Logo de la Universitat de València Logo Recerca i Transferència Logo del portal

Convocatòria sobre nutrició i epigenoma de la iniciativa HDHL

  • 7 de febrer de 2018
Convocatòria sobre nutrició i epigenoma de la iniciativa HDHL

Convocatòria conjunta dels països participants a la Iniciativa HDHL. El termini acaba el 12 d'abril de 2018.

Com a continuació de la seua convocatòria sobre la microbiota intestinal, la dieta i la salut, la Iniciativa de Programació Conjunta "Una dieta saludable per a una vida saludable" (JPI HDHL) acaba de publicar una nova convocatòria de projectes transnacionals amb el títol "Nutrició i epigenoma".

El personal de la Universitat de València interessat a presentar una proposta de projecte, pot contactar amb la nostra Secció d'R+D+I Internacional mitjançant la nostra adreça operuv@uv.es, telèfon 96-3983621. El termini de presentació de propostes completes davant HDHL acaba el 12 d'abril de 2018.

 

Temes convocats

La convocatòria finançarà projectes de recerca que augmenten els coneixements sobre les relacions entre la dieta i l'epigenoma, i els seus efectes en la salut humana. Han de cobrir una de les següents àrees:

  • Establiment de les relacions causa-efecte entre la dieta, l'epigenoma i el metabolisme, incloent-hi els mecanismes moleculars i cel·lulars, la reversibilitat dels canvis epigenètics i els seus efectes a llarg termini, quan siga possible.
  • Identificació, en una fase primerenca, dels factors de risc i els canvis epigenètics relacionats amb el desenvolupament de malalties metabòliques.
  • Efectes epigenètics al llarg de la vida, efectes epigenètics intergeneracionals i, potencialment, transgeneracionals.
  • Investigació de factors que són modificables (dieta, l'efecte combinat de la dieta i l'activitat física, microbiota, etc.) i que podrien estar relacionats amb la regulació epigenètica en etapes decisives de la vida.
  • L'efecte de la dieta i l'estat nutricional de l'entorn intrauterí, i el seu efecte en l'epigenoma fetal i en la salut del nadó.

Consulteu la descripció sencera en aquest enllaç.

 

Estratègia de gestió de dades

Les propostes de projecte han d'incloure una estratègia de gestió de dades, segons els Principis FAIR de Dades adoptats per la JPI HDHL. Es tracta d'un conjunt de principis concisos i mesurables sobre dades obertes que garantisquen la seua reutilització. Consulteu les Directrius FAIR de Dades elaborades per HDHL, que inclouen un model de Pla de Gestió de Dades que es pot usar per a redactar l'estratègia en la proposta.

 

Entitats elegibles

Són elegibles per part del MINECO els organismes de recerca sense finalitat lucrativa, segons la convocatòria d'Accions de Programació Conjunta Internacional (APCIN). Es recomana consultar l'APCIN 2017 com a referència.

Són elegibles per part de l'ISCIII els hospitals, centres d'atenció primària o establiments públics de salut del Sistema Nacional de Salut (SNS). Els instituts de recerca sanitària (IIS) i els centres CIBER o CIBERNED són elegibles només en el cas que el sol·licitant siga el coordinador del consorci transnacional.

Consulteu les condicions nacionals de finançament en aquest enllaç.

 

Pressupost

El pressupost inicial indicatiu del MINECO per al finançament de projectes sota aquesta convocatòria és de 400.000 euros; el de l'ISCIII, 250.000 euros.

 

Durada del projecte

Els projectes tindran una durada màxima de 3 anys.

 

Països elegibles

Alemanya, Canadà, Espanya, França, Irlanda, Israel, Letònia, Països Baixos, Regne Unit i República Txeca.

 

Consorci

Els consorcis han de ser multidisciplinaris, incloent-hi personal investigador en epigenètica, especialistes en nutrició i científics d'altres disciplines rellevants. Han de formar part com a socis del consorci del projecte un mínim de tres socis de tres països elegibles diferents i un màxim de sis socis elegibles. No s'acceptaran més de dos socis elegibles del mateix país en un consorci.

 

Final del termini i presentació de propostes

La presentació de propostes davant HDHL segueix un procediment en una única fase, amb la presentació de la proposta de projecte completa. El sistema de presentació electrònic d'HDHL està disponible mitjançant la pàgina web de la convocatòria.

El termini de presentació acaba el 12 d'abril de 2018 a les 16.00 h. CEST.