- Convocatòria de les ajudes a l'estudi per a l'alumnat guanyador de l'Olimpíada de Valencià 2024-25 [pdf]
- Extracte de la convocatòria DOGV [pdf]
- Bases de la Convocatòria Olimpíada de Valencià 2024-25 [pdf]
- Antologia de referència [pdf] Actualitzada a data 16/10/2024
Objectius
L’objectiu d'aquesta Olimpíada és doble: d’una banda, estimular i fomentar l’estudi de la llengua i de la nostra literatura entre l’alumnat de Batxillerat, premiant l’esforç i buscant l’excel·lència acadèmica; de l'altra, crear lectores i lectors de la literatura catalana-valenciana i potenciar la creació literària de l’alumnat.
Participants
L’alumnat de 1r i 2n de Batxillerat de centres d’ensenyament públics, concertats i privats, preferentment de la província de València. La participació es realitzarà en equips de dues persones. Els equips podran barrejar estudiants de diferent cursos. Hi podrà participar un màxim de 12 equips per centre educatiu.
Data i lloc de realització
La prova tindrà lloc el 29 de març de 2025, a les 9:30 h, a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València (Avinguda Blasco Ibáñez, 32). Excepcionalment, la convocatòria es pot modificar si les circumstàncies així ho aconsellen. Si es donara aquesta circumstància, l’alumnat inscrit seria informat oportunament.
Temari
El programa de les assignatures «Valencià: Llengua i Literatura 1» i «Valencià: Llengua i Literatura 2», de Batxillerat (continguts publicats al DOGV 12/08/2022). Atesa la complexitat del temari, la prova se centrarà en dos apartats: història de la literatura i llengua. Al seu torn, cada apartat es dividirà en una sèrie de seccions, com s’indica a continuació.
1. Història de la literatura (46 ítems): 39 d’aquests ítems tindran el disseny de resposta múltiple; els altres 7 ítems s’extrauran de l’«Antologia de referència», on s’haurà d’identificar l’autoria o títol d’un fragment literari, segons indique l’enunciat. Al seu torn, els ítems es distribueixen cronològicament de la manera següent:
- Època medieval (segle xv inclòs): 14 ítems
- Edat moderna (segles xvi a xviii): 3 ítems
- El segle xix i xx (des de la Renaixença fins la Guerra Civil): 7 ítems
- El segle xx (des de la postguerra fins l’actualitat): 15 ítems
2. Llengua (44 ítems): Fonètica, 6 ítems; Lèxic, 8 ítems; Dialectologia, 3 ítems; Sociolingüística, 7 ítems (5, almenys, a partir d’un text de referència); Gramàtica, 20 ítems (8, almenys, a partir d’un text de referència).
Les respostes encertades se sumaran amb un valor de 0,0667 cadascuna, mentre que les respostes errònies descomptaran amb un valor de 0,022 cadascuna. Les respostes no contestades no es comptabilitzaran.
Tipus d'Examen
L’examen constarà de dues proves consecutives:
Prova 1. Constarà de 90 qüestions tipus test (dels blocs esmentats). Aquesta prova tindrà una durada de 60 minuts. Puntuació: 60% de la nota global.
Prova 2. Constarà de dos textos i l’alumnat haurà de triar-ne un per a comentar-lo. La tipologia dels textos serà la següent: un text no literari i un text literari extret de l’«Antologia de referència». Aquesta prova tindrà una durada de 60 minuts. Puntuació: 40% de la nota global. Sobre 10 punts, el tema en valdrà 1; l'estructura, 2; el resum, 2; text de creació, 5. Les errades ortogràfiques i/o gramaticals, no repetides, descomptaran amb un valor de 0.05 cadascuna. L’alumnat haurà d'explicar, de manera raonada, el tema i l’estructura, haurà de redactar un resum d'unes sis línies, i haurà d’escriure un text de creació, les característiques de qual explicitem tot seguit, en funció de la tria (text literari o no literari).
Text literari: Cal escriure un text de característiques semblants al que s’ha llegit. Haurà de portar un títol, mantindre la veu narrativa, el temps de la narració o els recursos d’alentir o accelerar la narració que es troben en el text de referència. A més a més, caldrà plasmar l’opinió personal sobre la temàtica del text.
Text no literari: Cal redactar un text de característiques semblants al que s’ha llegit. Cal posar-li un títol, aportar un argumentari similar al del text i fer servir alguns dels recursos retòrics que presenta el text de referència. A més a més, caldrà plasmar l’opinió personal sobre la temàtica del text.
Entre ambdues proves, hi haurà un descans de 60 minuts. La comissió avaluadora només corregirà la segona prova dels 30 millors equips de la prova 1.