Accés des de batxillerat i cicles formatius de grau superior
-
Quins són els requisits que s’han de complir per accedir a la Universitat si s’ha cursat el batxiller en el sistema educatiu espanyol?
En cas de tenir el títol de batxillerat, s’haurà de superar la PAU o EBAU.
-
Quina és l’estructura de la PAU o EBAU?
Les PAU o EBAU tenen dues fases, una d’obligatòria (amb validesa indefinida) i una altra de voluntària (amb validesa per als tres cursos següents a la realització dels exàmens).
-
Què assignatures s’examinen en la fase obligatòria?
La fase obligatòria inclou cinc exàmens: Història d’Espanya o Història de la Filosofia (cal triar-ne una), Castellà, Valencià, idioma estranger (Alemany, Anglès, Francès o Italià) cursat o no, i una assignatura específica de modalitat obligatòria de segon de batxillerat (es pot triar qualsevol assignatura de les previstes per a la modalitat cursada per l’estudiant, haja cursat o no l’assignatura). Així, doncs, l’estudiantat s’ha de presentar obligatóriament a una d’aquestes assignatures:
- Matemàtiques II o Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials II en el Batxillerat de Ciències i Tecnologia.
- Llatí II o Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials II en el batxillerat d’Humanitats i Ciències Socials.
- Arts Escèniques II o Anàlisi Musical II en la via de Música i Arts Escèniques del Batxillerat d’Arts
- Dibuix Artístic II en la via d’Arts Plàstiques, Imatge i Disseny del Batxillerat d’Arts.
- Ciències Generals en el Batxillerat General.
La nota d’aquesta fase obligatòria és la mitjana de les 5 assignatures i ha de ser igual o superior a 4 punts.
-
Quines assignatures s’examinen en la fase voluntària?
En aquesta fase l’estudiantat pot examinar-se de qualsevol assignatura de les 33 possibles que tenen examen en la PAU i que li servisquen per a ponderar, sempre que siguen diferents de les que haja examinat en la seua fase obligatòria de la prova d’accés. Triarà, fins a un màxim de 3 assignatures, o de 4, si una d’elles és un idioma estranger, amb independència de que les haja cursat o no. Es considerarà aprovada l’assignatura, i per tant podrà ser considerada per a ponderar, quan la seua qualificació siga igual o superior a 5 punts.
-
Quines assignatures ponderen de la PAU 2025 i, per tant, serveixen per a la preinscripció 2025-2026?
Totes les assignatures de la PAU 2025 serveixen per a les ponderacions en la preinscripció de 2025 (admissió al curs 2025-2026): les 25 assignatures de modalitat de batxillerat, els 4 idiomes estrangers, Valencià: Llengua i Literatura II, Llengua Castellana i Literatura II, Història d’Espanya i Història de la Filosofia. Les ponderacions s’aplicaran independentment que les qualificacions s’hagen obtingut en una o altra fase de la PAU.
-
Què és la nota d’accés a la universitat?
La nota d’accés a la universitat (NAU) es calcula amb la nota mitjana de batxillerat (60%) i la mitjana aritmètica de la qualificació dels cinc exàmens de la fase obligatòria de les PAU (40%), sempre que siga igual o superior a quatre punts.
Nota d’accés a la universitat (NAU) = mitjana del batxillerat (60%) + mitjana de la fase obligatòria PAU (40%).
-
Què és la nota d’admissió a les titulacions universitàries (NAT)?
La nota d’admissió a les titulacions universitàries (NAT) s’obté incrementant la nota d’accés a la universitat (NAU) amb les qualificacions d’aquelles matèries superades de la PAU que multiplicades pel seu coeficient de ponderació donen la major puntuació possible per accedir a una titulació concreta.
-
Com es calcula la NAT?
Nota d’admissió a les titulacions (NAT) = NAU + [ponderació x M1 PAU] + [ponderació x M2 PAU]
Per a calcular la NAT (nota d’admissió a una titulació concreta) intervenen les ponderacions (0,1 i 0,2), coeficients multiplicadors que estableixen les universitats. Es poden consultar al web de la Universitat de València i al web de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació.
