UVlibrariesUniversitat de València Logo del portal

Projecte Europeana Regia

Europeana Regia és un projecte internacional de digitalització de manuscrits medievals i renaixentistes, finançat per la Comissió Europea, en el qual participa la Biblioteca Històrica de la Universitat de València.

El seu objectiu és digitalitzar i fer accessible a través del portal Europeana un total de 874 manuscrits de gran valor pel seu contingut i il·lustracions. A més, facilita l'accés als manuscrits des d'altres biblioteques virtuals. Oferix accés lliure a més de 307.000 imatges que inclouen les enquadernacions i el contingut complet dels llibres digitalitzats.

Per a la selecció de manuscrits s'ha triat un enfocament temàtic: són manuscrits pertanyents a col·leccions reials que actualment estan disperses en diversos països i que són representatives de l'activitat cultural a Europa des de el segle VII al XVI.

El projecte Europeana Regia permet reunir de forma virtual grups coherents de manuscrits procedents d’un mateix taller, independentment de quin siga el lloc físic de conservació actual.
Cinc són les principals institucions que participen en el projecte Europeana Regia:

Bibliotèque Nationale de France (coordinació general del projecte)
Bayerische Staatsbibliothek
Bibliotèque Royale de Belgique / Koninklijke Bibliotheek van België
Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel
Universitat de València

A aquestes cal afegir algunes biblioteques municipals franceses: Lyon, Valenciennes, Louviers, Amiens, Reims, Bourges, Besançons, Angers, Grenoble i Rouen.

També col·laboraran de manera indirecta, aportant fons ja digitalitzats, altres biblioteques com la British Library o e-codices.

El projecte Europeana Regia ha tingut una durada de 30 mesos (de gener de 2010 a juny de 2012). Les seues principals línies de treball han estat:

  • Descripció i creació de metadades seguint estàndards àmpliament acceptats (EAD, TEI, METS, MARC21)
  • Digitalització de les obres seguint especificacions que garantisquen la màxima qualitat de les imatges (TIFF consultables en JPEG)
  • Integració d'imatges i metadades en portals que garantisquen la seua àmplia difusió. Per a això s'han utilitzat estàndards que permeten la recol·lecció de metadatos mitjançant OAI-PMH
  • Les imatges s'integren en Europeana, The European Library (TEL) i també en altres portals especialitzats en digitalització de manuscrits. Les col·leccions particulars de cada institució es poden consultar en les biblioteques i portals digitals de cadascuna d'elles: Gallica, Belgica, BSB-Digital collections, Wolfenbüttler Digitale Bibliothek / Wolfenbuettel Digital Library, Somni/Roderic, Manuscripta Medievalia
  • Difusió del projecte en fòrums, congressos i reunions especialitzades.