UVSostenibilitat,UVSostenibilitatUniversitat de València,Universitat de València Logo del portal

FINANCES ÈTIQUES

 

Presentació conceptual

 

Tots utilitzem serveis financers. Tinguem o no molts estalvis o productes financers contractats, les decisions sobre on està els nostres diners sempre tenen un gran impacte en la justícia social i ambiental.

 

La banca tradicional, que inclou a totes les grans entitats del nostre país, opera amb l'únic objectiu de maximitzar els beneficis. A més, bona part de les principals entitats està molt qüestionada per pràctiques com ara la seua responsabilitat en qüestions com els desnonaments o en el finançament per al complex militar-industrial. Pots veure informació sobre aquest tema ací

 

No obstant això, existeix tot un conjunt d'entitats que pertanyen a les anomenades “finances ètiques” i que tracten de combinar la rendibilitat amb la responsabilitat social, la cura del medi ambient, la posada en el centre de les necessitats reals de les nostres vides, la transparència, la participació i el suport a l'economia real.

 

Aquestes entitats ens permeten proveir-nos de serveis financers i bancaris al mateix temps que contribuïm a la transformació del nostre model econòmic i social cap a un altre més just i sostenible. Aquestes entitats poden ser bancàries (operen com a bancs convencionals, amb llicència del banc d'Espanya); parabancàries (donen serveis financers amb normalitat, però són bancs sinó un altre tipus d'entitats, com a cooperatives de serveis financers); d'assegurances; o d'un altre tipus (com a entitats de micromecenatge o de foment de les finances ètiques).

 

Algunes recomanacions concretes

 

El més senzill per a tindre serveis financers més ètics i justos és passar-se a un banc ètic. Fer-se client és tan fàcil com fer-se client de qualsevol altre banc, i els serveis són equivalents: tenen algunes oficines físiques, emeten targetes de crèdit/dèbit i ofereixen tots els serveis per Internet, com qualsevol altre banc convencional (però de manera més ètica). Alguns exemples estesos són Triodos Bank i Fiara, encara que hi ha alguns més. Pots també tindre els teus estalvis en altres entitats que donen serveis financers que, encara que no siguen bancs llicencia del Banc d'Espanya, són igualment fiables i generalment molt participatius i connectats amb el món associatiu, com Coop 57. Tens aquestes i altres opcions en aquest llistat d'entitats de finances ètiques.

 

Pots també contractar les teues assegurances en entitats que estan compromeses amb pràctiques ètiques. Per a això existeix el segell *EthSi (veure baix), que certifica aquest compromís. Ací tens un llistat d'entitats d'assegurances certificades.

 

Finalment, pots donar suport a entitats que impulsen de l'un o l'altre manera les finances ètiques. Per exemple, si vols donar suport a projectes transformadors o fer tu una campanya de micromecenatge, pots emprar http://www.goteo.org/Pots també donar suport al treball d'entitats o de xarxes associatives que traven de difondre i promocionar les finances ètiques, com la Xarxa Enclau o l'Observatori de les Finances Ètiques.

 

A més de la informació anterior, tens un ampli catàleg general de productes i serveis oferits per la banca ètica ací.

 

Segells que intervenen

 

El segell europeu EthSI (Ethical and Solidarity Based Insurance) és un distintiu que valora la qualitat en la gestió de les companyies d'assegurances, les corredories i els gestors, i que també certifica els productes asseguradors de les entitats registrades. El segell posa en valor la gestió ètica de l'organització respecte a les inversions i a la responsabilitat social, així com el foment de la sostenibilitat social i ambiental i la transparència. Pots veure més informació ací.

 

Altres recursos

Fiare Banca Ética https://www.fiarebancaetica.coop/

FETS-Finançament Ètic i Solidari https://fets.org/que-es-fets/

En Clau. Xarxa per al finançament alternatiu https://enclau.org/

Caixa Popular https://www.caixapopular.es/va