Universitat de ValènciaRecerca i Transferència Logo del portal

Finançament

Quina informació pots trobar en aquesta secció?

Ací podràs trobar les diferents possibilitats de finançament que existeixen per a un resultat, tenint en compte l'estat de maduresa (TRL) d'aquest resultat i la procedència del finançament.

A qui va dirigida?

A aquells investigadors de la Universitat de València que tinguen resultats d'investigació comunicats i vulguen obtindre finançament perquè el seu resultat puga ser aplicat en l'entorn socioeconòmic.

Programes i fons de maduració de resultats d'investigació

Un dels principals reptes en transferència de tecnologia és demostrar la viabilitat tècnica i de negoci d'aqueixes mateixes tecnologies o resultats d'investigació que, en el moment en què es protegeixen o apareixen publicats en revistes científiques, estan en una fase molt primerenca de desenvolupament, la qual cosa dificulta despertar l'interés de potencials empreses licenciatarias o inversors.

Per a salvar aquesta dificultat, en els últims anys han sorgit iniciatives dirigides a finançar projectes de valorització, entre les quals es troben les Proves de Concepte per a la maduració de resultats d'investigació (d'ara en avant PdC). Aquests programes presenten una gran varietat quant a promotors (des de públics com l'administració, universitats, etc. fins a privats, com a bancs, fundacions o fons d'inversió), beneficiaris potencials (generalistes, pertanyents a una organització o sector determinats, etc.) o requisits tècnics (rang de finançament, conceptes elegibles, duració, etc.).

Un projecte de valorització s'ha de centrar en realitzar les accions crítiques imprescindibles per a aconseguir la implicació d'una empresa o d'un agent extern en el procés de desenvolupament de la tecnologia, i aconseguir la seua transferència al mercat.
 

Prova de concepte (PdC)

Una prova de concepte es pot definir, en l'àmbit de la investigació i la innovació, com la validació d'una solució tècnica a un problema, generada a partir d'un resultat de recerca, en condicions més properes a la realitat i amb què es busca incrementar-ne el potencial d'explotació. El seu objectiu ha de ser validar o avançar en la validació de l'aplicabilitat de la solució esmentada. És a dir, projectes de desenvolupament experimental que comprenguin la creació de prototips, la demostració, l'elaboració de projectes pilot, l'assaig i la validació de productes, processos o serveis nous o millorats, en entorns representatius de condicions reals de funcionament, sempre que el objectiu principal sigui aportar noves millores tècniques a productes, processos o serveis.

Els projectes de valorització estan encaminats a la maduració de tecnologies (en especial, aquelles protegides mitjançant drets de propietat industrial i/o intel·lectual), a través d'activitats de caràcter demostratiu o precompetitiu, que permetin reduir les incerteses sobre la viabilitat tècnica de la tecnologia.

El propòsit de fer una PdC és situar la tecnologia en una situació propícia per rebre més inversió en el seu desenvolupament.

Convocatòries de finançament extern per a la valorització de resultats

Són aquelles convocatòries que entitats públiques i privades llancen per a finançar la valorització i proves de concepte de resultats d'investigació.  Si tenim en compte l'àmbit geogràfic podem tindre convocatòries europees, nacionals o regionals:

Europees

Horitzó Europa és el Programa Marc d'Investigació i Innovació de la Unió Europea (UE) per al període 2021-2027, en ell podem trobar diferents convocatòries de les quals destaquen, per estar destinades a finançament de resultats, les següents:

  • Proves de concepte (Proof of Concept Grants - PoC): Es tracta d'ajudes addicionals per a investigadors que tenen projectes en curs, o finalitzats en els últims 12 mesos anteriors a la data de publicació de la convocatòria, subvencionats per ERC a través d'una subvenció Starting, Consolidator o Advanced.
  • Explorador del Consell Europeu d'Innovació (EIC Pathfinder): Ajudes en forma de subvenció que donen suport al desenvolupament de tecnologies futures en la seua fase inicial (TRL 1-4) fins a la prova de concepte.
  • Accions de Transició en Innovació del Consell Europeu d'Innovació (EIC Transition): Els projectes de Transició del EIC, estan pensats per a donar continuïtat a resultats de projectes previs i per a sol·licitants individuals o xicotets consorcis.

Per a més informació contactar amb la Secció d'Internacionalització.

