Logo de la Universitat de València Logo Recerca i Transferència Logo del portal

Coneixements previs, resultats i explotació

En els contractes art. 60 i, en general en tots aquells contractes o convenis on vaja a desenvolupar-se alguna activitat susceptible d'apropiació de drets, hem de tindre en compte alguns conceptes:

 

Coneixements previs: és tot resultat o coneixement adquirit pel personal de la universitat amb anterioritat a la realització del projecte i propietat de la universitat. Poden ser resultats preexistents i concrets (know-how, patent, programari, model d'utilitat, etc.) necessaris per al desenvolupament dels treballs o l'explotació del resultat o bé experiència provada, que són les capacitats desenvolupades pel grup d'investigació i que permeten dur a terme les tasques del projecte.
És imprescindible tindre clar l'objecte del contracte i els coneixements previs que es posseeixen i que estaran implicats en el desenvolupament dels treballs. Aquests han de quedar clarament reflectits en el contracte i se cedeixen per al desenvolupament dels treballs, no per a la seua explotació. Si es desitgen usar per a l'explotació de resultats i si s'està en condicions de cedir-los, el contracte haurà de contemplar la possibilitat de llicència a canvi d'una contraprestació econòmica o negociar-se després.

 

Resultats del projecte: aquells que apareixen identificats com a tals en els informes o lliurables facilitats a la part contractant. 

 

Propietat industrial i intel·lectual

-    Si es tracta de resultats objecte de propietat intel·lectual, durant la negociació del contracte s'ha de tindre clar quin tipus d'obra és i qui participa en la seua creació, per a determinar els drets sobre la seua titularitat. Els drets de propietat intel·lectual que se cedeixen en un contracte a un tercer, són els drets d'explotació. El dret moral pertany a l'autor o autors que han creat l'obra.

-    Si són resultats objecte de propietat industrial i conforme a l'art. 21 de la Llei 24/2015, de 24 de juliol, de Patents, el titular dels drets per a les Invencions realitzades pel personal investigador en l'exercici de les funcions que els són pròpies, qualsevol que siga la naturalesa de la relació jurídica per la qual estiguen vinculats a elles serà de la Universitat. S'exceptuen de la norma els contractes art. 60, on haurà de constar a qui pertany la titularitat dels resultats. Independentment de qui pertanguen els resultats, els inventors que hagen obtingut el resultat figuraran com a tals en les patents o models d'utilitat.

 

A qui pertanyen els resultats

En el contracte ha de quedar reflectit a quina part pertany la titularitat dels resultats, o si es comparteix la seua titularitat i les condicions d'explotació. A més, s'ha d'establir a qui correspon realitzar els tràmits de protecció, així com el procediment per a fer efectiu el mateix.

L'art. 145 dels Estatuts de la UV indica que la titularitat dels resultats pertany a la institució, llevat que siga conseqüència de la participació en contractes, convenis, programes o plans d'investigació que establisquen una destinació diferent dels resultats obtinguts. Així que en els contractes art. 60, es poden donar diverses possibilitats: que els drets de propietat i/o explotació pertanguen a l'empresa, a la UV, o a totes dues parts conjuntament, depenent de les aportacions de les parts.

En general, per als contractes d'I+D cal tindre en compte les següents consideracions:

1.    Si l'entitat contractant finança totalment la investigació a preu de mercat més un benefici a determinar, és raonable que siga la propietària dels drets de propietat i de la seua explotació.

2.    Si la part contractant aporta un finançament que no cobreix la totalitat del cost projecte, o aquest es basa en coneixements o tecnologies que prèviament tenia la universitat, la universitat pot retindre la propietat de resultats en tot o en part i concedir a l'entitat contractant una llicència d'ús en condicions que compensen la seua aportació al projecte. Es podria també negociar una contraprestació econòmica addicional per a la universitat, a canvi de la propietat per a l'entitat contractant.

3.    En projectes d'investigació col·laborativa el desitjable és que els drets sobre els resultats pertanguen a la part que els genera. Si és inevitable compartir la propietat, caldrà pactar les proporcions de titularitat que corresponguen a cada part, a través d'un contracte de cotitularidad i explotació de resultats. L'habitual és concedir a l'altra part, la possibilitat d'explotar la part de la tecnologia o coneixement propietat de la UV a canvi d'una contraprestació.

4.    En el cas que un contracte finançat per l'entitat contractant tracte d'optimitzar una tecnologia protegida per la universitat, els resultats i la titularitat dels drets de propietat resultants d'aquest contracte haurien de ser de la universitat. L'entitat contractant, sobre la base dels recursos aportats, podria adquirir una opció preferent de llicència sobre aquests.

