University of Valencia logo Logo Equality Unit Logo del portal

Les polítiques de diversitat afectivosexual, familiar i de gènere, etnicocultural i religiosa es promouen des de diversitats, iniciativa que, des de setembre de 2022, s’integra funcionalment dins la Unitat d’Igualtat i Diversitat de la Universitat de València.

Aquesta iniciativa s’estructura en diferents àrees de treball:

  • Sensibilització i formació.
  • Acompanyament i atenció a la diversitat.
  • Docència i recerca.
  • Treball en xarxa.
  • Polítiques institucionals.

 

Universitat inclusiva, campus inclusius

Al llarg de tot el curs celebrem algunes de les dates més rellevants en matèria de diversitat, com ara el Dia del Poble Gitano, el Mes de l’Orgull o l’Octubre trans, i es programen conferències, conversatoris, performances, campanyes, etc. La campanya “La UV, la teua” ha estat una iniciativa del Consell Assessor d'iniciatives estudiantils en matèria LGTBIQ+ de la UV per a visibilitzar la Universitat com un espai segur, igualitari i inclusiu tot donant a conèixer els recursos existents en matèria de diversitat a disposició de l’estudiantat. A més, convoquem ajudes, de caràcter anual, per a finançar activitats socioculturals en matèria d’igualtat en la diversitat. També organitzem cursos i tallers formatius dirigits a tota la comunitat universitària. Dins del pla de formació continua per al PTGAS i PDI s’ofereix anualment un curs introductori en matèria de diversitat, i es tracta d’incloure aquests continguts en els diferents programes formatius del Sedi.

Política antidiscriminatòria

A més, s’acompanya i s’assessora l’estudiantat, el professorat i el personal de centres i serveis en matèria de diversitat, davant de sol·licituds de canvi de nom en el cas de persones trans o davant de discriminacions o comentaris de caire LGTBIfòbic o racista. Actualment hi ha aprovats dos protocols d'actuació:

  • El Protocol d’atenció a la identitat i a l’expressió de gènere de la Universitat de València, aprovat en juny de 2019. Més informació ací.
  • El Protocol de la Universitat de València per a l’actuació i resposta davant l’assetjament sexual, per raó de sexe i altres assetjaments discriminatoris, aprovat en juliol de 2021. Més informació ací.

Docència i recerca

Pel que fa l'impuls de la docència i investigació en matèria de diversitat, presentem entre altres una llista de les convocatòries que es convoquen regularment i es gestionen des de la Unitat:

  • Convocatòria de premis als millors TFG, TFM i tesis doctorals: Es tracta d'una convocatòria per a premiar els millors TFG, TFM i tesis doctorals en matèria de diversitat etnicocultural i religiosa, sexual, de gènere i familiar, LGTBIQ+, igualtat de tracte, no-discriminació i prevenció dels delictes d’odi.
  • Fora de classe: ajudes a projectes socioculturals: El Sedi convoca tots els anys una convocatòria d'ajudes per donar suport econòmic i assessorament a propostes socioculturals realitzades directament pels estudiants de la UV. Per al curs 2024/2025, la Unitat d'Igualtat i Diversitat oferirà un servei d’assessorament específic per a qui ho desitge o necessite per tal d'incorporar la perspectiva de gènere i de la diversitat en qualsevol pas del projecte: des de la sol·licitud de l’ajuda, la confecció del pressupost o el disseny i realització del projecte. Més informació pròximament.

Participació, treball en xarxa i societat

Des de diversitats es busca establir contactes, consolidar i enfortir el treball en xarxa amb altres institucions i universitats públiques així com amb col·lectius universitaris i entitats del tercer sector que treballen en l'àmbit de la diversitat, a través de la participació en grups de treball i jornades, i mitjançant la signatura de convenis de col·laboració. Actualment, formem part de la unitat de diversitat i inclusió de FORTHEM, la Xarxa d’Universitats per la Diversitat (RUD, per les sigles en castellà) i la Xarxa d’Universitats Públiques Valencianes per la Igualtat i les Diversitats (XUPVID) i hem signat recentment convenis de col·laboració amb entitats com Lambda i Samarucs.

Polítiques institucionals

Després de realitzar un estudi-diagnòstic de situació, acabem d’aprovar el I Pla de diversitats de la Universitat de València que compta amb 43 accions incloses en 5 línies de treball a desenvolupar en 4 anys (2024-2027), i es planteja com a objectiu essencial garantir la igualtat de tracte i d'oportunitats de les persones que formen part de la comunitat universitària.