M1 i M2 són les dues qualificacions de les assignatures PAU que, tenint en compte les ponderacions, li proporcionen millor nota d’accés al candidat o candidata. Així es pot augmentar fins a 4 punts més la nota d’admissió a les titulacions.
-
La NAT podrà ser diferent per a cada grau?
La nota d’admissió a les titulacions universitàries pot ser diferent en funció de la titulació sol·licitada a la preinscripció, ja que en cada cas es poden ponderar de manera diferent (0.1 o 0.2) les qualificacions de les assignatures examinades en la PAU.
-
Què son les ponderacions?
Les ponderacions són coeficients multiplicadors que intervenen per a calcular les notes d’admissió a les titulacions (NAT). Aquests coeficients tenen a veure amb la relació de cada assignatura amb cada titulació de grau. Les ponderacions poden ser: 0, 0,1 o 0,2. Les taules de ponderacions de les assignatures són fixades per cada universitat per a cadascuna de les seues titulacions de grau.
-
On es poden consultar les ponderacions de les assignatures?
Es poden consultar en el web de la Universitat i en el de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació. És convenient consultar-les per a cada curs perquè poden sofrir variacions d’un any a altre. També cal tindre en compte que poden no coincidir en totes les universitats.
-
Es poden utilitzar en les ponderacions dues notes d’una mateixa assignatura de convocatòries de PAU diferents?
Si un o una estudiant es presenta en diferents convocatòries a una mateixa assignatura, l’assistent informàtic de la preinscripció agafarà les notes que donen una millor nota d’admissió, però anirà amb compte de no agafar la mateixa assignatura examinada en diferents convocatòries. Agafarà assignatures diferents.
-
Es pot augmentar la NAU amb notes de la convocatòria de PAU de juliol havent aprovat l’accés a la universitat en la convocatòria ordinària?
La NAU obtinguda en juny no es pot millorar amb la realització de la convocatòria extraordinària del mateix any. Aquestes notes de la fase extraordinària, si són millors que les notes de l’ordinària, només serviran per als dos anys següents, però no per a l’any en què es fan les proves.
Té prioritat en l’adjudicació de places l’alumnat amb l’accés aprovat en cursos anteriors i qui aprove la convocatòria ordinària de PAU al mes de juny enfront de qui aprove la PAU en la convocatòria extraordinària de juliol.
-
Quan serà la PAU/EBAU per accedir a la universitat a la Comunitat Valenciana el curs 25/26?
Les dates de les PAU/EBAU per a l’accés del curs 2025-26 seran el 3, 4 i 5 de juny de 2025 en la convocatòria ordinària i 1, 2 i 3 de juliol de 2025 en la convocatòria extraordinària.
-
On s’ha d’anar si es vol repetir la PAU?
Cal dirigir-se al centre on es va estudiar el batxillerat. Si el centre està en una altra comunitat autònoma, la inscripció i matricula a les PAU s’ha de fer des del Servei d’Estudiants de la Universitat de València (Espai Vives. Av. Blasco Ibáñez, 23, 46010 València).
-
Les notes de la PAU caduquen?
Les qualificacions de la fase obligatòria no caduquen. Les qualificacions de la fase voluntària tenen validesa per als tres cursos següents a la realització dels exàmens.
Les qualificacions de les assignatures de la fase obligatòria no caduquen per al càlcul de la NAU, però per a calcular la NAT (és a dir, per a utilitzar-les ponderades) només tenen validesa per als tres cursos següents a la realització dels exàmens.
-
Una vegada fetes les proves de la PAU en la convocatòria ordinària de juny, es pot concórrer també a la convocatòria extraordinària de juliol?
Sí, es poden repetir les PAU al juliol, senceres o qualsevol de les dues fases (si és l’obligatòria, haurà de ser la fase completa amb les 5 assignatures). En tot cas, s’ha de tenir en compte que, en la preinscripció, té prioritat la convocatòria de juny sobre la de juliol.
-
Com es poden imprimir les qualificacions de la PAU?
El full amb les qualificacions de les PAU es pot imprimir des de la pàgina https://appweb.edu.gva.es/paseu/login.sec
-
Hi ha graus que tenen proves específiques per a accedir-hi?
