Logo de la Universitat de València Logo Càtedra L'Horta de València: Patrimoni, Vida, Futur Sostenible Logo del portal

El territori de Francs, Marjals i Extremals del terme de la ciutat de València ha estat inclòs en planimetries i dibuixos des de fa segles. Al ser un territori enmarcat en l’àrea d’influència de la ciutat, ja des d’antic va ser inclòs en alguns dels primers mapes un poc detallats referits a la pròpia ciutat.

Evidentment, el seu detall i exactitud és molt desigual en aquells que es remonten als segles XVIII i XIX, si bé és cert que donen algunes referències bastant aproximades del traçat dels camins principals que hi havia entre el nucli urbà antic de Russafa, l’Albufera i la mar.

També disposem d’alguns plànols de finals del XVIII i del XIX referits a punts més concrets, tot i que en general solen fer més referència a l’espai de la vora sud del riu Túria, entre Montolibet i Natzaret, i després la franja costanera fins Pinedo i els límits de l’Albufera. Per contra, són pocs els exemples referits amb més detall a la zona de Castellar-Oliveral i Font de Sant Lluís.

És a partir de l’any 1900 quan foren dibuixats els primers mapes més detallats, que no sols inclouen camins, séquies i els nuclis habitats més rellevants, sinó fins i tot amb una elevada densitat identificativa de barraques i alqueries, com ara el cas del plànol de “Valencia y sus alrededores” de l’any 1900, conservat a l’Arxiu del Regne de València (ARV, Mapes i Plànols n. 209), i del qual reproduïm més avall el retall d’aquesta zona.

Galeria d'imatges: