UVSustainability,UVSustainabilityUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

Com poden canviar les empreses el model social, ambiental i econòmic. L'Agenda 2030 com a full de ruta

  • July 5th, 2021
Image de la noticia

 

Amb

Carlos Ledó, Fundador de Idai Nature, empresa valenciana guardonada per la Comissió Europea com la més sostenible d’Europa;

Rebeca Torró, Secretària autonòmica de Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum;

Joaquín Nieto Sainz, Director de l’Oficina de l’OIT per a Espanya i Expert en l’Agenda 2030, Premi a la trajectòria personal en defensa de la Terra en 2003 i Premi APIA-Associació de Periodistes d’Informació Ambiental a 2002;

Adela Cortina, Catedràtica de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València, Directora Acadèmica de la Fundació Ètnor, per a l’Ètica dels negocis i les organitzacions empresarials.

La periodista Nuria García modera la taula 

Elena Martínez, Vicerectora de Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, acomiada la jornada.

 

 

L'acte ha començat amb la inauguració de les Trobades per la Sostenibilitat en la Universitat de València a càrrec d'Elena Martínez, Vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat; Eva Blasco, presidenta del CEV València; Michel Bergeron, director del centre de Nacions Unides per a les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de València; María Emilia Adán García, presidenta del Consell Social de la Universitat de València; i María Vicenta Mestre Escrivà, Rectora de la Universitat de València. En línies generals, s'ha reforçat la idea que la col·laboració i les aliances són claus a l'hora d'avançar en la implantació dels ODS en la societat. La Rectora ha donat per inaugurats així les Trobades per la Sostenibilitat en la UV. 


Conduïda per la periodista Núria García, la qual ha fet esment dels quatre àmbits en els quals la universitat treballa (docència i estudiants, investigació, governança i compromís amb la societat), aquesta jornada s'ha emmarcat en les possibles línies de col·laboració i aliances entre universitat, empreses i organitzacions de la Comunitat Valenciana. Els quatre participants de la taula de debat han sigut Carles Ledó, fundador i conseller delegat de IDAI Nature, empresa guardonada per la Comissió Europea com la més sostenible d'Europa; Rebeca Torró Soler, secretària Autonòmica d'Economia Sostenible, 

Sectors Productius, Comerç i Consum; Joaquín Nieto Sainz, director de l'Oficina del OIT per a Espanya i expert en l'Agenda 2030; i Adela Cortina, Catedràtica de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València. 
El col·loqui s'ha iniciat amb una valoració general de com està i què representa l'Agenda 2030 hui dia des de la perspectiva dels quatre ponents, això és, des del punt de vista del teixit empresarial, l'administració pública, els treballadors i la part ètic-social. Els ponents han destacat la importància de l'Agenda i especialment el fet que siga una tasca comuna entre les diferents parts implicades, donant-li així un caràcter transversal i sòlid. 
S'ha comentat la importància del concepte de desenvolupament en lloc del concepte de progrés simple. El desenvolupament ha de tindre diverses dimensions i la dimensió de la sostenibilitat és fonamental que tinga sempre un component just. Una de les idees clau del debat ha sigut la importància a centrar-se en els dos primers objectius de l'Agenda 2030: Fi de la pobresa (ODS 1) i Fam Zero (ODS 2). 
En aquest context, s'han destacat els beneficis que l'Agenda 2030 i el compliment dels ODS poden representar per a una empresa. S'ha destacat especialment la millora necessària de la precarietat laboral a través de la consecució d'un treball decent, i que per a la consecució dels ODS prioritaris 1 i 2 són indispensables les aliances com a única manera per a avançar. 
Un altre tema molt comentat ha sigut tot el que hem pogut aprendre de la pandèmia, especialment la falta de solidaritat a nivell global en el tema de la vacunació. L'Agenda 2030, pel fet de ser un plantejament a nivell mundial, pot contribuir a corregir aquest tipus de comportaments. 


S'ha produït també un debat entorn al rol de l'administració pública i el paper de les normatives, regulacions i lleis. Els ponents han confluït en la idea que aquestes haurien d'adaptar-se, agilitar-se, sempre complint la legalitat vigent. En aquest sentit, s'ha comentat que el dret no pot ser una resistència al canvi, sinó que ha de ser un instrument de canvi, com ha apuntat la Vicerectora Elena Martínez en la seua intervenció final. 


En la part final del debat s'han comentat les perspectives de futur derivades de la pandèmia. S'ha parlat d'aspectes clau que han arribat per a quedar-se, com el teletreball, la igualtat o el diàleg social. També s'ha fet esment que fa falta aprendre del gran fracàs que ha suposat l'enfocament unilateral del món desenvolupat respecte a la vacunació, i de la idea d'avançar cap a un contracte social que reforce la idea de col·laboració entre tots els sectors, especialment entre el públic i el privat. 


Finalment, la Vicerectora ha tancat la jornada fent una reflexió entorn a la utilitat del dret com a instrument de suport al canvi. Ha comentat que l'economia ha de seguir inevitablement la via de la sostenibilitat que permeta canviar la societat, el planeta i la vida. En aquest sentit, ha posat de manifest la idea que la cultura empresarial, de manera positiva, s'està adaptant a aquestes circumstàncies i que el gran repte és reforçar les col·laboracions entre tots els agents implicats. 

 

Més informació Trobades per la Sostenibilitat a la Universitat de València