A la Universitat de València, no.
-
Amb les qualificacions de la PAU es pot accedir a graus d’universitats d’altres comunitats autònomes?
Sí. Ara bé, s’haurà de tenir en compte que les ponderacions, i en conseqüència la nota d’admissió al grau, poden variar segons la universitat que trieu.
A més, caldrà consultar les dates de preinscripció perquè poden ser distintes.
-
S’hi pot accedir directament des d’un cicle formatiu de grau superior?
Les persones amb un títol de tècnic superior de formació professional, de tècnic superior d’arts plàstiques i disseny o de tècnic esportiu superior i equivalents poden sol·licitar l’accés a la universitat directament amb la nota mitjana del títol (entre 5 i 10 punts).
-
Com es pot augmentar la nota d’accés si es pretén accedir a la universitat amb un CFGS?
Com que les notes de tall estan basades sobre 14 punts, es pot augmentar la nota d’admissió presentant-se a la fase voluntària de la PAU o EBAU.
L’estudiantat de cicles formatius de grau superior que es matricule en la fase voluntària de la PAU, ho farà en el centre on estudia, excepte quan aquest centre educatiu no siga públic i només tinga estudis de cicles formatius. En aquest cas, la matrícula en la fase voluntària de la PAU es formalitzarà en el centre públic del qual depèn el centre on s’han cursat els estudis.
-
Si s’ha cursat un cicle formatiu de grau superior, es pot accedir a qualsevol grau universitari?
Sí. No hi ha vinculació entre els estudis de CFGS cursats i els àmbits de coneixement de les titulacions; és a dir, es pot accedir a qualsevol grau amb independència del CFGS cursat.
-
Es reconeixen crèdits per haver cursat un CFGS?
Poden ser reconeguts crèdits cursats en altres ensenyaments superiors oficials no universitaris nacionals o internacionals, com seria el cas dels Cicles Formatius de Grau superior.
-
Quants crèdits ECTS es reconeixen si s’ha cursat un CFGS?
Es reconeix un mínim de 30 crèdits en els graus recollits en el conveni de col·laboració entre la Generalitat i les cinc universitats públiques valencianes. A la resta de graus, no inclosos en aquest conveni, també se’ls podrà reconèixer crèdits amb la sol·licitud prèvia de la persona interessada.
-
Si en 2023 vaig acabar batxillerat i vaig fer la PAU i ara vull accedir a la universitat des d’un CFGS, puc examinar-me en la PAU només de llengua castellana (obligatòria) per pujar nota d’eixa matèria o he de repetir els exàmens de les cinc assignatures obligatòries?
Sí. L’estudiantat que vulga accedir per CFGS pot examinar-se en la fase voluntària d’un màxim de tres assignatures o fins a quatre si una d’elles és un idioma estranger, entre elles Llengua Castellana o qualsevol de les 33 assignatures examinables en la PAU de 2025, atès que totes s’utilitzen per a les ponderacions.
Segons la normativa, per a la preinscripció de 2025, s’accepten per a ponderacions les qualificacions de la PAU de 2025, de 2024 i també les de 2023. Per tant, si vas fer la PAU de 2023, les notes de les assignatures aprovades et serveixen per a ponderar, siguen de la fase que siguen, i així augmentar la nota d’admissió a les titulacions (NAT). Podràs utilitzar-les tant amb la nota d’accés de la NAU obtinguda en 2023 o amb la nota mitjana (NMC) obtinguda mitjançant el CFGS cursat amb posterioritat.
Ja han caducat, per a utilitzar-les per a ponderar, totes les notes de les PAU de 2022 i anteriors, de qualsevol fase.
-
Què cal fer per a què un/a estudiant tinga mesures d’adaptació en la PAU?
L’estudiant ha de presentar la sol·licitud d'adaptació d'accés a la PAU (model disponible en la web de la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació) en el termini establert. Segons la regulació vigent, per a admetre adaptacions en la PAU han d’haver-se aplicat durant els ensenyaments cursats en l’etapa educativa anterior, excepte quan concórreguen situacions sobrevingudes degudament justificades i acreditades.