BibliotequesUVUniversitat de València Logo del portal

Dia del Llibre Valencià. VIU ESTELLÉS

 El Dia del Llibre Valencià, serà el dimecres 18 de desembre de 2024 a la Sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica.L'acte començarà a les 10.30 h amb la lectura continuada de l'obra de Vicent Andrés Estellés, a més comptarà amb l'actuació musical de Mar Morález.

Per a participar, trucar al telèfon 961 625 586 (de 9.00 a 20.00 h)

 

 

 

 

Reprenem els "Diumenges a la Històrica!"

Diumenge La Biblioteca Històrica torna a obrir diumenges per a presentar una selecció de facsímils de les obres més representatives de la seua valuosa col·lecció.

Des del dia 15 de desembre de 2024, la mostra es podrà visitar, de manera lliure i gratuïta, en horari de 10 a 14 hores, a la sala Duc de Calàbria.

 

 

 

 

 

Presentació Tesoro Messicano

Dijous 30 de maig de 2024, a les 09.30 hores, a la Sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica en el Centre Cultural La Nau, tindrà lloc la presentació del projecte d'investigació denominat Tesoro messicano, en el qual col·labora la Biblioteca Històrica de la Universitat de València. El projecte se centra en l'elaboració d'un cens mundial de tots els exemplars existents de l'obra de Francisco Hernández Rerum Medicarum Novae Hispanic thesurus. Este acte de caràcter acadèmic pretén informar dels treballs d'estudi que es realitzaran juntament amb els investigadors italians Maria Eugenia Cadeddu, del Consiglio Nazionale delle Ricerche, i el Dr. Marco Guardo, director de la Biblioteca dell’Accademia dei Lincei e Corsiniana.

 

 

Demostracions d'impressions amb la rèplica de la impremta de Gutenberg

 Des del 28 d'abril al 26 de maig es mostrarà el funcionament de la impremta de Gutenberg estampant la primera pàgina de l'incunable de les Trobes.La rèplica–propietat de la Associación de amigos del Museo de la Imprenta. Senado del Museo– romandrà instal·lada a l'entrada de la sala Duc de Calàbria.

Horari: dimarts, dijous i diumenges, de 10 a 13 h. i dimecres, de 16 a 19 h. 

 

 

 

Presentació del llibre de Francisco M. Gimeno Blay

  El dimarts 23 de gener el catedràtic de Historia Medieval i Ciencies i Tecniques Historiografiques de la Universitat de València, Francisco M. Gimeno Blay,   presentarà a la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica el llibre “Desaparecido: el azaroso viaje del Liber Augustalis”.  El llibre es el  número 1 una nova   sèrie de monografies sobre el llibre antic, Inutilitas Librorum, editat per Publicacions Universitat de València i la Biblioteca  Històrica.  Relata una interessant i   desconeguda història. El 26 de novembre de 1940 la Biblioteca Històrica de la Universitat de València denunciava la desaparició  del manuscrit del Liber   Augustalis, que havia format part de la biblioteca dels reis d’Aragó a Nàpols (segle XV). Un segle més tard, els ducs de Calàbria el donarien  al monestir de San   Miquel dels Reis de València. En 1837, amb motiu de la desamortització de Mendizábal, aquest valuós manuscrit passaria a ser custodiat per la Biblioteca de la   Universitat. Ara, huitanta-tres anys més tard, s’ha localitzat el seu parador. Un estudi exhaustiu de la documentació existent ha permès concloure que el manuscrit que es conserva actualment a la Biblioteca del Palau de Peralada no és un altre que el que va desaparèixer de la nostra biblioteca en 1940.

Lloc: Sala Duc de Calàbria     Hora: 18:00h

 

Dia del Llibre Valencià: Tornem al Tirant!

Amb motiu del Dia del Llibre Valencià 2023, la Biblioteca Històrica organitza la lectura continuada del Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, dimarts 21 de novembre des de les 10:00 hores. La iniciativa té com a objectius promoure el coneixement de la llengua i cultura valencianes, donar a conéixer autors i obres valencians i apropar el patrimoni bibliogràfic a tota la societat.

Per a prendre part en la lectura cal telefonar al 96 162 55 86 (de 9 a 20h), de dilluns a divendres.

Animeu-vos a participar! Llegim Tirant!

 

 

Presentació del llibre de Josep Lluís Martos

El dijous 27 d’abril el catedràtic de Literatura Medieval de la Universitat d’Alacant, Josep Lluís Martos, va presentar a la Biblioteca Històrica el llibre El primer cancionero impreso y un pliego poético incunable. L’autor va donar una conferència en la qual s'anunciaren noves notícies sobre una de les joies de la nostra col·lecció, Obres o trobes en lahors de la Verge Maria, el primer imprés poètic hispànic, produït a València en 1474 i exemplar únic en el món. Així mateix es va parlar de l’obra Salve Regina de Pere Vilaspinosa, també conservada a la biblioteca que, a la llum de les últimes investigacions –que el datarien entre 1491 i 1495– es converteix en el primer plec imprés valencià estrictament poètic de què es té constància.

Lloc: Sala Duc de Calàbria     Hora: 19:00h

Galeria de fotografies

 

Diumenges, a la Històrica!

Es reprén l’activitat Diumenges, a la Històrica! Des del diumenge 12 de febrer fins al 3 de setembre la Biblioteca Històrica obri les portes de la sala Duc de Calàbria per a presentar una selecció de facsímils d’algunes de les obres més emblemàtiques de l’excepcional col·lecció patrimonial que conserva. Entre elles es troben incunables com Obres o Trobes en lahors de la Verge Maria (1474) o la primera edició de Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, imprès a València en 1490. També es poden admirar peces singulars com els manuscrits cartogràfics: la carta nàutica de Jacobus Russus (1563) o l’obra Cosmographia (entre 1460 i 1477), de Claudio Ptolomeo.

Lloc: Sala Duc de Calàbria     Diumenges,  de 10:00 a 14:00 h.

 

Dia del Llibre Valencià 2022. Llegim rondalles!

Cartell Llegim rondalles 2023El 16 de novembre, amb motiu del Dia del Llibre Valencià, la Biblioteca Històrica organitzà la lectura continuada de les Rondalles valencianes d'Enric Valor. Més d’un centenar de persones llegiren breus fragments d’aquesta obra, fruit del magnífic treball de recuperació de la tradició oral rondallística que va dur a terme l’autor. L'activitat va estar amenitzada al llarg del dia per la Colla de Dolçaines i Percussió de la Universitat de València amb peces típiques de música tradicional valenciana. També es pogué contemplar la microexposició «Rondalles i rondallistes a la Biblioteca Històrica» amb una selecció de d'obres que incloïa, entre altres, l’edició impresa a València l’any 1768, de l’obra de Lluís Galiana Rondàlla de rondàlles... o els tres volums de la primera edició de les Rondalles valencianes d’Enric Valor amb la seua dedicatòria autògrafa. 

Vídeo resum del Dia del Llibre Valencià 2022

 

III Jornadas de Gestión del Patrimonio Bibliográfico

Cartel jornades Els dies 26 i 27 de maig s'han celebrat al Jardí Botànic de la UV les III Jornadas de Gestión del Patrimonio Bibliográfico organitzades pel Grupo de Trabajo de Patrimonio Bibliográfico de REBIUN i la Universitat de València. Prop de 200 persones inscrites de 68 institucions, han participat en aquestes Jornades, que van nàixer amb la vocació de servir de fòrum per al debat entre especialistes sobre els diversos aspectes de la gestió de les col·leccions patrimonials.Durant aquests dies, experts de diferents institucions han presentat un total de 3 conferències i 32 comunicacions, que també s'han pogut seguir en directe a través de la seua retransmissió.

 En aquest enllaç podeu trobar els videos de la jornada

 

Dia del Llibre Valencià 2021. Carmelina Sánchez-Cutillas: Matèria de Bretanya

Per tercer any consecutiu i amb motiu del Dia del Llibre Valencià, la Biblioteca Històrica va celebrar aquest dia amb una lectura continuada a la sala Duc de Calàbria de la Universitat de València. Aquest any va ser una jornada de reconeixement de la figura de Carmelina Sánchez-Cutillas. Entre les activitats realitzades hi hagué una lectura continuada de la seua obra Matèria de Bretanya (Premi Andròmina en 1975). També es pogué visitar l’exposició itinerant Carmelina Sánchez-Cutillas: Des de les fronteres del silenci, organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i contemplar les peces que conformen l’«Univers Carmelina», una petita mostra d’obres de fons antic de la Biblioteca Històrica.

En aquest enllaç podeu trobar uns videos de la jornada
 

Dia del Llibre Valencià 2020. Isabel de Villena: Una dona del nostre temps

La Biblioteca Històrica, amb la col·laboració de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, organitza una lectura col·lectiva de fragments de l'obra Vita Christi d'Isabel de Villena.

Amb aquesta activitat, les dues institucions volen apropar a la societat valenciana el valuós patrimoni bibliogràfic que hi custodien, i impulsar el coneixement de l'obra de la primera i única escriptora en valencià de les nostres lletres medievals, una intel·lectual de la València del segle XV, Segle d'Or de les lletres valencianes. Isabel de Villena està considerada a més com una dona avançada al seu temps.

                                         Més informació

 

#PoesiaDesDelSofà Celebració a Facebook del Dia de la Poesia 2020

El dia 21 de març de 2020, per a celebrar el Dia Internacional de la Poesia, es convida a participar en una activitat a Facebook consistent en compartir un video o una imatge llegint un poema. 

 

 

 

Dia del Llibre Valencià 2019. Lectura continuada del Tirant lo Blanc

Amb motiu del Dia del Llibre Valencià, la Biblioteca Històrica organitzà el 20 de novembre de 2019 una lectura continuada de l'obra Tirant lo Blanc oberta a tot el públic. Durant tota la jornada s'hi exposà l'incunable imprés a València el 1490, pertanyent a la col·lecció de la Biblioteca i del qual només se'n conserven tres exemplars al món. 

L'acte començà amb la interpretació musical de dues peces del Llibre Vermell a càrrec de Patricia Garcia (viola) i Elia Casanova (veu). A continuació, es va donar pas a la lectura, en què participaren més de 100 persones.

Accés al vídeo de la Lectura continuada del Tirant lo Blanc en MEDIAUNI

 

Clàssics a la Nau

'Clàssics a la Nau, els dijous de l'AVL' és un cicle de conferències organitzades per la Universitat de València i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb el qual es pretén donar a conèixer més i millor alguns dels tresors bibliogràfics de la nostra cultura conservats en la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

El cicle es desenvolupa al llarg de 15 sessions, des de Setembre de 2014 fins a Febrer de 2016, celebrades l'últim dijous de cada mes, a les 19:00 h. a l'Aula Magna de l'edifici de la Nau (C/ Universitat, 2)

Programa de Conferències

Accés a les conferències gravades en el Canal Cultura de MediaUni. Universitat de València
(25 Setembre 2014) - Francisco M. Gimeno Blay (Universitat de València): "Belli in superlativo grado". Els manuscrits medievals i renaixentistes de la Universitat de València. Primera conferència del cicle "Clàssics a la Nau, els dijous de l'AVL". Accés al vídeo
(30 Octubre 2014) - Josep L. Barona (Universitat de València): La higiene i l’aigua en l’univers clàssic. El manuscrit De balneis Puteolanis de Petrus de Ebolo (BH Ms. 838). Accés al vídeo
(27 Novembre 2014) - Albert G. Hauf (Acadèmia Valenciana de la Llengua, Universitat de València): La Galàxia Gutenberg. Els incunables valencians. Una cultura de transició? . Accés al vídeo
(11 Desembre 2014) - Antoni Ferrando (Acadèmia Valenciana de la Llengua, Universitat de València): El primer llibre imprés a València: Les Trobes en lahors de la Verge Maria i el seu context.  
(29 Gener 2015) - Aniceto Masferrer (Universitat de València): Furs e ordinacions del Regne de València. El moviment compilatori a la tradició jurídica valenciana. Accés al video
(26 Febrer 2015) - Rafael Alemany (Acadèmia Valenciana de la Llengua, Universitat d'Alacant): El Tirant lo Blanc: diversitat de material i cohesió textual. Accés al video
(26 Març 2015) - Vicent Gacia Peris (Universitat Catòlica de València): Una aproximació a la traducció corellana de la Vita Christi de Ludolf de Saxònia.  
(30 Abril 2015) - Ramon Ferrer (Acadèmia Valenciana de la Llengua, Universitat de València): Francesc Eiximenis, Regiment de la cosa pública, 1499.  
(28 Maig 2015) - Mercedes Gallent (Universitat de València): Herbes per a guarir. Un receptari medieval valencià de començament del segle XV. Accés al video
(24 Setembre 2015) - Josep A. Aguilar (Universitat Catòlica de València): La Crònica de Ramon Muntaner. Accés al video
(29 Octubre 2015) - Antoni Furió (Universitat de València). La fascinació valenciana pel monarca fundador del regne. La Crònica del gloriosíssim e invictíssim rey en Jacme primer, impresa a València el 1557, per la vídua de Joan Mey Accés al video
(6 Novembre 2015) Francesc J. Hernàndez i Dobon (Universitat de València): La Linguae latinae exercitatio de Vives i la tradició dels diàlegs escolars d'humanistes. Accés al video
(17 Desembre 2016) Carles Tormo (Universitat de València): Constitucions del Estudi General de la insigne ciutat de València, 1611. Accés al video
(28 Gener 2016) Francisco M. Gimeno Blay (Universitat de València): Sant Vicent Ferrer, el Compromís de Casp i el diari de sessions de la Universitat de València (BH Ms. 40) Accés al video
(25 Febrer 2016) Emili Casanova (Universitat de València): La llengua en la traducció del Valeri Màxim d'Antoni Canals. Accés al video