5.    En el cas dels contractes d'Estudi o Assessorament, solen entregar-se informes objecte de propietat intel·lectual que seran propietat de l'entitat contractant, i no suposen cap mena de cessió o llicència de capacitats o resultats d'I+D del grup d'investigació de la universitat.

6.    Per al cas particular dels contractes de formació, la informació científica-tècnica utilitzada serà propietat del PDI que haja elaborat el material docent.

7.    En el cas de projectes amb subvencions públiques:

o    Si la subvenció la rep l'entitat contractant i subcontracta a la universitat, la titularitat de resultats s'haurà de negociar com un contracte art. 60 habitual, conforme als punts anteriors. 
o    Si la subvenció la rep la Universitat, els resultats li pertanyen i l'altra part podrà accedir a aquests mitjançant el pagament d'una compensació justa o llicències.
o    Si parlem de projectes col·laboratius, caldria procedir conforme l'indicat en el punt 3.

8.    En qualsevol cas, si l'entitat contractant propietària o copropietària dels resultats, no estiguera interessada en algun d'ells, s'ha de incloure en el contracte la possibilitat que la UV puga obtindre autorització per a protegir-lo al seu nom i cedir-lo o llicenciar-lo a qui li puga interessar.

9.    Quan en l'execució d'un projecte es generen resultats que puguen ser protegibles i/o explotables, el PDI responsable haurà de comunicar-ho a la Secció d'I+D+i Contractada com més prompte millor.

És important saber que, per a evitar la competència deslleial i sotmetre's a les regles de la competència que s'estableixen en el Tractat de la UE (Marco Comunitario sobre Ajudes Estatals d'I+D+i (C323/12), perquè els drets sobre els resultats i la seua explotació pertanguen a l'entitat contractant, la universitat ha de prestar el seu servei a preus de mercat o a un preu que reflectisca íntegrament els seus costos, més un marge raonable.

 

Qui pot explotar: drets d'explotació i regulació de regalies

1.    La UV sempre retindrà una llicència no exclusiva, no transmissible i gratuïta per a l'ús dels resultats amb finalitats d'investigació i docència.

2.    Important diferenciar entre l'ús dels coneixements previs o resultats generats durant el desenvolupament del projecte, de la seua explotació. Normalment els coneixements previs i els resultats se cedeixen entre les parts de manera gratuïta per a desenvolupar el projecte.

3.    Si els coneixements previs són necessaris per a l'explotació del resultat, la universitat podrà concedir a la part contractant una llicència no exclusiva i intransferible a canvi d'una contraprestació econòmica. És important saber si aqueixos coneixements estan en disposició de ser llicenciats (paleses llicenciades en exclusiva a una altra entitat contractant no es podrien llicenciar). 

4.    Si l'entitat contractant és titular dels resultats, però la seua contribució al projecte no s'ha correspost amb el cost del mateix més un marge raonable de beneficis, llavors l'entitat contractant hauria de satisfer a la universitat l'oportuna regalia. 

5.    Si la universitat és titular en tot o en part dels resultats del projecte, o existeix cotitularidad, l'entitat contractant podrà tindre preferència per a obtindre una llicència d'explotació dels resultats propietat de la universitat, a través d'un contracte de llicència d'explotació. A vegades, aquestes condicions s'inclouen en el clausulat del contracte.

6.    La manera de compensar a la universitat per drets d'explotació es realitza mitjançant el pagament de percentatge sobre beneficis, una quantitat fixa (que pot ser inicial o periòdica) o bé un sistema mixt.

 

Llicència o cessió de resultats?

Quan el resultat siga, en tot o en part, propietat de la Universitat, aquesta pot pactar amb l'entitat contractant, cedir o llicenciar els drets d'explotació dels seus resultats a favor d'aquesta.

-    La cessió suposa un traspàs de titularitat sobre el bé (el titular del resultat el “embene” a l'altra part, que el “compra”. Per tant, la propietat dels drets passa del cedent al cessionari, sent una transferència permanent de drets. Per norma general, la UV no cedeix els drets sobre els seus resultats.

-    La llicència és una autorització on el titular del resultat (llicenciador), a través d'un contracte, autoritza l'altra part per a l'exercici dels drets d'explotació (llicenciatari). La propietat dels drets no canvia, perquè continuen pertanyent al llicenciador, sent una transferència temporal de determinats drets.

Les llicències poden ser en exclusiva o no; s'ha de identificar el temps i l'àmbit geogràfic (on pot el llicenciatari explotar els resultats) i l'ús que pot donar-li. A més, el llicenciatari pot limitar el camp d'ús dels drets llicenciats, així com els productes i serveis per als quals s'ha concedit la llicència.