Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La Universitat commemmora el Dia Internacional de les Dones

  • Unitat d'Igualtat
  • 1 de març de 2024
 

La Universitat de València ha celebrat, com cada any, el Dia Internacional de les Dones amb una programació cultural i de sensibilització que ha arrancat els dies previs al 8 de març, dia de la commemoració, i que s’allargarà vàries setmanes.

Dins dels actes institucionals el mateix divendres 8 de març s'ha realitzat una concentració a l'edifici del Rectorat així com la lectura del manifest per part de la rectora Mavi Mestre a les 12 hores.

Aquest any, l'acte central s'ha dedicat a analitzar com apareix i es conforma un discurs misogin a la manoesfera, eixa barreja d'espais virtuals. “Streamers i youtubers: dones desfent el masclisme” ha estat el títol de la taula rodona del passat 5 de març a la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació i que va comptar amb Elisa García-Mingo i Silvia Díaz Fernandez, autores de l'estudi: Jóvenes en la Manosfera. Influencia de la misoginia digital en la percepción que tienen los hombres jóvenes de la violencia sexual. A l’acte van intervindre també Miare, Mery Soldier i Jen Herranz, streamers i creadores de contingut que varen compartir experiències del que han viscut i abordaran de quina manera la creació de continguts feta per dones genera que s’avance en la igualtat.

El Vicerectorat de Cultura i Societat també ha projectat una sèrie d’activitats dins dels actes amb motiu del 8 de març i en aquest sentit, al Centre Cultural de la Nau a partir del 12 de març es farà la primera gran retrospectiva de l’artista Manuela Ballester.

Un dia més tard, a La Nau de la Universitat, a les 18 hores, amb motiu de l’exposició Arxiu ecologista. Memòria i cultura visual de l’ecologisme a València des dels anys 70 es farà una taula redona amb dones que han estat referents en la història del moviment ecologista valencià, amb la voluntat de donar un fil narratiu alternatiu al conegut fins a l’actualitat que ha estat format fonamentalment per veus masculines.

D’altra banda, en el programa Universitat-societat ha arribat a Aras de los Olmos, l’exposició Astrònomes, sobre les dones que han dedicat les nits i els dies a l’estudi de l’astronomia. També les aules culturals de la Universitat de València organitzen activitats sobre la igualtat.  L’Aula de Còmic presentarà el dia 22 de març la biografia de l’artista Georgia O’Keeffe a través de la mirada de María Herreros.

La Sala Matilde Salvador alça el teló amb espectacles que tenen la dona de protagonista a través de la programació de l’Aula d’Arts Escèniques.  Els dies 13 i 14 de març, Cave Canem representarà l’obra Katherine Macbeth. Després hi haurà  un col·loqui.

L’Aula de Música, en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat, ha programat diveross concerts tant al Col·legi Major Rector Peset com a la Capella de la Sapiència, de la Nau amb dones comporsitores i intèrprets.

Durant tota la setmana han estat als diversos campus les taules informatives del voluntariat de l’Espai Violeta amb jocs i accions de sensibilització com el Quiz-Donai el rosco feminista.

Els centres també han estat protagonistes en la programació que amb motiu del Dia Internacional de les Dones ofereix la Universitat de València.

A la Facultat de Socials s'han realitzat una conferencia i taula rodona “activisme femení: rebels amb causa” amb les il·lustradores Silvia Ferrer i María Herreros i la taula redona “Sororitat i emprenedoria femenina: creació de noves empreses amb impacte social”.

Amb motiu del 8 de març, dia internacional de la dona, la Comissió d'Igualtat de la Facultat de Dret ha organitzat també una jornada per analizar la discriminació de les dones a la carrera judicial amb les intervencions de  María José Añón, Catedràtica de Filosofia del Dret; Luis Jimena, Catedràtic de Dret Constitucional, Elena Martínez García, Catedràtic de Dret Processal i Ruth Mestre, professora Titular de Filosofia del Dret. A continuació, la catedràtica de Dret Penal, Paz Lloria; i el Professor Titular de Dret Penal, Alberto Alonso, varen parlar sobre assetjament, igualtat i convivència, amb motiu de l'aprovació del Codi de Convivència i Bones Pràctiques de la Universitat.

La Comissió d'Igualtat de la Facultat d'Economia ha organitzat també els actes que commemoraran el Dia Internacional de les Dones durant aquesta setmana amb el lliurament de guardons al XI Premi d'Igualtat JJ Ponce "Una imatge per a la igualtat" i el VI Concurs de Publicacions sobre Gènere.

Al campus de Blasco Ibáñez, la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació ha concentrat una quinzena de propostes fins al 21 de març.  La presentació de “Flamarades sortiran” una antologia de poesia catalana feminista, tallers d’autodefensa, la creació d’un mural col·lectiu o la presentació de la nova guia de la Universitat de València “Igualtat en el Llenguatge” a càrrec del grup Lingualitarias.

Des del Deganat de la Facultat de Geografia i Història han impulsat la I Jornada interfacultativa del Campus de Blasco Ibáñez dedicada a la investigació amb perspectiva de gènere per donar a conèixer els projectes de recerca i el grups d’investigació que hi ha en les diferents àrees de coneixement del Campus, intercanviar metodologies i resultats, i fins i tot poder generar futures col·laboracions interdisciplinars. La jornada serà el 26 de març a la Facultat de Geografia i Història i la data límit per a l’enviament de propostes és el dilluns 11 de març.

La Comissió d'Igualtat de la Facultat de Fisioteràpia ha realizat un taller sobre Sexe i Gènere, impartit per la professora de la Universitat de València, María Dolores Gil Llario i el professor de la Universitat Jaume I Rafael Ballester Arnal. I també la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació ha concentrat  videofòrums, jornades sobre dones i presons, espectacles de dansa i l’obra de teatre ¡Viva la vulva que nos parió! amb la interpretació d’una pallassa per trencar tabús sobre sexualitat femenina.

"Altres formes de resposta diferent davant les guerres. Dones que treballen per la construcció de la pau"  ha estat la proposta de la Facultat de Psicologia i Logopèdia amb integrants de les Dones de Negre i de l’activista pacifista israelí Naama Farjoun. La Facultat de Medicina, Matemàtiques, Química s'han sumat amb la participació estudiantil amb xerrades i tallers durant aquesta setmana del 8 de març.

D’altra banda, UVGandia ha programat el concert del 𝑪𝒐𝒓 𝒅𝒆 𝑫𝒐𝒏𝒆𝒔 '𝑨 𝒄𝒂𝒖 𝒅'𝒐𝒓𝒆𝒍𝒍𝒂' i, finalment, i per primera vegada, el parc científic de la Universitat s'ha sumat a la programació institucional amb motiu del Dia Internacional de les Dones amb un acte el mateix divendres, 8 de març amb la conferència "La bretxa salarial de gènere que no veiem. Un desafiament per a les polítiques d'igualtat”, a càrrec de la professora Marcela Jabbaz Churba.

 

Tot el calendari d’activitats previstes, en permanent actualització es pot consultar a: https://go.uv.es/4OtONkd

Imatges: