al posicionament com a l'experiència d'usuari o d'usuària.
  • No es poden publicar notícies, almenys, sense una imatge principal associada. És important recordar que cada versió lingüística requereix una imatge associada.
  • D'acord amb les tendències actuals, ha d'evitar-se la selecció d'imatges de disseny gràfic com a imatge principal de la notícia. Tampoc es poden usar imatges amb lletres com a foto de portada, per una qüestió d’accessibilitat a les persones amb discapacitat (Guia d'Accessibilitat Digital UV). Les imatges gràfiques o amb lletres associades a la notícia (com per exemple, el cartell d'un esdeveniment) han de mostrar-se en el cos de la notícia.
  • Cal evitar totalment l'ús de logos corporatius en la imatge principal de la notícia o com a imatge principal de la notícia. Els logos es podran fer servir en el cos de la notícia. El nom d'arxiu de la notícia ha de ser el més descriptiu possible i no ha de contenir ni espais ni accents. L'ús dels guionets mitjans per a separar paraules és correcte. Exemple correcte: sessio-junta-govern-uv.jpg

 

Galeria d'imatges

Es recomana que es faça servir aquesta opció per tal d'enriquir la notícia. Hi ha dos tipos de galeries. La primera s'utilitzaria quan es disposa de poques fotografies, i només cal pujar una a una les fotografies (des del botó d'examinar) i afegir el text alternatiu per a cadascuna de les imatges. El segon tipus de galeria és la que caldria utilitzar de manera preferent quan disposem d'entre 15 a 150 fotografies per a acompanyar i il·lustrar la notícia. Per aquesta galeria creem una carpeta nova en un espai de disc que allotjarà les fotografies. Després la fem pública i amb l'url que s'obté, es fa l'element galeria. La Unitat Web i Màrqueting disposa al seu web d'uns blogs que poden aclarir els passos de com fer una galeria i com afegir-la a la notícia.

 

Imatges per a slide

En el contingut d'una notícia es pot carregar una imatge per al slider de capçalera del portal UVnotícies. La grandària de la imatge per a l'slide ha de ser de 2000x400px i no pot superar els 200kb de pes.

 

Altres normes d’estil

Per a unificar l’estil de totes les notícies que navegaran, cal aplicar:

  1.  Les cometes dobles (“) es reservaran únicament per a les citacions textuals de les declaracions d’una persona o per a frases extretes d’un document. Mai per “IV Jornades Internacionals de Desenvolupament Intel·lectual”.
  2. Les cometes simples (‘) existeixen en els teclats. No utilitzarem l’accent (´), que és un element tipogràfic diferent. Utilitzarem les cometes simples per a emmarcar paraules que haurien d'escriure’s en cursiva, però que algunes editores (com la nostra, en el cas de la ‘home’) no reconeixen. Cursives (o cometes simples en el seu defecte) per a: títols de llibres, pel·lícules, discos...; paraules i expressions en altres llengües (honoris causa, déjà vu...)... Però, si pot ser, preferim cursiva a cometes.
  3. També hi ha en els teclats punt volat (per a escriure) l’ela geminada. Així, escriurem col·locació i no col.locació.
  4. Aneu en compte amb l’estil directe i l’estil indirecte.

Exemple correcte: El rector ha afirmat: “Nosaltres farem...”

Exemple incorrecte: El rector ha afirmat que nosaltres farem... (ha afirmat és tercera persona del singular i farem és primera del plural: no podem barrejar).

Encara que resulta correcte escriure (perquè tots els verbs es conjuguen en la mateixa persona): La rectora ha afirmat que “Vicent Ventura va ser un periodista compromés amb el País”, resulta més elegant escriure: La rectora ha afirmat que Vicent Ventura va ser un periodista “compromés amb el País”.

  1. Atenció també a les majúscules/minúscules. Els noms comuns s’escriuen en minúscula. El rector, el director del departament, el conseller... s’escriuen en minúscula. El Rectorat, el Departament de Dret Civil, la Conselleria d’Indústria..., en majúscula
  2.  En l’horari no utilitzem cometa simple (12’34). No es tracta d’un sistema centesimal. Preferirem els dos punts: 18:45 hores. No posarem abreviatures per a hora (h.), Departament (Dept), etcètera (etc...). Evitarem les sigles i els acrònims quan això siga possible. Només deixarem les universalment conegudes: ONU, Unesco, Renfe...

No confondre sigles (OTAN) amb acrònims (Renfe).

  1. Els esdeveniments no “tenen lloc” a les 16:30. El lloc descriu, lògicament, un espai físic. “Les jornades tenen lloc a La Nau a partir de les 16:30”. “La sessió comença a les 16:30”.
  2. Entre el subjecte i el verb mai no escriurem una coma. “La directora del centre ha inaugurat la sessió”. Podem escriure dues comes: “La directora del centre, María Martínez, ha inaugurat la sessió”. També tres: “La directora del centre, María Martínez, després d’un discurs emotiu, ha inaugurat la sessió”. Fins i tot, quatre: “La directora del centre, María Martínez, després d’un discurs emotiu, que ha estat molt aplaudit, ha inaugurat la sessió”. En resum: entre el subjecte i el verb podem escriure correctament 89 comes, però mai una sola.

Ara bé, encara que siga correcte escriure les 89 comes, periodísticament és rebutjable una frase tal. També restringirem a allò raonable l’ús de frases subordinades.

No s’ha de confondre l’anterior regla amb la col·locació d’una coma quan elidim precisament el verb: “La policia, en estat de màxima alerta”. Ací la coma substitueix el verb. Sense coma, la frase podria ser: “La policia es troba en estat de màxima alerta”. I, naturalment, no portaria coma de separació entre el subjecte i el verb.

  1. Hem de parar atenció a les comes quan afegim el càrrec o alguna altra qualitat d’una persona. Així, direm: “La directora del centre, María Martínez, ha inaugurat...” Perquè María Martínez és ara la única directora del centre. Però no podem dir: “L’exdirector del centre, Pablo Pérez, ha rebut un premi...” Perquè hi ha més exdirectors del centre. L’ús correcte serà: “L’exdirector del centre Pablo Pérez ha rebut un premi...”
  2. En els nombres, escriurem en lletra fins al nou. I posarem la xifra a partir d’ací. L’excepció seran les seqüències, si es trenca la coherència. Exemple: “Els dorsals 3, 7, i 14 s’han classificat per a la final...”

Els anys en xifra, però sense punt: 1931.

Els decimals, sempre en xifra.

Les dates, sempre en xifra: “Dilluns 3 d’abril”.

L’excepció de l’excepció seran les dates històriques o commemoratives, que s’escriuran sempre amb lletres. Exemple: “El Nou d’Octubre”, “el Primer de Maig”.

Els mesos aniran sempre en minúscula (com també els dies de la setmana), amb l’excepció de les dates històriques o commemoratives.

  1. Podem emprar el punt i coma per a separar seqüències com la següent: “En el debat participarà Joan Pérez, ministre brasiler de Cultura; Marina García, candidata socialista a Trento; i Maria Palafrugell, investigadora en bactèries”.
  2. Si escrivim “el dilluns no hi ha classe”, expressen que cap dilluns hi ha classe. Si ens referim a un dilluns concret, cal que escrivim: “Dilluns pròxim”.
  3. La marca que cal projectar és la de la Universitat de València. De cara als mitjans, una investigació d’un grup científic la titularem: “La Universitat de València descobreix una vacuna...” En l’entradeta evitarem subjectes quilomètrics l’única explicació dels qual resideix en voler agradar a tots/es: “El grup d’investigació en materials sòlids, integrat en l’Institut de Desenvolupament de Nous Materials, adscrit al Departament de Ciència Material, de la Facultat de Matèries i Antimatèries, ha aconseguit, amb la col·laboració de la facultat del costat, i el patrocini de la Caixa d’Estalvis de Massalfassar....”. Això, lògicament, és una barbaritat.

Això no obstant, hi ha ‘marques’ que podem promoure, tals com La Nau, el Jardí Botànic, el Parc Científic... Però mai, en un titular destinat als mitjans ‘L’IIDL’ ‘Econcult’...

  1. Si passem una imatge, cal afegir un peu de foto. En el cas d’una pluralitat de persones, caldrà indicar, d’esquerra a dreta, el nom.

 

Destacats 'UVNotícies' al web principal de la Universitat de València

Al portal principal de la Universitat de València apareixen 3 notícies destacades, seleccionades per UVComunicació d’entre totes les que es publiquen diàriament al Web UVNotícies.

Per a garantir la reputació i la imatge institucional del portal web de la Universitat de València, UVComunicació és qui s'encarrega de triar les 3 notícies més rellevants i destacar-les al web principal www.uv.es. 

És requisit indispensable per a destacar una notícia, que aquesta estiga compartida al web UVNotícies.