Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

La Universitat ofereix tallers gratuïts sobre Menstruació Digna per sensibilitzar sobre la salut sexual femenina

  • 22 de març de 2021
Image de la noticia

 

“Dignitat menstrual, Parlem sense bragues pel mig”, és el títol del pla formatiu que arranca el proper dilluns, 19 d’abril, amb tallers de formació i sensibilització sobre l’abordatge d'una funció biològica, com és la menstruació, des de diferents perspectives globals, socials i culturals, fruit de les ajudes de la Cátedra UNESCO per accions d’Educació per al Desenvolupament, Ciutadania Global i Sensibilització, i que compta amb el suport de la Unitat d’Igualtat,

 

Aquest projecte formatiu té l’objectiu de sensibilitzar la comunitat universitària sobre diferents problemes relacionats amb la salut sexual de la dona tant de col·lectius vulnerables de casa nostra com en crisis humanitàries i tenint com a eix principal la dignificació de la menstruació. Consta de tallers en diversos centres per tal de sensibilitzar i formar agents de salut menstrual procedents de la comunitat universitària i també la celebració d’una Jornada commemorativa amb motiu del Dia Internacional d'Acció per a la Salut de les Dones del proper 28 de maig de 2021.

 

“Co(ñ)oce tu ciclo menstrual” és el primer dels tallers que aborda quina relació tenim amb la menstruació, els mites i creences al voltant del cicle menstrual, aspectes fisiològics i serà impartit per Esperanza Gil. És Psicòloga, Sexòloga clínica i Educadora en Sexualitat. Dirigeix l'Institut Valencià d'Educació Sexual des del qual dissenya i implementa programes per a tota la població des d'una perspectiva integral, basada en coneixements científics des de la perspectiva de gènere i la diversitat sexual. Promociona l'Educació Menstrual i els Drets Sexuals a través de cadascuna de les seves accions.

Aquest taller es pot realitzar en els tres campus de la Universitat de València. En concret, el mateix dilluns, 19 d’abril a la Facultat de Farmàcia, dilluns 26 d’abril a la Facultat de Medicina i dimarts, 26 d’abril a la Facultat de Ciències Socials, tots tres tallers a les 15 hores.

Allò personal és polític, deia Kate Millet, i menstruar, segons es planteja en aquesta iniciativa formativa, també ho és. De fet, el segon dels tallers: “Cos Social: aspectes polítics del Cicle Menstrual” es pregunta com dignificar la menstruació en un sistema patriarcal i capitalista que invisibilitza i patologiza aquest procés. Un taller que aborda la influència del patriarcat i del capitalisme en el cos i la salut de les dones, que analitza el feminisme i biaixos de gènere en la medicina, la invisibilitat al tabú científic i que serà impartir per la treballadora social i coach menstrual, Carolina Ruiz.

Actualment porta el projecte en marxa "Orgull Premenstrual" relacionat amb resignificar el cicle menstrual des d'una perspectiva integradora i feminista i “Educació menstrual per a joves” on organitza tallers en diferents Centres Municipals de Juventut, de la Comunitat Valenciana.

El tercer dels tallers. “Activisme per a una Menstruació Digna” tracta de de la menstruació d'aquelles dones que viuen en contextos pobres o en crisis humanitàries, on podríem parlar de pobresa menstrual, és a dir, la falta d'accés a productes sanitaris, educació sobre higiene menstrual, banys, instal·lacions o gestió de les deixalles. Les talleristes Maria Escalona i Mila Font, compartiran exemples concrets d'iniciatives que s’han posat en marxa a València per solidaritzar-se amb dones refugiades a les illes gregues.

Maria Escalona, és activista menstrual i pels Drets Humans. Llicenciada en Belles Arts va iniciar en 2017  un projecte feminista que ajuda amb materials higienicosanitaris per a la menstruació de dones refugiades en els campaments de Grècia i frontera Síria.

Mila Font és treballadora humanitària. Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de València, ha treballat des de l'any 1994 en diversos països africans, principalment en situacions de conflicte i postconflicte per a l'organització no governamental Metges sense Fronteres i per a la Comissió Europea a les àrees de governabilitat, Drets Humans, gènere i sector privat. En l'actualitat és la delegada per a Catalunya, Comunitat Valenciana, Balears i Regió de Múrcia de l'organització Metges Sense Fronteres.

Tant el segon com el tercer dels tallers es realitzaran el mateix dia en cada campus entre les 15 i les 18 hores. Dimecres 21 d’abril, a la Facultat de Farmàcia, dimecres, 28 d’abril a la Facultat de Medicina i dijous, 29 d’abril a la Facultat de Ciències Socials.

El termini d’inscripció ja està obert : https://encuestas.uv.es/index.php/244812?lang=es

 

Llista d'enllaços: