Estudi d'estabilitat, biodisponibilitat i efectes biològics de components dels aliments i avaluació nutricional - BIONUTEST

Referència del grup:

GIUV2013-067

 
Descripció de l'activitat investigadora:

El grupo BIONUTEST centra su investigación, por una parte, en la evaluación de la bioaccesibilidad, biodisponibilidad y funcionalidad de compuestos bioactivos y, por otra parte, en el desarrollo de nuevos alimentos fermentados a partir de subproductos generados en la industria alimentaria o materias primas más sostenibles. Líneas de investigación: 1.Identificación, cuantificación y estabilidad de componentes e ingredientes alimentarios. 2.Biodisponibilidad in vitro de componentes e ingredientes alimentarios. 3.Evaluación de efectos citoprotectores y citotóxicos mediante técnicas in vitro (cultivos celulares y eritrocitos). 4.Análisis y mejora de la calidad nutricional y funcional de alimentos fermentados o no y dietas. 5.Estudio de la funcionalidad y potencial biotecnológico de microorganismos fermentativos. 6.Desarrollo de nuevos productos fermentados sostenibles y saludables empleando subproductos de la industria alimentaria o materias primas alternativas.

 
Pàgina Web:
 
Objectius cientificotècnics:
  • Diseño, formulación y evaluación de alimentos saludables y sostenibles
 
Línies d'investigació:
  • Millora de la qualitat nutricional, funcional i sensorial d¿aliments via fermentativa.Ús de la fermentació per millorar la bioaccessibilitat i biodisponibilitat de nutrients, així com les característiques organolèptiques i sensorials dels aliments.
  • Study of the functionality and biotechnological potential of fermentative microorganisms.Aïllament i caracterització de microorganismes procedents de fermentacions per analitzar-ne el potencial biotecnològic.
  • Desenvolupament de nous productes fermentats sostenibles i saludables emprant subproductes de la indústria alimentària o matèries primeres alternatives.Obtenció de productes nous mitjançant fermentació de precisió a partir de subproductes o matèries primeres alternatives de la indústria alimentària.
  • Identificació, quantificació i estabilitat dels components i ingredients alimentaris.S'identifiquen, es quantifiquen i es fan estudis d'estabilitat fonamentalment de components de la fracció lipídica dels aliments/ingredients: àcids grassos, compostos volàtils (hexanal, nonanal, etc.), esterols, i altres compostos resultants.
  • Biodisponibilitat dels components dels aliments i ingredients alimentaris.Avaluació de la biodisponibilitat: a) in vitro: models de simulació gastrointestinal i captació i transport amb cultius cel·lulars i b) in vivo mitjançant la determinació de components i metabòlits en fluids biològics i excrements, d'assajos clínics.
  • Avaluació d'efectes citoprotectors i citotòxics mitjançant tècniques in vitro.Avaluació d'efectes biològics de components dels aliments i ingredients alimentaris: citoprotecció i/o citotoxicitat, marcadors d'estrés oxidatiu, inflamació i apoptosi, mitjançant cultius cel·lulars.
  • Avaluació de la qualitat nutricional i funcional d'aliments i dietes.Avaluació de: a) La qualitat nutricional i funcional de formulacions, aliments, ingredients, dietes i/o menús i b) Informació alimentària: etiquetatge obligatori i nutricional, declaracions nutricionals i de propietats saludables.
 
Components del grup:
Nom Caràcter de la participació Entitat Descripció
REYES BARBERA SAEZDirector-aUniversitat de ValènciaCatedràtica/Catedràtic d'Universitat
Equip d'investigació
AMPARO ASUNCION ALEGRIA TORANMembreUniversitat de ValènciaCatedràtica/Catedràtic d'Universitat
MONICA GANDIA GOMEZMembreUniversitat de ValènciaTitular D Universitat
GUADALUPE GARCIA LLATASMembreUniversitat de ValènciaTitular d'Universitat
ANTONIO CILLA TATAYMembreUniversitat de ValènciaTitular d'Universitat
MARIA DESAMPARADOS GAMERO LLUNAMembreUniversitat de ValènciaTitular d'Universitat
MARIA RUIZ RICOMembreUniversitat de ValènciaAjudant Doctor/a
 
CNAE:
  • Otra investigación y desarrollo experimental en ciencias naturales y técnicas.
  • Elaboración de otros productos alimenticios n.c.o.p..
 
Estructura associada:
  • Medicina Prev. i Salut Púb., C. Aliment., Toxic. i Med.Legal
 
Paraules clau:
  • citoprotección, citotoxicidad, in vitro
  • Evaluación nutricional
  • ESTABILITAT LÍPIDS, ESTEROLS, ANTIOXIDANTS
  • BIOACCESIBILITAT, BIODISPONIBILITAT, FERMENTACIÓ
  • BIODISPONIBILIDAD, COMPONENTES BIOACTIVOS, IN VITRO, IN VIVO
  • FERMENTACIÓN, MICROORGANISMO, POTENCIAL BIOTECNOLÓGICOFERMENTACIÓN, MICROORGANISMO, POTENCIAL BIOTECNOLÓGICO