Nacionals

El Pla Estatal d'Investigació Científica i Tècnica i d'Innovació (PEICTI) estableix els programes i tipus de convocatòries que s'executaran en els Plans anuals. Entre les actuacions previstes en el Subprograma estatal de transferència de coneixement destaquen:

  • Projectes de prova de concepte (Agència Estatal d'Investigació). La finalitat d'aquestes ajudes és finançar projectes que acceleren la transferència de coneixement i resultats generats en projectes d'investigació, en progrés o recentment finalitzats, en les actuacions de projectes d'investigació no orientada i projectes d'investigació orientada. Les ajudes estan orientades a impulsar les primeres etapes del desenvolupament precompetitivo i facilitar la seua aplicació pràctica, com és la protecció del coneixement generat, l'anàlisi de la viabilitat tècnica, comercial o social, l'obtenció de prototips tecnològics, el desenvolupament d'escala pilot, les proves amb usuaris finals, la definició del model de negoci, o les primeres etapes de la creació d'una empresa. Els projectes tenen una duració màxima de dos anys i poden pertànyer a les diferents fases de maduresa tecnològica (TRL). Actualment no està prevista pròxima convocatòria d'aquesta ajuda.
  • Projectes de col·laboració públic-privada (Agència Estatal d'Investigació). Aquestes ajudes tenen com a finalitat fomentar la col·laboració públic-privada en una fase de transferència de coneixement pròxima als processos productius i al mercat. El finançament cobreix, durant un màxim de quatre anys, actuacions dirigides a la validació i el desenvolupament precompetitivo de noves tecnologies, productes i serveis. 

Cercador de convocatòries UV.

Regionals

La Comunitat Valenciana compte des del 2017 amb l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI) (Generalitat Valenciana) que actualment gestiona tota una sèrie de convocatòries destinades a promoure, secundar i fomentar la innovació entre els diferents actors que conformen el Sistema Valencià d'Innovació de la Comunitat Valenciana. Dins de la Convocatòria d'ajudes a la innovació, gestionada per la AVI, destaquen les línies:

El seu objectiu és finançar el desenvolupament de demostradors de producte, serveis o tecnologies efectuats a partir dels resultats d'investigació generats pels grups d'investigació del sistema científic valencià perquè aconseguisquen un grau de desenvolupament suficie nte que permeta que siguen incorporats per les empreses. S'inclou la investigació sanitària, biomèdica i de la salut pública.

 ​​​​​L'objectiu d'aquest programa és donar suport al desenvolupament de grans projectes d'I+D+i en cooperació entre diversos agents del Sistema Valencià d'Innovació, com a via per al desenvolupament de solucions conjuntes a problemes d'interés comú.

La participació podrà ser com a participant directe en el projecte, o en defecte d'això, com a servei extern contractat. En aquest últim cas, la intervenció conjunta dels organismes d'investigació, serà d'almenys el 15% del cost subvencionable del projecte de cooperació.

 

Convocatòries de finançament d'entitats privades

També existeix entitats privades que llancen convocatòries per a finançar la maduració de resultats d'investigació. En el cas d'optar per aquest finançament caldrà prestar especial atenció a les condicions de l'entitat finançadora respecte a la propietat i explotació dels resultats.

Entre aquesta mena de convocatòries podem trobar:

Programa propi UV. Convocatòria “Valoritza i Transfereix”

Aquest programa és un instrument del Vicerectorat d'Innovació i Transferència per a fomentar la innovació i la transferència de coneixement de la Universitat de València a l'entorn socioeconòmic.

El principal objectiu de «Valoritza i Transfereix» és millorar les oportunitats d'explotació dels resultats d'investigació generats a la Universitat de València, mitjançant la seua adequada protecció nacional i internacional, promoure el seu desenvolupament i la seua maduració -procés de valorització- i facilitar la seua transferència a l'entorn socioeconòmic. Al seu torn, té com a objectius addicionals incrementar el nombre de comunicacions d'invenció i de resultats de propietat intel·lectual amb potencial comercial, el nombre de sol·licituds de patents nacionals i internacionals, promoure la creació de noves spin-off i fomentar la cultura de la cooperació, la transferència i la innovació en l'entorn universitari.

Poden participar en aquesta convocatòria Personal Docent i Investigador de la Universitat de València, així com personal investigador contractat.

Els projectes de prova de concepte presentats hauran d'estar basats en resultats d'investigació generats per grups d'investigació de la Universitat de València, resultats que es troben ja protegits, o en procés de protecció, mitjançant un títol de Propietat Industrial i que complisquen els següents requisits:

  • que haja sigut registrada la seua comunicació de resultat d'investigació de manera completa i suficient per a poder gestionar la seua protecció, dins del període comprés entre 2 anys anteriors a la data de publicació de la convocatòria
  • que la Universitat de València siga propietària del resultat d'investigació en una proporció majoritària.

La periodicitat de la convocatòria és biennal i és gestionada des de la Secció d'Innovació i Valorització del Servei de Transferència i Innovació.

Incubació i cerca d'inversors

Una vegada els resultats hagen evolucionat fins a un estat de maduresa suficient, es pot valorar la viabilitat de crear una empresa basada en el coneixement (EBC). Actualment existeixen diferents convocatòries gestionades per entitats públiques i privades on s'ofereix finançament per a, a l'una que realitzar les certificacions i avaluacions oportunes del producte o servei, es realitze un pla de negoci i acompanyament per a la creació d'una empresa basada en un resultat. Aquestes convocatòries solen estar promogudes per les denominades incubadores, públiques o privades, o acceleradores.

Per a més informació consultar els apartats: “Creació d'empreses”, Incubadora AgrotecUV i UVemprem

A què obliga la participació en una convocatòria?

Quan es presenta un resultat a una convocatòria, a més de complir amb tots els requisits de la convocatòria, cal informar prèviament la secció d'Innovació i Valorització per a comprovar que aqueix resultat no té cap restricció o compromís previ adquirit amb tercers.
 

Què ocorre si el resultat no està protegit?

El seu resultat no podrà participar en convocatòries de prova de concepte que exigeixen que s'aporte un certificat de protecció del resultat. Perquè la Universitat de València emeta aqueix certificat el seu resultat ha d'estar protegit i constar en la base de dades de la universitat.
 

Es pot presentar a una convocatòria un resultat en cotitularitat amb una altra entitat? I si qui ho presenta és l'altra entitat?

Si la convocatòria ho permet es pot presentar un resultat en cotitularitat, però caldrà informar tant la Secció d'Innovació i Valorització com a tots els cotitulars del resultat, i assegurar-nos que tots estan d'acord amb les condicions.

A quines bases de la convocatòria hauré de prestar una atenció especial en relació amb els resultats de recerca?

Són especialment importants tots aquells apartats que regulin la propietat dels resultats, tant del resultat de partida com dels resultats generats en la recerca. Ens hem d'assegurar que la propietat dels resultats és distribuïda de manera que els drets de la UV i dels inventors són protegits adequadament.

En la participació s'ha de preveure el règim de propietat i explotació tant del resultat que es presenta com dels resultats futurs derivats de la participació o col·laboració.

Si la meua investigació és bàsica o fonamental, puc accedir a aquest tipus de finançament?

Hauràs de consultar en les bases de la convocatòria quals són els requisits del resultat de partida, i el resultat sempre haurà d'estar comunicat prèviament a la Universitat de València.
 

S'ha de preveure en la participació el règim de propietat i explotació del resultat que es presenta i dels futurs resultats derivats de la participació?

Si, s'ha de preveure en la participació el règim de propietat i explotació tant del resultat que es presenta a la convocatòria com dels futurs resultats derivats de la participació. En l'acord de col·laboració amb les entitats participants o en les condicions de l'entitat finançadora s'establiran les clàusules relatives a Drets de Propietat Industrial i Intel·lectual, les quals hauran de ser revisades pel personal de la Secció d'Innovació i Valorització abans d'adquirir cap compromís.

Agència Valenciana de la Innovació
Horizo Europe Funding & tender opportunities
Agencia Estatal de Investigación
AgrotecUV
UVemprén
 
 

Funcions del servei de Transferència i Innovació

 

 

  • Foment de la col·laboració del personal investigador de la UV amb empreses per a realitzar projectes de valorització i d'innovació
  • Assessorament i revisió del clausulat relatiu a Drets de Propietat Intel·lectual i Industrial de les convocatòries i contractes associats a resultats d'investigació de la UV
  • Gestió de la convocatòria “Valoritza i transfereix” de la Universitat de València
Contacte

Servei de Transferència i Innovació

Secció d'Innovació i Valorització

C/ Amadeo de Saboya 4, 46010 València

Universitat de València 

 

sti.innovacion@uv.es

+ info
 
Captura aquest contingut