
La Universitat participa en un projecte de la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M) que investiga com crear un sistema que recrea la conducta humana. Aquesta tecnologia podria aplicar-se per prevenir comportaments en crisis socioeconòmiques, crear robots “més humans” o desenvolupar avatars d’intel·ligència artificial quasi indistingibles als que representen a les persones.
Penélope Hernández, professora del Departament d’Anàlisi Econòmica i investigadora del LINEEX (Laboratori d’Investigació en Economia Experimental) forma part del grup interdisciplinari de recerca que durà a terme el projecte.
El projecte d’investigació, anomenat IBSEN (Bridging the Gap: From Individual Behaviour to the Socio-tEchnical MaN), forma part d’una convocatòria d’“idees novedoses per a tecnologies radicalment noves” (FET Open) del programa Horizon2020 de la Unió Europea. La UC3M coordina el projecte i a Espanya també hi participen científics de les universitats de València i Saragossa, a més d’altres investigadors britànics, finesos i holandesos.
“Posarem les bases per engegar una nova forma de fer ciència social per als problemes que sorgeixen en una societat molt connectada tecnològicament”, explica el responsable del projecte, Anxo Sánchez, del grup interdisciplinari de Sistemes Complexos del Departament de Matemàtiques de la UC3M.
L’objectiu del projecte és entendre el comportament de les persones a nivell individual, sobretot quan estan connectades per noves tecnologies com ara els telèfons mòbils o les xarxes socials. És per això que aquest grup de científics està preparant experiments en els quals plantejaran de forma simultània a milers de persones determinats problemes de cooperació, dilemes socials i jocs econòmics per mirar de desxifrar els patrons ocults que hi ha darrere de les seues decisions.
Amb aquesta informació, els investigadors després podrien crear un simulador de comportament humà, una tecnologia que proporcionaria una base per a simulacions socioeconòmiques que canviarien radicalment molts camps, des de la robòtica a l’economia, amb impactes tecnològics i socials com la formulació de polítiques i la presa de decisions en qüestions socials urgents.
“La major dificultat és dissenyar un protocol experimental nou que permeta controlar que tots els participants de l’experiment estiguen disponibles a l’hora i interactuen realment, perquè no els veus en un laboratori”, indiquen els investigadors, que estan acostumats a realitzar aquest tipus d’experiments en laboratoris on treballen amb grups d’unes 50 o 60 persones, quan en aquest cas parlem de més de 1.000 participants.
El repte plantejat en aquest projecte, una vegada realitzats aquests experiments, és aconseguir un repertori de la conducta humana que permeta simular el comportament d’una persona i aplicar-lo a un robot o recrear què és el que faran grans grups de població davant determinades circumstàncies. “A nivell individual serviria tant per millorar el realisme dels personatges dels videojocs com fer més humans els avatars amb què s’interacciona en pàgines web d’ajuda”, apunta Anxo Sánchez. “I en relació amb la simulació de comportament col•lectius –continua-, ens permetria intentar entendre des de l’evolució de l’economia fins a l’aparició de fenòmens de desordres socials”.
El projecte requereix d’un alt grau d’interdisciplinarietat, i per això l’equip d’investigadors està conformat per economistes, físics, informàtics, matemàtics i psicòlegs socials. Els científics del projecte IBSEN (FET Open Research and Innovation Action, H2020 Grant Agreement: 662725) provenen de les institucions següents: a Espanya, la UC3M, la Universitat de Saragossa i la Universitat de València; a Anglaterra, la Universitat d’Oxford i la Universitat de Cambridge; a Holanda, la Universitat d’Amsterdam; i a Finlàndia, la Universitat d’Aalto. El projecte IBSEN, que s’inicià al setembre de 2015, té una durada de tres anys. Aquest és un dels dos únics projectes FET OPEN coordinats a Espanya en la convocatòria FETOPEN-1-2014, la taxa d’èxit de la qual no superà el tres per cent de les propostes presentades.
Més informació: www.ibsen-h2020.eu
Vídeo: https://youtu.be/gQusSBlDR8o