Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La Universitat de València i la Conselleria de Sanitat impulsen l’interès de l’estudiantat adolescent per les científiques

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 1 de març de 2024
 

La Universitat de València (UV) i la Conselleria de Sanitat han lliurat hui els premis de la VII edició del concurs de vídeos “De major vull ser com…”, dirigit a estudiantat d’Educació Secundària Obligatòria (ESO), Batxillerat i Formació Professional (FP), i que té per objectiu identificar i investigar referents de dones o col·lectius de dones en disciplines científiques, tecnològiques i innovadores. L’esdeveniment s’ha celebrat al Saló d’Actes del Rectorat de la UV.

Sanitat ha participat a través de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), l’Institut de Recerca Sanitària (INCLIVA), l’Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL) i l’Institut de Recerca Sanitària La Fe de València (IIS La Fe).

Aquesta edició ha comptat amb 32 centres de la Comunitat Valenciana, que han aportat 89 vídeos i 350 alumnes, fet que suposa un rècord de participació. L’alumnat ha presentat peces audiovisuals que reivindiquen les aportacions de 102 científiques com Margaret Wilcox, que va inventar el sistema de calefacció per a automòbils, o OlufunmilayoOlopade, oncòloga d’origen nigerià que va descobrir que les dones afroamericanes solien desenvolupar càncer de mama a edats més primerenques que les caucàsiques.

En la categoria de millor guió han guanyat els vídeos “Mujertenías que ser” del Col·legi San Joséy Santa Ana de Torrent i “Trenquem el sostre de vidre” de l’IES Blasco Ibáñez de València. En la categoria de millor producció audiovisual els vídeos guanyadors han estat “Volar” del Julio Verne School de Torrent i “Carta a suhija” de l’IES Pere Boïl de Manises.

Finalment, en la categoria de vídeo més innovador per la selecció del personatge, els premiats han estat “Estrellas de oriente” de l’IES Cid Campeador de València que destaca el paper d’AnandibaiGopalraoJoshi com a pionera a la medicina índia i “GitanjaliRao, científica referent per als adolescents” de l’IES Malilla de València que explica el dispositiu per detectar la presència de plom a l’aigua que ha inventat aquesta jove científica nord-americana. També s’han lliurat dos reconeixements accèssits als vídeos “Probablemente estaré equivocada” del Col·legi Engeba de València i “Siemprehayreferentes” de l’IES Vicent Andrés Estellés de València.

A més, els equips guanyadors dels dos premis del vot del públic han estat els següents: en la modalitat d’ESO i Cicle bàsic d’FP, han estat el vídeo “Las chicas del Eniac” de l’IES Canónigo Manchón de Crevillent amb 826 vots, mentre que, per a Batxillerat i cicle mitjà i superior d’FP, el vídeo guanyador ha estat “Fa uns quants anys...” de l’IES Jaume II El Just de Tavernes de la Valldigna (873 vots).

Pel que fa a la dotació dels premis, es destinaran 1.000 euros a la compra de material científic i/o tecnològic per part del centre educatiu al qual pertanyen els/les creadors/es del vídeo i 1.000 € seran per als i les joves que han participat en la seua elaboració i que també es destinaran a la compra de material tecnològic o educatiu.

Durant la gala, presentada per la biomèdica i divulgadora científica de Big Van Ciència, Helena González, s’han lliurat els 6 premis als vídeos guanyadors, que s’han visionat en l’acte mateix. 

 

La gala

L’acte serveix d’unió entre la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, l’11 de febrer, i el Dia Internacional de la Dona, que se celebra el 8 de març. Sylvia Martínez, Vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la UV, ha inaugurat l’acte agraint la participació a l’alumnat i el professorat, i emfatitzant que els i les joves que han elaborat els seus vídeos “sou les científiques i els científics del futur”.

A l’esdeveniment han assistit Mariola Penadés, directora general de Recerca i Innovació de la Conselleria de Sanitat, qui ha recordat: “la ciència és una forma de vida”; Palmira Muñoz, cap de la Unitat d’Igualtat de la Subdirecció General del Gabinet Tècnic de la Conselleria de Sanitat; Mónica Pont, directora gerent de la Fundació Fisabio; Sylvia Martínez, vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives de la UV; Elena Bertomeu, directora gerent d’ISABIAL; Ainhoa Genovés, directora gerent de l’IIS La Fe; i Vicente de Juan, director gerent d’INCLIVA.

A més, Penadés, en nom de la Conselleria de Sanitat, ha lliurat uns reconeixements a una sèrie de treballs en matèria de gènere realitzats per les institucions organitzadores (ISABIAL, INCLIVA, IIS La Fe, Fundació Fisabio, UV) i el Centre de Investigació Príncep Felip (CIPF), i la Fundació Hospital General de València. El director dels Premis Rei Jaume I, Javier Quesada, també ha donat unes paraules de motivació a l’estudiantat.

 

Veus expertes

El concurs “De major vull ser com…” va arrancar el 2018 a càrrec de la Fundació Fisabio i any rere any ha anat guanyant participació fins a arribar a aquesta setena edició.

Enguany, el jurat que ha valorat els vídeos guanyadors està integrat per expertes en comunicació científica i estudis de gènere com Oti Rodríguez, tècnica de Comunicació de la Universitat d’Alacant; Delfina Roca, responsable de la secció de coordinació de Divulgació Científica de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Universitat de Múrcia i Leonor Goicoechea, agent d’igualtat i formadora en gènere d’Associació per la Coeducació.

D’altra banda, el jurat també conformaven una persona representant de cada entitat organitzadora. Així, ha comptat amb Patricia Souto, tècnica audiovisual de la Universitat de València; Andrea Blanco, tècnica de comunicació de Fisabio; Javier Ripoll, coordinador de l’Àrea d’Informàtica de l’Institut de Recerca de La Fe; Olga María Rivero, investigadora emergent Miguel Servet al Grup de Recerca en Psiquiatria i Malalties Neurodegeneratives de l’Institut de Recerca Sanitària INCLIVA i Ana Tobarra, tècnica de qualitat de l’Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant.

Aquesta activitat compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), als projectes FCT-22-18813 i FCT-22-18209.

 

Peus de fotografia annexos:

Sylvia Martínez, vicerectora d’Igualtat, Diversitati Polítiques Inclusives de la UV ha inaugurat la gala del Concurs de vídeos “De major vull ser com…”.

Equips premiats. 

Imatges: