Universitat de ValènciaRecerca i Transferència Logo del portal

Un projecte amb participació de la Universitat de València lluita contra la caiguda de la comprensió lectora mitjançant la IA i tècniques de seguiment ocular

  • 28 de gener de 2025
EYE-TEACH team
Equip d'investigació del projecte EYE-TEACH

EYE-TEACH Eye-tracking and AI for Enhanced Teaching

La Universitat de València participa, juntament amb altres 10 socis de diversos països europeus coordinats per la Universitat de Turku (Finlàndia), a un projecte de recerca que lluita contra la caiguda de la comprensió lectora mitjançant la IA i tècniques de seguiment ocular, anomenat EYE-TEACH Eye-tracking and AI for Enhanced Teaching.

Ladislao Salmerón lidera l’equip investigador del projecte a la UV des de l’estructura de recerca interdisciplinària (ERI) Lectura, creada a la Universitat de València per a promoure la investigació en lectura i difondre els resultats d'investigació dels grups que la componen.

El projecte té per objectiu transformar les pràctiques educatives per a abordar la disminució de comprensió lectora de l’estudiantat, segons mostren recents informes com ara el conegut PISA o PIRLS, l’informe de progrés de l’estudi sobre l’alfabetització internacional.

EYE-TEACH empoderarà els docents europeus amb noves habilitats pedagògiques per a avaluar i donar suport a la comprensió lectora de l’alumnat. Aborda qüestions com ara els reptes educatius posteriors a la COVID-19, la creixent càrrega de treball dels docents i la mancança de professors a tot Europa.

El seguiment ocular, encara què amb limitacions, ha demostrat el seu valor en la recerca educativa, i ofereix informació sobre els comportaments de lectura, la càrrega cognitiva i el compromís emocional de l’alumnat. Aquesta tècnica distingeix entre diversos nivells de comprensió del lector o lectora, cosa que la fa molt valuosa com a eina per a l’educació personalitzada. Les dades complexes de seguiment ocular, una vegada traduïts en resultats intel·ligibles mitjançant la IA i sostinguts per un marc ètic i de privacitat de dades sòlid, poden proporcionar als docents uns coneixements pràctics que els ajuden a seleccionar estratègies pedagògiques efectives.

Més informació: ladislao.salmeron@uv.es

Enllaços d’interès: https://cordis.europa.eu/project/id/101177543

Programes: