Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

Escolars de Secundària practiquen caràcters en un Taller de cultura i cal·ligrafia xinesa

  • 27 de març de 2024
Image de la noticia

Durant els mesos de març i abril, l'Institut Confuci de la Universitat de València (ICUV) realitza un Taller de cal·ligrafia i cultura xinesa en diversos col·legis i instituts de la província de València. En un d'ells, l'IES Cabanyal, el seu alumnat de primer curs d'ESO va participar divendres passat en aquesta activitat. Es tracta d'acostar la cultura xinesa, a través de la seua mil·lenària cal·ligrafia, i d'augmentar l'interés per aquesta part tan interessant de la civilització xinesa. En la sessió didàctica, que es desenvolupa per espai d'uns 50 minuts aproximadament, participa el director del ICUV, Vicente Andreu; el mestre cal·lígraf Adan Liu, així com personal investigador del propi Institut Confuci.  
 En el taller pràctic l'alumnat disposa dels anomenat quatre tresors de la cal·ligrafia: pinzell, tinta, paper i tinter. Prèviament, el mestre cal·lígraf realitza una breu introducció sobre l'ús d'aquests. A continuació, i durant uns 35 minuts, guia en el procés cal·ligràfic als qui assisteixen a aquesta exhibició perquè s'inicien en aquest art que representa, no sols una forma d'escriptura, sinó també una sublim i artística forma pictòrica d'alt nivell. Per al director del ICUV, Vicente Andreu, “estem molt satisfets amb la resposta dels col·legis i instituts a aquesta iniciativa, perquè obri la porta al coneixement de la llengua i la cultura xinesa, i des d'ací vull agrair el compromís dels claustres docents que obrin les seues portes a aquesta activitat multicultural, que portem ja diversos cursos realitzant.” 
 A part de l'IES Cabanyal, han participat en aquesta activitat i unes altres de manualitats o de taitxí el Col·legi Marni, el centre Iale de l'Eliana, l'IES Berenguer Dalmau, de Catarroja; i a l'abril ho faran l'IES Joan Fuster de Sueca i el Col·legi El Prat, de Llíria. El ICUV va començar la seua marxa a la Universitat de València al novembre de 2007 i té com el seu centre contrapart a la Xina a la Universitat Normal del Nord-est amb seu en Changchun, la capital de la província de Jilin. El ICUV té la consideració de ‘Institut Confuci Model’ per part de la seu central, ha rebut diversos premis i esments, entre els quals cal destacar en 2017 la Distinció al Mèrit Cultural 9 d’Octubre de la Generalitat i el de ser un dels 20 millors Instituts Confuci d'aqueix mateix any, d'entre els 548 que hi ha a tot el món actualment. És el responsable, a més, del Club de Lectors (confuciomag.com), una iniciativa amb més de 30.000 seguidors en les xarxes socials més importants, i on es poden trobar els més variats articles i reportatges sobre la llengua, la cultura i la societat xineses.

Imatges: