Els Grups d'Investigació de la UV (GIUV), regulats al capítol I del Reglament ACGUV48/2013, pel qual es desenvolupa el procediment per a la creació d’estructures d’investigació, són estructures bàsiques d'organització i desenvolupament de l'activitat investigadora, resultat de la agrupació d'investigadors, lliure i voluntària, per raons de coincidència estable en els seus objectius, infraestructures i recursos, compartits entorn d'unes línies d'investigació comunes, afins o complementàries amb compromís temporal d’estabilitat, consolidació i treball conjunt, i capacitat de finançament sostenible.
Els Grups d’Investigació inclosos en l’àmbit d’aplicació de l'esmentat Reglament estan inscrits al Registre d’Estructures d’Investigació de la Universitat de València (REIUV), sota la dependència del Vicerectorat d’Investigació. La seua informació bàsica pot consultarse en aquesta pàgina web.
Participants
Les dades relatives als grups d'investigació que figuren en els diferents mitjans de difusió de la informació que s'utilitzen no suposaran, en cap cas, un pronunciament ni un compromís respecte de la vinculació laboral o acadèmica de les persones que figuren, amb la Universitat de València, sent la seua inclusió responsabilitat exclusiva de els/as directors/as dels grups. La seua actualització es realitzarà a petició de les persones interessades.
.
- Grups inscrits al Registre d'Estructures d'Investigació de la Universitat de València - REIUV
Referència del grup:
Descripció de l'activitat investigadora: L'activitat investigadora se centrarà en les següents línies d'investigació:
Desenvolupament i implementació de la Qualitat i Seguretat en els aliments.
Elucidació, cerca i estudi d'extractes i/o compostos bioactius d'origen alimentari.
Desenvolupament de nous productes alimentaris.
Investigació bàsica i aplicada mitjançant el desenvolupament i estudi d'assajos clínics en l'àmbit de les patologies associades a la Nutrició.
Desenvolupament de noves eines basades en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) per al seu ús en Educació Alimentària a nivell docent i assistencial.
Avaluació antropomètrica, nutricional i ajudes ergogèniques en l'esport.
Pàgina Web:
Objectius cientificotècnics: - Analisis y control de alimentos
- Desarrollo de la Educacion Alimentaria como herramienta de prevencion y tratamiento de patologias asociadas a la Nutricion
- Estudio de la Nutricion en lo referente al estado nutricional y la ingesta de alimentos en grupos de poblacion y pacientes con diversas patologias
- Determinacion de nuevos biomarcadores en patologias nutricionales
- Nuevas tecnicas aplicadas en gastronomia
Línies d'investigació: - Qualitat i seguritat alimentaria.Control microbiològic d'aliments. Sistemes de traçabilitat i APPCC. Anàlisi de contaminants mitjançant cromatografia líquida-espectrometria de masses: estudi de tècniques d'extracció, desenvolupament de mètodes analítics, interpretació de dades analítiques amb ús de tècniques quimiomètriques.
- Estudi d'extractes i/o compostos bioactius d'origen alimentari.Assajos de la funcionalitat i biodisponibilitat en cultius cel·lulars i in vitro. Anàlisi metabolòmic (CL-EM) i interpretació dels resultats (Foodomic), caracterització de compostos bioactius, avaluació de l'estabilitat en matrius, biodisponibilitat in vitro de compostos bioactius.
- Desenvolupament de nous productes en la indústria agroalimentària.Disseny i adaptació de nous productes alimentosos a partir d'aliments tradicionals, enriquiment/fortificació d'aliments, valoració de la composició nutricional de productes alimentosos i la seua millora, estudi de nous materials, estudi de l'estabilitat.
- Estudis clínics.Valoració/intervenció nutricional:
Estudi de funcionalitat de compostos bioactius en pacients amb determinades patologies i/o tractaments; estudis retrospectius i prospectius poblacionals.
Disseny i desenvolupament de productes alimentaris dirigits a grups de població seleccionats.
- Tecnologies de la informació i la comunicació.Disseny d'eines basades en les TIC en l'àmbit docent, assistencial i sanitari.
- Avaluació antropomètrica, nutricional i d'ajudes ergogèniques en l'esport.Avaluació de la composició corporal, l'estat nutricional i l'eficàcia de substàncies que augmenten el rendiment esportiu. Avaluació i desenvolupament de productes destinats a l'ajuda ergogènica i l'alta competició.
Components del grup:
CNAE: - Ensayos y análisis técnicos.
- Investigación y desarrollo experimental en biotecnología.
- Otra investigación y desarrollo experimental en ciencias naturales y técnicas.
- Educación universitaria.
- Actividades hospitalarias.
- Otras actividades sanitarias.
- Elaboración de preparados alimenticios homogeneizados y alimentos dietéticos.
- Fabricación de productos para la alimentación de animales de granja.
Estructura associada: - Institut Universitari de Ciència dels Materials (ICMUV)
Paraules clau: - Microbiologia, contaminantes, trazabilidad, desarrollo analitico, interpretacion resultados, control de calidad
- Bioactividad, biodisponibilidad, foodomica, estabilidad, caracterización, análisis, cromatografía
- Nuevos productos, diseño, enriquecimiento, composicion nutricional, envases, biomateriales, Materiales, Implementación
- Valoracion nutricional, intervencion, patologias nutricionales, estudios in vivo, estudios in vitro
- Videos educativos, material didactico de educacion alimentaria, tecnologia de la informacion y la comunicacion, redes sociales,plataforma de divulgación
- Antropometria, nutricion deportiva, ayudas ergogénicas, aumento del rendimiento deportivo