Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

De negre i en silenci contra la violència de gènere a la Universitat

  • 1 d’agost de 2017
Image de la noticia

L’acte institucional que, amb motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, realitza la Universitat de València, s’iniciarà amb la lectura del manifest institucional per part del rector Esteban Morcillo el proper dijous 23 de novembre a les 18.30 hores en l’Aula Magna de La Nau Centre Cultural. Seguidament, el rector anunciarà la convocatòria del IV Premi “Olga Quiñones Fernández”, als millors TFG, TFM i tesis doctorals que incorporen la perspectiva de gènere i que tracten la igualtat de gènere.

A les 18.45 hores intervindrà Marisa Soleto, presidenta de la Fundación Mujeres qui impartirà una conferència sobre la pàtria potestat dels maltractadors. Amb el títol: "Un maltratador no es un buen padre. Menores en situación de riesgo ante la violencia de género", ens narrarà la realitat que estem vivint a Espanya respecte aquest tema i que presenta dades esgarrifoses ja que la suspensió o retirada de la pàtria postestat a imputats per maltractament o, fins i tot condemnats per violència de gènere són quasi residuals.

A continuació i en col·laboració amb el Festival internacional de migmetratges “La Cabina” es passarà Fifty Rupees only i es realitzarà un posterior col·loqui amb la seua directora Nagore Eceiza. Mentre les pel·lícules de Bollywood alimenten la imaginació dels joves a Índia projectant meravelloses i apassionades històries d'amor, la realitat de molts d'aquests joves és ben diferent. Els seus pares decidiran la seua destinació amb el SAGAI: un cerimònia, un contracte en el qual comprometran als seus fills amb el seu futur cònjuge que probablement ni tan sols coneixen i amb qui es casaran una vegada superada la majoria d'edat o fins i tot abans. On queda l'amor, més enllà de les pel·lícules?

Tot i que l’acte institucional s’avança al 23 de novembre en La Nau, Centre Cultural, el dia 24 de Novembre s’han convocat a les 12 hores, concentracions de cinc minuts de silenci per les víctimes de la violència de gènere als tres campus de la Universitat. La consigna aquest any és anar de negre i portar un llaç morat. Les portes del Rectorat en el Campus de Blasco Ibáñez, la Facultat d’Economia en el Campus de Tarongers i davant de la cafeteria del Campus de Burjassot són els tres punts de trobada per als cinc minuts de silenci. Els colors morat i negre pretenen visibilitzar la lacra social que és la violència de gènere.

 

Tot i que des de fa setmanes s’han venint realitzant tot tipus d’activitats com ara les VI Jornades de Coeducació “La igualtat també s’aprèn” a la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació., la Jornada “10 anys de la Llei d’Igualtat” a la Facultat de Dret o el Concert de Tardor en la Capella de la Sapiència.

 

La secció sindical CGT de la Universitat de València ha organitzat dos tallers, un al Campus de Tarongers i un altre al Campus de Blasco Ibáñez, amb la intenció d'oferir respostes alternatives feministes d'apoderament davant les situacions de violència.

 

Hem comptat amb la presència de Marcela Lagarde i hem assisit al lliurament de la Medalla de la Universitat de València a Carmen Alborch així com el Doctorat Honoris Causa a Jocelyn Bell.

 

Curtmetratges per la Igualtat, debats sobre coresponsabilitat, exposicions en les facultats de Psicologia i Fisioteràpia i la Jornada Marie Curie al Campus de Burjassot han estat algunes de les activitats que han donat forma al programa d’activitats al voltant del 25 de Novembre d’enguany.

 

Dimecres 15 de novembre en el Paranimf de la Universitat de València a partir de les 19 hores tindrà lloc la taula rodona “Sense elles no hi ha futur” amb la participació de metgesses i comares de l’ONG Metges sense Fronteres. El pròxim dijous 16 de novembre la Càtedra d’Economia Feminista de la Universitat de València inaugura la seua programació de conferències amb la presència de la il·lustre catedràtica i economista Lourdes Benería, que parlarà sobre els nous i importants reptes de l’Economia Feminista. L’acte serà a les 18.30 hores també al Paranimf de la Universitat de València.

Divendres 24 de novembre a partir de les 9.00 hores en Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, el grup d’investigació GenText celebra els 20 anys dels estudis de Gènere en el departament de Filologia Angelsa i Alemana

 

La darrera setmana de novembre finalitzen els actes al voltant del Dia internacional contra la violència de gènere en la Facultat de Socials i la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació. Dilluns 27 de novembre a les 9 hores s’inicia el Fòrum internacional “A l’ombra d’un lleó” i el dimecres 29 de novembre de 10.00 a 12.00 hores la "Trobada periodística" de l'alumnat de Periodisme amb Carmen Alborch, Es tracta d’un acte obert al públic en general que es realitzarà al Saló de Graus Enric Valor de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació

 

Finalment, a la Facultat de Ciències Socials, dijous 30 de novembre a les 12.30 hores es celebra la Jornada sobre violència masclista organitzada per la Delegació per a la Integració de Persones amb Discapacitat i a les 19.30 hores es presenta l'informe de 2016 de feminicidio.net

 

 

 

 

Llista d'enllaços: