Logo de la Universitat de València Logo Unitat d'Igualtat Logo del portal

Celebrat per les Nacions Unides des de 1975 i proclamat per l'Assemblea en 1977, el Dia Internacional de la Dona troba els seus orígens en les manifestacions de les dones que, especialment a Europa, reclamaven al començament del segle XX el dret al vot, millors condicions de treball i la igualtat entre els sexes

Més info al web de Nacions Unides

La Universitat de València celebra cada any l'acte institucional del 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Si bé en un primer moment, eren les seccions sindicals els qui convocaven a una concentració a les portes de Rectorat, des de la creació de la Unitat d’Igualtat, s'han anat programant actes institucionals amb motiu de commemorar aquest dia. 

 

Foto: Miguel Lorenzo

Així, des de l'aprovació deI I Pla d'Igualtat en 2010, s'han realitzat actes instutucionales que han consistit en la lectura d'un manifest institucional, conferències magistrals i actes d'homenatge a dones pioneres en la Universitat.

El II Pla d'Igualtat (2013-2017) ja incloïa com a una mesura concreta  la realització d'actes institucionals amb motiu del 8 de Març així com el III Pla d'Igualtat de recent aprovació.
 

 

Any 2011

Acte d'homenatge a dones pioneres: les dues primeres dones que van estudiar en la UV, en concret en la Facultat de Medicina, Manuela Solis i Concepción Aleixandre. Vore presentació

 

Any 2012

En 2012 va ser el moment d'homenatjar les dones pioneres en l'administració de la UV. I és que quan es parla de les dones en la Universitat sol es pensa en les dones com a alumnes i després com a docents. Però igualment importants van ser aquelles que van desafiar la invisibilitat a la qual estaven socialment condemnades per a conquistar amb el seu esforç i trajectòria personal el camp professional. Ens referim a un grup de treballadores de la UV, les dones que ja des de l'inici del segle XX, han treballat en l'Administració Universitària. Dones que, sens dubte, van desafiar a una societat articulada en rols de gènere desiguals i jerarquitzats, la destinació social dels quals no era un altre que ser “cuidadores de la llar” i que van acabar treballant en l'administració, en una situació extraordinària.  Vore presentació

 

Any 2013

 

En 2013 la professora Carmen Agulló Díaz va ser l'encarregada de treure de l'oblit a Sra. Carmen García de Castro, professora de Pedagogia de l'Escola Normal de Mestres, que durant la dictadura de Cosí de Rivera va ser expedientada i separada del servei. Sotmesa a Consell de guerra i empresonada, en 2013 la UV la va homenatjar amb un acte de desgreuge. Així mateix, rescatarem de l'oblit a les mestres de mestres. La Escuela Normal Femenina de Valencia (1867-1967),

Vore el treball presentat

 

Any 2014

 

En 2014, La Unitat d’Igualtat va obrir les portes de la memòria per a recordar i homenatjar la primera dona doctora de la UV. L'homenatge va ser per a Sra. Maria del Rosari Domingo Sebastian, la primera dona Doctora per la Universitat de València. Es Va doctorar en Ciències, Secció Quimicas, titulo expedit a Madrid el 21 de desembre de 1959. No és que abans no hi hagués hagut altres dones Doctores, no moltes, però el Titol de Doctor o Doctora, en els títols només figura Doctor, s'obtenien únicament a Madrid. Quan el Ministeri descentralitza i dóna la facultat a cadascuna de les Universitats que puguin fer constar la suficiència amb la Lectura de la Tesi Doctoral, la primera dona que consta en els nostres arxius és la Professora Domingo.  

 

Vore presentació

Any 2015

Dones i història: el valor de la memòria va ser el títol del l'acte del 8 de març de 2015 en el qual es van presentar els Premis Olga Quiñones als millors treballs final de màster i final de grau en estudis de dones i per la igualtat de gènere.  En aquest acte la catedràtica d'Història, Isabel Morant va presentar juntament Guillermo Chismol i Elena Navarro, dos joves investigadors, han presentat un projecte de recerca  sobre la visibilitat de la dona en la Universitat de València en el qual estan estudiant el procés històric pel qual les dones comencen a formar part del claustre universitari com a investigadores i docents en un primer moment i després ocupant càrrecs de gestió coincidint amb l’aprovació de la llei de reforma universitària (LRU).

Any 2016

El 8 de març es celebrava l’acte central de les activitats en el marc de ‘Març per la Igualtat’ amb l’acte d’investidura com a Doctora “Honoris causa” de la Prof. Doctora Amelia Valcárcel, a les 12 hores al Paranimf de la Universitat de València.

Any 2017

Els mites de l'amor romàtic amb la investigadora Coral Herrera, una nova edició dels Premis "Olga Quiñones" i l'actuació de la cantautora Clara Andrés van ser els continguts de l'edició de 2017.

Any 2018

La commemoració de 2018 va estar relacionada amb la convocatòria de Vaga de Dones. Lla Unitat d'Igualtat, l'Institut Universitari d'Estudis de la Dona i la Càtedra d'Economia Feminista de la Universitat van elaborar un manifest convidant totes les dones que integren la comunitat universitària a unir-se a la convocatòria de vaga feminista per al 8 de març i com cada any, es va realitzar una concentració a les 12 hores, a les portes del Rectorat de la Universitat de València.  

Va coincidir just amb els dies posteriors a les eleccions al Rectorat de la UV en les quals per primera vegada després de més de 500 anys va guanyar una dona, passant a ser la primera rectora de la UV. La concentració a les portes de Rectorat va suposar un dels actes d'aquesta reeixida vaga feminista que tant a València com en la resta de capitals d'Espanya  van visibilitzar la importància dels treballs de les dones, dels remunerats i dels invisibles, de les cures.

Després de la lectura del manifest institucional, la psicòloga i professora de la Universitat de Còrdova, Anna Freixas, va impartir la conferència, “Sense regles. Eròtica i llibertat femenina en la maduresa”. Accés a la conferència

Any 2019

Després de la lectura del manifest institucional, la catedràtica de dret constitucional i Presidenta del Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, Yolanda Gómez Sánchez, va impartir la conferència, “Mujer y Constitución”. A les 19,30 hores en la Capella de la Sapiència, el cor de dones “A cau d’orella” interpretaren el concert especial amb motiu del Dia de les Dones. A continuació, es va inaugurar l’exposició “Self Made Woman” de Concha Ros a la Sala Oberta  i al voltant de les 21.00 hores es podrà vore la Performance “Kalidoscopica” de María Tamarit en el mateix claustre de La Nau Centre Cultural.

Accés a la conferència

Any 2020

El 5 de març es celebrava l’acte central de les activitats en el marc de ‘Març per la Igualtat’ amb l’acte institucional en què la rectora llegia el manifest de la Red de Unidades de Igualdad y de Género por la Excelencia Universitaria (RUIGEU).

Tot seguit intervingueren Isabel Sanchis Vila, vocal assessora de la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere del Ministeri d’Igualtat amb la conferència “Les possibilitats d'acció i prevenció de les noves formes de Violència de Gènere” i per finalitzar intervingué Pilar Ezpeleta Piorno, Directora General d’Universitats de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana amb la ponència: “El repte de les polítiques d’igualtat universitàries”.

Accés a la gravació de l'acte institucional

Any 2021

L'acte institucional es va realitzar el mateix dilluns 8 de març en format online, i es va iniviar amb la lectura del manifest institucional per part de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre Escrivà. A continuació va tindre lloc la conferència-col·loqui entre l'escriptora, assagista i científica, Remedios Zafra i la periodista, Magda Bandera disponible al canal youtube de la Unitat d'Igualtat

https://www.youtube.com/watch?v=izdRZcrxfOM&t=4378s