L’Aula de Còmic de la Universitat de València conclou l’any amb Paco Roca

  • Servicio de Cultura Universitaria
  • 19 diciembre de 2023
 
Imagen de la noticia

El pròxim dimecres, 20 de desembre, a les 19 hores, l'Aula de Còmic de la Universitat de València conclou les activitats de 2023 amb un col·loqui amb Paco Roca i Rodrigo Terrasa, a propòsit de la seua última novel·la ‘El abismo del olvido’. L'acte, que tindrà lloc a l'Aula Magna del Centre Cultural La Nau, serà moderat per Álvaro Pons, responsable de l'Aula de Còmic.

‘El abismo del olvido’ és una obra basada en fets reals. El 14 de setembre de 1940, 532 dies després del final de la Guerra Civil espanyola, José Celda va ser afusellat pel règim franquista juntament amb uns altres 11 homes a la tàpia del darrere del cementeri de Paterna, a València, i enterrat amb ells en una fosa comuna. Més de set dècades més tard, i després d’una llarga travessia, Pepica, la filla de José, una anciana ja octogenària que tenia 8 anys quan van matar son pare, va aconseguir finalment localitzar i recuperar les seues despulles per restaurar la seua dignitat. En la batalla personal de Pepica Celda contra l’oblit va ser decisiu el paper de Leoncio Badía, un jove republicà que havia sigut condemnat temps enrere a treballar com a enterrador al cementeri del seu poble. Tot jugant-se la pell, Leoncio, un home obsessionat amb el sentit de la vida i l’ordre de l’univers, havia col·laborat durant anys i en secret amb les vídues dels represaliats de la guerra per identificar-ne els cadàvers, enterrar-los de la manera més digna possible, localitzar les foses i amagar missatges entre les seues restes, convençut que algun dia algú els podria traure d’allí. Paco Roca viatja al passat amb El abismo del olvido per recuperar, junt amb Rodrigo Terrasa (que té un paper important de documentació i aportació d’idees), la història real de Leoncio i de José, exemple de les desenes de milers d’espanyols que van ser represaliats salvatgement després del final de la contesa a Espanya. També acompanya, però, Pepica Celda en el seu punyent laberint que intenta desentranyar les misèries d’un país obsessionat a menystenir la seua memòria.

Paco Roca (València, 1969) és un dels autors de còmic més reconeguts i premiats d'Espanya, Encara que el seu treball se centra en els còmic, compagina el seu temps amb la il·lustració i les xarrades i tallers. En el terreny dels còmics, la seua obra s’ha traduït a una dotzena de països. Entre la seua bibliografia, publicada per Astiberri, destaquen: ‘El juego lúgubre’, ‘El Faro’, ‘Arrugas’, ‘Las calles de arena’, ‘El invierno del dibujante’, ‘Memorias de un dibujante en pijama’, ‘El integral’, ‘Los surcos del azar’, ‘La casa’, ‘La encrucijada’, ‘El tesoro del Cisne Negro’, ‘El dibujado’, creat inicialment per a les parets de l’IVAM, ‘Regreso al Edén’ i ‘El abismo del olvido’, la seua darrera novel·la gràfica. Els seus còmics han sigut guardonats dins i fora d’Espanya amb, entre altres, el Premi Nacional del Còmic 2008, el Goya al millor guió adaptat per ‘Arrugas’ el 2011, l’Excellence Award de Japó, l’Inkpot Award en la Comic-Con de San Diego el 2019 o l’Eisner 2020 a la millor obra estrangera. Paco Roca ha rebut la Medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts 2021 del Ministeri de Cultura del Govern d’Espanya i al maig de 2023 li van concedir el Premi al Mèrit Cultural Ciutat de València.

Rodrigo Terrasa (València, 1978) és periodista del diari ‘El Mundo’ des de fa 22 anys. La seua afició pel bàsquet va fer que la seua primera feina com a periodista fora en el diari esportiu ‘Superdeporte’, des d’on va fer el salt el 2001 a la delegació d’’El Mundo’ a València. Ha signat cròniques esportives, entrevistes, informació política i reportatges. El 2007 va començar a treballar en l’edició digital del periòdic i el 2015 es va traslladar a la redacció central a Madrid. En l’actualitat és reporter de ‘Papel’, la revista del diari ‘El Mundo’. El 2021 va publicar el seu primer llibre, La ciudad de la euforia (Libros del KO), una crònica periodística sobre els anys de la corrupció a la Comunitat Valenciana.

Durant l'any 2023, l'Aula de Còmic ha mantingut la seua activitat amb 10 presentacions d'obres al Centre Cultural La Nau, quatre activitats als campus, l'organització de les XII Jornades del Còmic, V Jornades d’I· lustració i el Tenderete, amb més de 7000 assistents en total, així com la participació a SocioCómic i FisioCómic. A més, va posar en marxa les exposicions Berlanga i el Còmic, María Herreros i El Víbora.