Logo de la Universitat de València Logo Institut Confuci Logo del portal

.
.

Un viatge a Shaolin: el bressol de les arts marcials xineses

En l'actualitat el Monestir Shaolin atrau cada dia a milers de visitants nacionals i estrangers. Alguns d'ells són amants del kungfu i arriben fins aquí per entrenar i estudiar noves tècniques.

16 de de novembre de 2016

 Zhao Junming practicant kungfu.

 

Zhao Junming és un jove no massa alt, però amb el cos molt ben format. Res més creuar-se amb nosaltres, ens va llançar una salutació i es va llançar a l'interior del cotxe. De seguida ens vam adonar de la singularitat que ens transmetia aquest simple salt sense necessitar tenir un profund coneixement sobre el Gongfu (功夫) xinès. Durant una breu conversa amb ell, ens vam assabentar que el jove ja porta 17 anys practicant les arts marcials. Tot d'una, ens vam adonar que ja havíem arribat a Dengfeng, on es troba el famós monestir de Shaolin.

 

Tot i que una part del Temple Shaolin s'ha obert al públic com una zona turística,
encara viuen aquí molts monjos aprenent i practicant el budisme.

 

Aquest prestigiós temple es va construir en l'any 496, època de l'emperador Xiaowen del la Dinastia Wei del Nord (386-534). La ubicació d'aquest monestir, en un bosc espès de la muntanya Shaoshi, li concedeix el nom de Shaolin, tenint en compte que lín (林) en xinès significa "bosc". Gràcies a la pel·lícula El Temple de Shaolin, filmada en l'any 1982 pel director xinès Zhang Xinyan i protagonitzada per Jet Li, i al seu enorme èxit, tant a la Xina com a l'estranger, aquest antic monestir ha sortit del seu recinte aïllat i la seua vida tranquil·la a les muntanyes per passar directament a l'escena mundial i, així mateix, donar a conèixer globalment les arts marcials xineses.

 

A través d'una expressió artística, l'escenari de "El Zen-budista de Shaolin i la cerimònia musical"
explica les idees de Zen i la cultura de la Muntanya Song (un dels 5 muntanyes sagrats de la Xina).

 

Efectivament, és per aquesta pel·lícula que la gent va començar a conèixer i a enamorar-se del kungfu xinès. "Jet Li sempre ha estat el meu ídol i gràcies a les seues pel·lícules m'he dedicat a l'estudi i perfeccionament d'aquestes arts marcials", ens va dir Zhao Junming durant la nostra visita al lloc. Per a molta gent, igual que per al jove Zhao, el Temple Shaolin s'ha convertit en un monument simbòlic del "art de la guerra" xinès.

"Jet Li sempre ha estat el meu ídol i gràcies a les seues pel·lícules m'he dedicat a l'estudi i perfeccionament d'aquestes arts marcials"

En Dengfeng, pots sentir l'existència de les arts marcials en cada racó de la ciutat. Es veuen moltes botigues de vestits i accessoris de kungfu als dos costats dels carrers, de manera que sembla que fins i tot els seus amos practiquen també aquest esport. Segons ens va dir Zhao, només a la ciutat de Dengfeng hi ha entre 50 i 60 escoles d'arts marcials i el mateix Zhao treballa com a monitor d'un centre local. En l'actualitat, a la seua escola treballen més d'un miler de mestres i el nombre d'alumnes supera els 20.000.

 

A la paret de la cambra de Zhao Junming es troba les il·lustracions del Baduanjin
(Vuit peces de brocat) amb notes en xinès i anglès.

 

En el camí en cotxe cap al Monestir Shaolin, vam poder veure molts alumnes practicant als parcs i als patis d'esplai de les escoles. Bronzejats pel sol i suats, s'exercitaven amb tenacitat i esforç a l'aire lliure. Mentre practicaven com donar cops de peu i realitzaven grans salts, s'aixecaven immensos núvols de pols.

 

                                 Zhao Junming ensenyant Kungfu als seus estudiants estrangers.

 

"Cada vegada que retorne al meu poble natal, els amics i parents em pregunten si sóc capaç de derrotar amb les meues pròpies mans a molts enemics", ens va explicar Zhao somrient, "sempre ho nego perquè, en realitat, desde que practique arts marcials m'he convertit en una persona més tranquil·la en tots els aspectes i no m'agrada gens barallar ". Per a ell, només cultivant la ment i enfortint el caràcter pot millorar en les seues habilitats. Aquestes exigències també constitueixen un bon reflex del que han de ser les arts marcials xineses: temprança, moderació i discreció.

 

Al costat del Temple Shaolin, hi ha moltes escoles d'arts marcials i
els estudiants d'aquí practiquen tots els dies al pati de l'escola.

 

En l'actualitat el Monestir Shaolin atrau cada dia a milers de visitants nacionals i estrangers. Alguns d'ells són amants del kungfu i arriben fins aquí per entrenar i estudiar noves tècniques. Zhao ens va comentar que està content de tenir cada vegada més a un nombre més gran d'estrangers entre els seus estudiants. Fins al moment, ha ensenyat kungfu a prop de 800 estrangers, així que ara no només s'ha d'esforçar per practicar kungfu tots els dies, sinó que també ha d'estudiar i millorar el seu anglès. "Desitje ajudar a molts amics estrangers a aprendre sobre les arts marcials i al fet que s'enamoren d'elles", ha conclòs Zhou content.

 

Una característica de l'art marcial de Shaolin és aprendre i practicar el zen a través de Kungfu,
i la incorporació del Zen a la practica d'Kungfu.

Un reportatge de
Sun Ying, Zhou Xiaogeng
孙颖 周晓更